שצף של מיילים והודעות וואטסאפ מאיימות שטפו את מכשיריהם של מתמחים ברפואה בימים שקדמו להפגנות ולשביתה שקיימו השבוע ביום שני. ״זו תגובת בית החולים – השביתה לא חוקית ואסורה, מי שישבות מבחינתו עושה פעולה לא חוקית. 'מרשם' איננו ארגון יציג ואינו רשאי לשבות, קיבלנו הודעה לנכות שכר ולנקוט בצעד משמעתי מול מי שינטוש עבודה״, היתה לשון ההודעה שהועברה באחת מקבוצות הוואטסאפ של המתמחים ויצאה מבית החולים ברזילי.
מתיחות רבה ניכרה במסדרונות בתי החולים בכל הארץ. הרופאים הבכירים, מנהלי המחלקות ובכירי הר״י (ההסתדרות הרפואית בישראל) ניסו להעביר למתמחים את המסר שהשביתה אינה חוקית ושקיים איסור לצאת להפגין על ידי שימוש ביום חופש כתירוץ. עוד צוין שהר״י לא הכריזו על סכסוך עבודה וש״מרשם״, שהוקם לפני כארבע שנים, אינו הארגון היציג של המתמחים ולכן השביתה אינה חוקית.
"אני מעריך את מאבקכם אך אינני מאשר לצאת ולהפגין או לנקוט בעיצומים בעת הזו", כתב פרופ' רוני גמזו מנכ״ל איכילוב למתמחי בית החולים. "ההסתדרות הרפואית לא אישרה סכסוך עבודה זה, ולכן אינני יכול בנסיבות אלו לאשר את המתווה ואראה זאת כהפרת הנחיות. אחזור ואומר – בלי קשר לעמדת מנהלי המחלקות, יש איסור מוחלט ממני לצאת בשעות העבודה״. בתגובה אמרו בארגון מרשם: "אם לא נותנים למתמחים באיכילוב לבוא איתנו, אנחנו נבוא אליהם״, והתייצבו בכניסה לבית החולים.
״פרופ' גמזו מבולבל קצת", אומר אורי רוזן, מתמחה ברפואת משפחה בבית החולים וולפסון. "הוא חושב שזה ממקומו להתערב בזכות ההתאגדות של העובדים שלו. זכות השביתה והמחאה היא זכות יסוד. יש פה בלבול מאוד קשה של הרופאים הוותיקים, שהם רופאים עתירי זכויות. הם טועים לגבי הסמכות שלהם, ועכשיו הם בלחץ״.
עשרים ושש, יולי תתבייש
ביום שני בצהריים הפתיעו כאלף מתמחים את כוחות המשטרה כשיצאו לצעדת מחאה בהבימה וברחובות תל אביב, עד שהתמקמו מול משרד הבריאות ברחוב הארבעה. מאות רופאים, סטאז'רים וסטודנטים לרפואה מחו על תנאי ההעסקה של המתמחים בבית החולים בישראל. ״עשרים ושש! יולי תתבייש!״, צעקו המפגינים במחאה על חוסר ההתקדמות במאבק לקיצור התורנויות מ-26 שעות.
ההפגנה לוותה בשביתה של יום אחד שהקיפה כעשרה בתי חולים. בפועל הושבתו כ-55 מחלקות, שעברו לעבוד במתכונת שבת. השביתה התקיימה על רקע חתימתו של שר הרווחה איציק שמולי על צו המאפשר את הארכת הסכם העבודה הנוכחי לשלושה חודשים, באופן שמתיר להעסיק את המתמחים לעבוד בתורניות של כ-26 שעות רצופות. המתמחים טוענים שהגל הראשון של הקורונה, אז הם עברו לעבוד במשמרות של 12 שעות כדי להימנע מהידבקות – הוכיח שאפשר גם אחרת.
ארגון "מרשם" הציג דרישה לעבור לפיילוט בעשר מחלקות, שיקצר את משמרות התורנות של המתמחים באופן מיידי. אם לא תתמלא דרישה זו, הם מתכוונים להמשיך במחאה שתכלול שביתות והפגנות. המהלך הבא של ארגון מרשם צפוי להיות שביתה בת כשלושה ימים במהלך ינואר. "הקרב שלנו עכשיו הוא להוסיף עוד ועוד אנשים ולהבין שהשביתה הבאה תהיה גדולה יותר ובסוף נוכל לתת לחולים יותר", ממשיך רוזן. "זה שהיינו רכרוכיים כל השנים גורם לנו להמשיך לפגוע במטופלים. הפשע של תורנויות של 26 שעות היה צריך להיגמר לפני עשור״.
״לפני שלושה שבועות הגשנו מתווים לפיילוט לשר הבריאות", אמרה למקום ריי ביטון. "אם לא נצא לפיילוטים באופן מיידי, נרחיב את המחאות והשביתות לכל בתי החולים. המחאה הבאה תהיה ארוכה יותר וקשה יותר ולצערי המשתמע מכך הוא שגם החולים יפגעו״.
"כבר כיום החולים נפגעים", היא מחדדת. "כל אדם שמקבל טיפול רפואי ממתמחה שעובד יותר מ-20 שעות בהכרח נפגע. לעיתים הפגיעות קטנות כמו חוסר סבלנות או חוסר אמפתיה, והן יכולות להגיע עד לסכנה לחיי אדם בשל חישוב מינונים שגוי, טיפול שניתן לא נכון, כירורגים שנרדמים במהלך פרוצדורות מורכבות. זה בלתי נתפס. לא הגיוני שאנחנו בכלל צריכים להילחם על הזכות לא לטפל בחולים בשעה ה-26 במשמרת. כל תורנות פוגעת בי, וכמובן גורמת לחולים שלי לקבל טיפול פחות טוב״.
״אנחנו עובדים 300-340 שעות בחודש, חלקנו גם 400 שעות . אנחנו הולכים בין 11-13 קילומטר במשמרת", אומר רוזן. "ברור שזה פוגע לנו בחיים. יש הרבה יותר דיכאון, השמנה, התאבדויות. חבר שלי, כירורג כללי במרכז רפואי גדול בארץ עושה שמונה תורניות בחודש. אין לו חיים, גם לא משהו שקרוב לחיים. הוא שמן, המקרר שלו ריק והוא מאוד עייף גם בזמן שהוא מנתח. חבר אחר שלי, שהוא גניקולוג מספר לי שכשהוא מנתח בארבע בבוקר היד שלו רועדת".
ביטון מספרת שבפגישתם עם שר הבריאות יולי אדלשטיין לפני שלושה שבועות, הוא תמך בדרישתם והבטיח שיקדם ככל יכולתו את היציאה לפיילוטים. "לצערי, באותה הנשימה שהדברים הללו נאמרו הוא ביקש משר הרווחה שמולי להאריך את היתר העסקה של הרופאים בשנה נוספת. אנחנו לא נסכים לדבר הזה ולא ניתן יד להארכה של היתר ההעסקה. נרחיב ונחריף את המחאה עד שהוא יבין שזה אינטרס שלו בדיוק כמו שזה אינטרס שלנו. כולנו דואגים לשלום הציבור בישראל״.
הארגון הנכון
״בכירי ההסתדרות הרפואית נכנסו ללחץ וניסו למנוע בכל מחיר את שביתת המתמחים על ידי הפחדה. גם רופאים בכירים ומנהלי מחלקות איימו על מתמחים שלא יצאו להפגין. ובאמת, הרבה מתמחים לא יצאו. הם פחדו", מספר בכעס רוזן. "אני יודע על מנהלת מחלקה פנימית בבית חולים גדול במרכז שאמרה שתפגע במתמחים שיוצאים להפגין, והם מאוד מפחדים. אתה מבין שהאבסורד הוא שאנחנו הולכים לבקש מהבוס שישחרר אותנו לשביתה".
"ההפחדות הללו מעמיקות את ניגוד האינטרסים של מנהלי בתי החולים, שהם גם בכירים בהר"י וגם המעסיק של המתמחים", אומרת ריי ביטון, יו״ר ״מרשם״, מתמחה בשנה השלישית ברפואה פנימית בבית החולים אסותא באשדוד. "לו רק היו ההנהלות משקיעות את אותה אנרגיה בשיפור תנאי המתמחים ולא רק בעמידה על הרגליים האחוריות כשמוכרזת שביתה רק בגלל שהיא אינה מוכרזת על ידי הארגון 'הנכון'".
"ההפחדות הללו מעמיקות את ניגוד האינטרסים של מנהלי בתי החולים, שהם גם בכירים בהר"י וגם המעסיק של המתמחים"
״הדרמה הגדולה היא שהמתמחים פועלים תחת התארגנות חדשה שלא הייתה פה מעולם, ויוצאים לשביתה שלא הייתה פה עשר שנים", מוסיף רוזן. "בעצם זאת השביתה הראשונה בארץ שלא מאורגנת על ידי ההר"י, שזו היסטוריה, חד משמעית. בכירי ההר״י בלחץ היסטרי ומתנהגים כמו חתול שנלכד בפינה. הבעיה הגדולה שלנו היא שאנחנו אוכלוסיה מאוד צייתנית ומרצה, אנחנו ערכיים, יש לנו המון אחריות למטופלים שלנו״.
כשהבוס הוא הוועד
רוזן מבהיר שיש רופאים בכירים ומנהלי מחלקות שתומכים במהלך שלהם: ״רופאה בכירה אמרה לי כמה היא מצטערת שלא הייתה מעורבת בגידול הילד שלה, וסגנית מנהלת מחלקה, שבהתחלה הייתה נגד המאבק שלנו, עכשיו אומרת כמה שאנחנו צודקים", אומר רוזן. "מנהל מחלקה בבית חולים במרכז, שנחשב מאוד ותיק כבר תומך בנו. הוא חושב שאנחנו צריכים לעשות את זה בתיאום, ולפתור את זה יחד.
לדבריו, מי שעומד בראש הוועדה לבחינת עבודת הרופאים והתורנויות בבתי החולים, פרופ' יוסף קלאוזנר מאיכילוב, הוא מראשי המתנגדים לקיצור התורנויות. "יש תצהירים חתומים שלו לבית משפט מ-2016 שהוא מסביר שאסור לקצר תורניות", הוא אומר. "אז ראשי הר״י חשבו שאנחנו כל כך טיפשים ושמו אותו בראש הוועדה לקיצור תורנויות".
בארגון מרשם מספרים על תלונות שהגיעו אליהם על כך שהמתמחים של פרופ' קלאוזנר מסיימים את התורנות ועדיין ממשיכים לעבוד. לדבריהם המתמחים מעבירים כרטיס עובד כדי שלא ידעו שהם עובדים יותר מ-26 שעות. "הבעיה היא שכאשר הבוס שלך מחליט שאתה נשאר לעבוד יותר מ-26 שעות, אתה צריך להתלונן בפני ועד העובדים. אבל כשאתה הולך לשם, אתה פוגש את כל החברים שלו לכיתה במקרה הטוב או במקרה הפחות טוב אתה פוגש אותו״.
מאיכלוב נמסר בתגובה: ״הטענה מופרכת. פרופ' קלאוזנר פרש מניהול החטיבה הכירורגית כבר לפני למעלה משנה״