ילדי הגנים היו הראשונים לחזור ללימודים בחודש שעבר, והוריהם, ששפר עליהם מזלם וזכו סוף סוף לעבוד "בשקט", כמעט לא התעכבו על כך שבכמה רשויות מקומיות – בהן תל אביב ורמת השרון, מהעשירות בערי המדינה – הודיעו שהגנים העירוניים לא יפעלו בימי שישי; זאת בניגוד למתווה משרד החינוך, שאחד מסעיפיו מורה על קיום לימודים מיום ראשון עד שישי.
הסיבה לצמצום היא בעקבות סעיף אחר של המתווה, שלפיו סייעות מחליפות ישובצו בשלושה גנים בלבד, על מנת לצמצם את פוטנציאל הנזק אם יתגלו כחיוביות לנגיף. הנחיה זו יצרה מצוקת כוח אדם, המתגלגלת לפתחם של ההורים, שתשלומי הארנונה שלהם ממשיכים כסדרם.
נכון להיום הרשויות המקומיות שמפעילות את גני העירייה רק חמישה ימים בשבוע הן תל אביב, רמת השרון, ראשון לציון, רחובות, נתניה ופתח תקווה. בירושלים, שבה לא התקיימו לימודים בשני ימי השישי הראשונים לאחר הסגר, מתקיימים כעת לימודים שישה ימים בשבוע, ואילו ברמת גן יחזרו ילדי הגנים ללמוד גם בימי שישי השבוע, ״לאחר שקילת נתוני הדבקה אחרונים בעיר ולאור הקושי שזה יצר להורים״ – לשון הפוסט שפירסם ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה כהן.
לטענת עיריית תל אביב, סגירת הגנים בימי שישי נועדה למנוע מצב שבו 100 מתוך 615 כיתות הגן בעיר ייסגרו במהלך השבוע בשל מחסור בגננות מחליפות. ביום שלישי שעבר, למשל, פעלו 15 גני טט"ח (טרום טרום חובה) בדרום העיר בצוות חסר בעקבות היעדרויות, ומספר דומה של גנים הופעלו ללא גננות, כלומר על ידי סייעות בלבד – בניגוד לתקן של גננת ושתי סייעות. מנגד, יש גם גנים שמתוגברים מעל התקן הנדרש בסטאז'ריות לחינוך מסמינר הקיבוצים.
משכורות נמוכות
רעות מלטר עדני, מנהלת יחידת גני הילדים בעיריית תל אביב, טוענת שידיה כבולות בסוגיה. "ההנחיה להוריד את סייעות הסבב (סייעות שעוברות בשגרה בחמישה גנים – ר.ד.) לקפסולות של שלושה גנים בלבד, אומרת שאני צריכה להכפיל את הכוח אדם שלי מהרגע להרגע", אמרה. "אנחנו עושות כל יום גיוסים, אתמול קיבלנו ארבע סייעות חדשות, שלשום עוד שלוש, אבל המספרים הם לא גדולים. אנחנו מוצפות בקורות חיים, אבל לצערי לא כולן יכולות להיות סייעות בגני ילדים ואני לחלוטין מקפידה על זה".
לדברי מלטר עדני, עיריית תל אביב-יפו היא "היחידה שעדיין לא סגרה גן אחד מרגע שחזרנו, וזה בגלל שאנחנו מצליחים לתמרן עם הכוח אדם שלנו. אז נכון שלא תמיד אנחנו יכולות לעמוד בכל הסייעות השניות, אבל אנחנו מדברות על מספרים מאוד קטנים וזניחים ביחס ל-615 כיתות".
ברגע שאת אומרת אני לא הולכת להכפיל את הסייעות, את בעצם אומרת שזה בסדר שיש אשת צוות אחת על כל 17 ילדים.
"אני ממש לא בסדר עם הסיטואציה הזו, וכל עוד אני יכולה לגייס אני מגייסת. אבל אני מחליפה גם גננות כי משרד החינוך לא מגייס גננות כרגע, וגם סייעות משלימות. מכיוון שהמשכורות של הסייעות לא גבוהות, נשים רבות מעדיפות להמשיך לקבל דמי אבטלה ולא לעבוד במקצוע".
ומה הסיפור עם הסטאז'ריות מסמינר הקיבוצים? הן לא "מזהמות" קפסולות?
"זה חלק מהמתווה של משרד החינוך, הן גם יכולות לעבור בשלוש כיתות מקסימום כדי שיסיימו את לימודיהן והכשרתן".
קומץ קטן וצעקני
כדי להכשיר את הסיטואציה שבה גננת וסייעת אחת בלבד משמשות בגן שבו יותר מ-30 ילדים, מפנה העירייה ל״חוזר מנכ״ל״ של משרד החינוך שמתיר תקן כזה. אולם מבדיקה מול משרד החינוך עולה כי אין מדובר בחוזר עדכני, אלא בתקנה מ-2014 – כלומר טרום רפורמת הסייעת השניה שנכנסה לתוקף ב-2015. במסגרת רפורמה זו משרד החינוך מתקצב סייעת שניה ב-100 אחוז משרה לגני טרום טרום חובה בהם יותר מ-30 ילדים. לא ברור מה עניין או רלוונטיות התקנה הזו לימינו, אך תגובת משרד החינוך לא התקבלה עד רגע זה.
שרון, עורכת דין מתל אביב ואמא לשני ילדים בגנים עירוניים, סבורה כי אסור להקל ראש בתקדימים כאלה. "אני מניחה שזו רק ההתחלה, ושיותר לא יהיו לנו את ימי שישי", היא אומרת. "זה בכלל לא עניין של כן סידור לילדים או לא, אני פשוט חושבת שעד שהם יכולים לקבל קצת שגרה, צריך להתאמץ ולתת להם אותה. אני באמת חושבת שכל יום יכול כל כך להועיל ולעזור, במיוחד בתקופה הזו, והילדים שלנו זכאים לזה על פי חוק.
"הדבר היחיד שיפתור את העניין זה להגיש עתירה לבית המשפט שתאלץ את העירייה לספק לנו את השירותים שעליהם אנחנו משלמים או לחלופין שיזכו אותנו (בארנונה, ר.ד.)", היא ממשיכה. "נציגה של העירייה אמרה לאחת האימהות שהתלוננה בפניה על ימי שישי: 'אתם מפונקים, אלה שמתלוננים זה רק קומץ קטן וצעקני'. כל עובד עירייה שתדברי איתו ניזון מדף מסרים שסיכומו הוא 'תסתדרו'. העירייה היא נותנת השירותים ואנחנו הלקוחות – חל בלבול ביחסי הכוחות".