מליאת מועצת עיריית בית שמש התכנסה ביום רביעי במטרה לקבוע שמות חדשים ברחובות בשכונת נווה שמיר בעיר, המיועדת לציבור הכללי. השמות פורסמו זה מכבר באתר העירייה כדי שהתושבים יוכלו להעיר, וכללו שמות של גיבורי וגיבורות ישראל כמו אילן רמון, רועי קליין, חנה סנש ואנה פרנק.
ואולם כשהגיעה העת לאשר אותם, ולאחר שיועמ"ש העירייה אמר שההתנגדויות שהתקבלו באתר העירייה אינן מהותיות, התחוללה מהומה בוועדת השמות. הנציגים החרדים בקואליציה סירבו בתוקף לשמות הנשים והגיבורים הציוניים, לדברי גורמים בעירייה. הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר דיון קולני – היתה קביעת שמות הרחובות לפי שמות המשפחה בלבד או כינוי מתאים – באופן השונה לחלוטין ממה שהתפרסם באתר העירייה.
פשרה עקומה זו הובילה ליצירת שמות מוזרים ומקוצרים לרחובות, באופן שיקשה על זיהוי ושיוכם ההיסטורי. כך רחוב אנה פרנק הפך לרחוב פרנק, רחוב חנה סנש לרחוב סנש, רחוב שרה אהרונסון ייקרא רחוב אהרונסון, רחוב אוריאל ואלירז פרץ, בניה של האם השכולה מרים פרץ, יהפוך לרחוב האחים.
ואולם, שני שמות הוחרגו מאותו כלל, מישה ארנס, שר הביטחון לשעבר ואהרון שמי. למה דווקא שניהם? לפי גורמים בעירייה, ככל הנראה כי מגיש ההצעה לשינוי השמות הוא סגן ראש העיר מהליכוד, משה שטרית, ולכן איש הליכוד ארנס נותר בשמו מהמלא. שמי הוא גיבור שנפל בעת מילוי תפקידו להגנת המשלט המשותף שממזרח לבית שמש ושמו קשור באופן הדוק לעיר, ולכן גם שמו המלא נותר. עוד נותרה בשמה המלא גיבורת הפלמ"ח חביבה רייך. לדברי גורם בעירייה, שמה נותר כ"סוג של כסת"ח". מהעירייה לא נמסרה תגובה מדוע שמות אלו הוחרגו.
עם זאת, נמסר מהעירייה כי אמנם הרחובות יקראו לפי שם המשפחה, אבל השם הפרטי יופיע בהמשך באותו גודל, ואף שלחו צילום של שלט עתידי. ועדיין, בעת חיפוש באפליקציות ניווט כמו ווייז או משלוח דואר, השם הקובע יהיה שם המשפחה או הכינוי שהומצא. כך למשל, רחוב השלושה יוצג במקום רחוב משפחת רמון, או רחוב קליין, במקום הלוחם רועי קליין ז"ל.
הפשרה המוזרה מאוד והסערה התקשורתית שהתעוררה בבית שמש מעידה על הלך הרוחות והקרב העז הניטש על ציביונה של בית שמש. למרות בחירת של עליזה בלוך לראשות העיר, שבישרה לכאורה על רוח חדשה בעיר, נראה שגם היא אינה מצליחה לעצור את קביעת העובדות בשטח על ידי הסיעות החרדיות.
בראיון למקום הכי חם לפני כשנתיים, לאחר בחירתה לראשות העיר, אמרה בלוך, כי שאלות על הדרת נשים "הן שאלות של פעם. אני לא רוצה לדבר על זה, כי עצם העיסוק מקטין את בית שמש. אנחנו מוציאות את השאלות על הדרת נשים מהלקסיקון. את מוזמנת לשאול את רון חולדאי ומשה לאון על הדרת נשים".
בנוסף, אומרים גורמים בעיר שבזמן שרחובות עם שמות נשים וגיבורי מלחמות מצונזרים ומשובשים – רחובות על שם רבנים בשכונות חרדיות בעיר, לרבות רבנים אנטי ציוניים כמו הרב חזון איש, נותרים במקומם. "אנחנו לא אומרים להם איזה שמות רבנים לתת לרחובות שלהם, אז למה הם מתערבים בשלנו?", אמרה נילי פיליפ, פעילה חברתית בבית שמש. "נווה שמיר זאת שכונה שמיועדת לציבור הכללי, הדתי לאומי. זה לא שביקשנו לקרוא ככה לרחובות ראשיים בעיר או משהו כזה".
עוד הוסיפה פיליפ: "הדרת נשים זה קצה הקרחון. זה הדרת דמוקרטיה, מה זה לא להכיר בגיבורים שלנו, זה הדרת ציונות, זה הדרת שלטון חוק. אתם חושבים שזה מסתיים הדרת נשים. מתחילים אותנו, כי זה הכי קל, מה זה כבר להדיר נשים. אבל אחרי זה זה בן גוריון, זה אילן רמון, זה רועי קליין. תתעוררו".
הוויכוח הנוכחי תמוה במיוחד לאור העובדה כי בשנותיה המוקדמות של בית שמש, כבר נקראו רחובות בעיר על שם אנשי צבא, כמו כמו רח׳ מגן קלמן ורח׳ אדם יקותיאל. המהלך הנוכחי נועד כדי לייצר גזירה שווה בין גיבורים לגיבורות, לפי גורמים בעירייה.
"אנחנו לא אומרים להם איזה שמות רבנים לתת לרחובות שלהם, אז למה הם מתערבים בשלנו?"
חברת מועצת העירייה רינה הולנדר (הבית היהודי) מחתה במהלך הישיבה על הפשרה שהושגה. "אני מתביישת בהחלטה. איך אסתכל לבנות ולנשים בעיר הזו בעיניים כשאני מצביעה על מחיקה שלהן משלטי חוצות. אני לא מבינה למה צריך לקרוא לרחובות בשמות מחתרתיים. כשאני מרימה את האצבע עכשיו אני עושה עוול מוסרי. למה צריך להתבייש לקרוא לרחוב על שם רועי קליין? למה אם אני רוצה לקרוא לרחוב על שם שרה גיבורת ניל"י אני צריכה לקרוא רחוב אהרונסון? לי זה חשוב שלבנות שלנו יהיו דוגמאות של דמויות מופת".
סגן ראש העירייה משה שטרית (ליכוד) ויוזם ההצעה, דחה את הטענות על הדרת נשים. "בשכונת נווה שמיר הונצחו גיבורי ישראל מההיסטוריה הקרובה והרחוקה. עד כה הונצחו רק שלוש נשים בבית שמש, וכעת אישרנו שש נשים נוספות. הייתי מעורב בכל המאבקים של הדרת נשים, ואחרי שאנחנו מתקדמים פה ויש לנו ראש עיר אישה, פתאום מחזירים אותנו לשיח כאילו אני חלק מהדרה".
ראשת עיריית בית שמש עליזה בלוך אמרה כי "מועצת העיר אישרה – בתמיכת סיעת הליכוד, הבית היהודי, אגודת ישראל, ש"ס ועיר מאוחדת – את הנצחת גיבורות וגיבורי ישראל. שמות הנשים והגברים יופיעו באופן מלא ואחיד על שלטי הרחובות, כאשר שם המשפחה של הגברים והנשים הוא שם הרחוב, ומיד לאחר מכן שמם המלא יחד עם ציון פועלם. אני מציעה בעשרת ימי התשובה לעסוק בזכרם של הגיבורות והגיבורים ולא בניסיונות מיותרים להפוך כל דבר למחנאות ומריבות מיותרות. זכרם של אנשי שם אלה ראוי ליותר מזה".