הימים שעוטפים את חגי תשרי הם בדרך כלל העמוסים ביותר בשווקים. על אף שבשונה מהסגר הקודם, תנאי הסגר הנוכחי מתירים בינתיים את פתיחת השווקים, הגבלות התנועה וסגירת המסחר שאינו חיוני הפכו את בעלי הדוכנים שכן מורשים לפתוח למובטלים בפועל.
הסוחרים שעובדים כרגיל מדווחים על ירידה של כ-70 אחוזים בהכנסות בימי המסחר האחרונים, ונראה שהחמרת ההגבלות ממחר תביא גם אותם לסגירה מלאה. "על מה יצעקו עכשיו היידה ביבי? על מה? מה יש עכשיו להריע לו?", תוהה ירון צדקיהו, חבר מרכז הליכוד בעברו, ולשעבר יו"ר ועד הסוחרים בשוק מחנה יהודה.
"אנשים פצועים קשה, הוא בכלל לא הנושא. תפילות מותר, הפגנות מותר, אבל את השווקים חנקו?", אומר צדקיהו. "בשנה שעברה אי אפשר היה לעמוד כאן מרוב דוחק, ועכשיו הכל ריק".
על מה בעצם כועסים הסוחרים?
"על אי הוודאות, ועל האיפה ואיפה – הדמוקרטיה חשובה, ההפגנות חשובות, התפילות חשובות, אבל המסחר לא? ככה לא נגמור עם זה. מזה החרדה. השוק הזה הולך להיות יתום. עמדנו בתו בסגול, אז למה מדברים שהולכים לסגור אותנו ביום ראשון? יש התמרמרות קשה. לא נעשה מרד, כי אנחנו לא ציבור של מרד, אבל יש כעס מאוד גדול".
מאות אלפי שקלים – לפח
טלי פרידמן, 44, אם לארבעה ובעלת סטודיו לבישול בשוק מחנה יהודה ב-15 השנה האחרונות, נבחרה רק לפני כשבועיים לתפקיד יושבת ראש ועד הסוחרים של השוק. לראשונה, אישה שלא שייכת לגווארדיה הוותיקה של הסוחרים נבחרה לתפקיד, ועוד ברוב עצום של 86 אחוזים. המשימה הראשונה שלה כיושבת ראש נבחרת היא להתמודד מול הרשויות בשאלת הסגר, והיא מרשה לעצמה להיות חריפה בהרבה בביקורת שלה. "הסוחרים מרגישים שלא סופרים אותם ולא מדברים איתם. עד עכשיו אף אחד לא מדבר איתנו על יום ראשון. אין פה גרם של ודאות עסקית לאף סוחר", אמרה ברביעי בסיור בשוק.
פרידמן היא חלוצת הסיורים הקולינריים בשוק, שלא מתקיימים בימים אלה, ואף הסטודיו שלה עומד שומם בחודשים האחרונים. כעת, עם סכנת הסגירה הכללית שמרחפת מעל השוק עם הטלת הסגר המלא (עד רגע זה לא הוכרז רשמית מה משמעות הצעד עבור השווקים), היא אומרת: "אני קוראת בתקשורת ששוב יתנו למרכולים לפתוח בעוד שאנחנו ניסגר. מה ההגיון? אם זה מה שיקרה, חלק מהסוחרים יקחו את עודפי הסחורה שלהם וימכרו במחירי הפסד בכניסה לסופרמרקטים. זה מה שנעשה".
מה הטענה המרכזית לממשלה?
"התחושה היא שלמרות שבשוק הרבה יותר קל לשמור על נהלי קורונה, אנחנו בסכנת סגירה. השוק הוא פתוח ויש בו שטח גדול עם כניסות ויציאות ברורות, מודדים חום בכניסה, אז למה אנחנו בסכנת סגירה? אחרי חודשים ארוכים של מגיפה יש פה פחות מחמישה סוחרים שנמצאו חיוביים, וגם הם לפי החקירה לא נדבקו פה", פרידמן אומרת.
פרופ' נדב דבידוביץ', אפידמיולוג וחבר בקבינט הקורונה, אומר על נתוני ההדבקה בשווקים כי "אין לנו נתונים אמפיריים שמשווים בין מרכול לשוק פתוח. ברור לנו שהסיכוי להידבק גבוה יותר במקום סגור מאשר במקום פתוח. דעתי האישית העקרונית היא איסור אחיד להתקהלות של יותר מעשרה אנשים בחלל סגור, ובחלל פתוח בקבוצות של 20 – בין אם זו תפילה, הפגנה או קניות".
בינתיים, השווקים עדיין לא יודעים איפה הם עומדים. "קמנו לפחות ודאות ולפחות היגיון", אומרת היו"ר פרידמן הבוקר. בהנחיות החדשות שפורסמו אין התייחסות לשווקים, ופרידמן מנסה לקושש מידע מיועצי ראש הממשלה, אך בינתיים, גם אחרי החלטת הממשלה, אין תמונה ברורה. "אין לנו מושג מה ייפתח בראשון בבוקר. יש לנו מגעים מול מי שצריך אבל אין תשובות. חוסר ודאות זה משהו שמאוד קשה לסוחרים שקונים סחורה שחייבת לעוף לקונים באותו היום או להיזרק, אי אפשר לתכנן דקה קדימה. בסגר הראשון אנשים פה קנו סחורה במאות אלפי שקלים וזרקו לפח".
כשמסיירים איתה בשוק בימים אלה רואים בדוכנים תמונות של הרב עובדיה, הרב כדורי ושל מנחם בגין. קשה שלא לשים לב לדיוקן שנעלם מהנוף, דיוקנו של ראש הממשלה המכהן: "אתה כבר לא רואה כאן תמונות של ביבי בדוכנים, יש לא מעט שהורידו".
השוק מאד מזוהה עם נתניהו והימין, את חשה כרסום בתמיכה בו?
"חד משמעית. הכי מצחיק אותי שיש כאן הרבה סוחרים שמאוד מזוהים איתו, והם אומרים לי 'תגידי לראש הממשלה שלך'. לא כי הוא שלי, אלא כי הוא כבר לא שלהם. הם ממש כועסים על האיפה ואיפה. להחליט שסופרים יתעשרו על גב של סוחרי שוק? זה רק מראה את הרמה של הניתוק של הממשלה מהשטח. יש כאן כעס ברמה שיכולה לגרום לאנשים לא לשים מחל".
"השוק סגור, אפילו שהוא כאילו פתוח"
600 סוחרים בשוק מחנה יהודה וארבעים אחוז מבעלי העסקים בשוק לא קיבלו אישור להפעלת הדוכנים לאחר שלא נמצאו חיוניים. אושרי ביטון, הבעלים של "כנאפה ירושלים", אמנם עובד, אבל הרבה פחות: "יש כעס גדול על זה שהפחידו אנשים להסתובב ברחובות, אז בפועל השוק סגור אפילו שאנחנו כאילו פתוחים, כי אין קונים. בסופר כל הווירוסים מסתובבים בתוך המזגנים, פה גם אם מגיעים 2,000 איש בו זמנית זה על שטח עצום. יש כעס עצום על הממשלה שהיא לא נותנת את הפתרון הנכון לאזרחים. ביבי מביא שלום, וזה חשוב. אבל יש פה בעיה יותר חמורה שהוא צריך להתעסק איתה, שלא יעשה פה סגר וייסע לעשות שלום, זה לא נראה טוב".
"שביבי לא יעשה סגר וייסע לעשות שלום, זה לא נראה טוב. יש פה בעיה יותר חמורה"
בשוק רמלה הכעס גדול יותר. סוחר שסירב להזדהות, בשנות השלושים לחייו, מרגיש נבגד: "ביבי מכר אותי, שהוצאתי אנשים מהבתים כדי שהוא יהיה ראש הממשלה – הוא מכר אותי בשביל שההפגנות לא יהיו לגיטימיות. הוא סוגר את המסחר כדי שהשמאלנים לא יפגינו נגדו. פה לא נדבקים בקורונה", הוא אומר. "כבר אין לי בעיה עם מי שמפגין נגדו, פעם לא הייתי יכול לשמוע על זה", היום, אומר הסוחר, הוא רחוק מלהיות בין תומכיו של ראש הממשלה.
מירה אגזן, בעלת דוכן גבינות, נמצאת כבר 25 שנה בשוק רמלה, ומעולם לא ראתה אותו במצב כזה: "יש לי לקוחות מכל הארץ, אבל הם לא באים בגלל האיסור להתרחק מהבית. זה רק מקומיים עכשיו. הפחידו את הציבור סתם, כי השוק פה פחות מסוכן מהסופרמרקט שליד הבית. תראה כמה דוכנים כאן סגורים. זה כאב לב גדול לראות את השוק ככה, ולא רק בגלל הכסף".
גם צדקיהו ממחנה יהודה חושב שהבעיה של סגירת השווקים גדולה יותר מזו הכלכלית. "זה לא הכסף, אנשים חושבים 'אין בעיה, נפצה את הסוחרים על הזמן הזה והכל יסתדר', אבל הבעיה היא לא ירון צדקיהו. אני ותיק פה, ויתנו אשראי ואני אהיה בסדר – הבעיה היא המוסד הזה שנקרא שוק. זה אחד המקומות המתויירים בישראל, אחד השווקים הכי נחשבים בעולם. מה יהיה פה בסמטאות? שממה ושיממון. זה הורס את התרבות במקום, זה לא רק כסף וכסף".
כשעוברים ליד הדוכן של תקווה אביב ברמלה הריח החזק של הגויאבות מסגיר בקלות את עונת השנה. "הריח הזה זה ריח של חגים, שזה בדרך כלל הזמן הכי עסוק בשנה", אומרת תקווה. "עד שבוע שעבר זה היה ככה. אבל אמרו לכולם שיש סגר, ולמרות שאישרו לנו לפתוח לא טרחו לספר לאף אחד שהשווקים פתוחים, אז אין קונים, למרות שמותר ולמרות שכולנו מקפידים על הכללים. זה הגיוני שהסופרמרקט ליד הבית שלי מלא? שרמי לוי והשופרסל יתעשרו על הגב של הסוחרים הקטנים?".
את צדו האחר של האבסורד מציג מוכר מיצים ממחנה יהודה, שמסרב להזדהות מחשש שייסגר: "מה שאני עושה זה חוקי בערך. כי כאילו אני דוכן של פרי, אבל אני מוכר מיצים, ולא פירות. פירות זה חיוני, ומיץ אני לא יודע. אבל אני פותח, ואני יודע שמישהו יכול מחר להגיד לי שזה לא חוקי. גם אין באמת אחידות בקטע הזה, אחד יגיד לך שזה חיוני אחר יגיד שלא. אז כל עוד לא סוגרים אותי אני עובד. להגיד לך שזה משתלם? לא ממש".
"זה הגיוני שהסופר ליד הבית מלא? למה שרמי לוי ושופרסל יתעשרו על הגב של הסוחרים הקטנים?"
ייתכן שעצם הבחירה של פרידמן מבטאת רוח חדשה בשוק, דווקא בשיאו של המשבר. לפני שנה וחצי היא מונתה על ידי העיריה כנציגת הסוחרים, לאחר שמונה שנים שבהם לא היה ועד סוחרים רשמי לשוק, ולא היה מי שינהל את הקשר בינם לבין העירייה. אחרי התחלה רעועה אל מול הסוחרים הוותיקים, בתחילת החודש המינוי הפך לרשמי, לאחר שסוף סוף התקיימו בחירות לוועד. כך, רגע לפני חזרת הסגר לחיינו, בשיאו של שרב מעיק, פרידמן גרפה רוב עצום של קולות הסוחרים. 86 אחוז בחרו בה וברשימה שהציגה לוועד, ובה לראשונה גם נציג ערבי.
ההתחלה לא הייתה מבטיחה. כשנכנסה לתפקיד באופן לא רשמי לפני שנה וחצי, היה מי שהמתין לה בפינה. "היתה לנו איזו בעיית תשתית – מדרכות ואינסטלציה – ואני מודה שלא הבנתי בזה יותר מדי. לא מפני שאני אישה, אלא מפני שלא עסקתי בזה בחיים שלי. כל מה שקשור בתשתיות, מה לעשות, דורש למידה. מאוחר יותר נודע לי שאדם בכיר שעבד לצדי בעניין, סוחר לשעבר בעצמו, אמר לסוחרים 'אני לא מאמין שמינו לכם אישה. איך עשו לכם דבר כזה?'. בחנו אותי כל הזמן. העמידו בפני המון ניסיונות, סוחרים חיכו לראות שאני טועה, כדי להוכיח ש'זה לא מתאים שאישה תעשה את זה'. נקודת המפנה היתה כשהסוחרים הוותיקים הבינו שאני שמה עליהם דגש, ורואה בהם עמוד התווך של השוק".
השינוי בייצוג של הסוחרים, והכעס הגלוי על הממשלה ועל העומד בראשה עשויים לדברי פרידמן לסמן שינוי עמוק בשוק הוותיק. "השוק עבר המון בתולדותיו – מלחמות ופיגועים. תמיד היה לו את החוסן שלו בזכות הוועד. זה שוק שקיים כ-140 שנה, הוא נבחר על ידי הגרדיאן הבריטי כשוק השלישי הטוב בעולם והוא אחד מאתרי התיירות המובילים בישראל. כל חודש נסגר עסק בשוק, זה מצב חדש ויש אתגר". כעת נותר לראות האם אותו ועד יצליח שוב להפעיל לחץ על ראש הממשלה.