המצווה הראשונה שיאספו תושבי צפת החרדיים עם פתיחת השנה החדשה, תהיה הפגנת הזדהות עם יעקוב אבו אלקיעאן זכרו לברכה. על פי הודעה שהוגשה לתחנת המשטרה המקומית, ההפגנה תתקיים בראשון בערב ברחבת השוק המקומי, החל מהשעה 23:00, תחת הכותרת "מחאה על טיוח פרשת אום אל חיראן". נשמע לכם מוזר? ובכן, אתם לא טועים.
בשעות האחרונות מקבלים מפקדי תחנות המשטרה בערים החרדיות בזה אחר זה מכתבים מעורכי דין המייצגים "ועד קהילות" בקונוטציה זו או אחרת, ובהם הודעה על קיום הפגנות מקומיות עם צאת החג. באופן רשמי, המחאות מכוונות נגד הטלת הסגר בתקופת חגי תשרי, הפוגעת, לדברי המארגנים, בציבור החרדי בפרט ובציבור המסורתי בכלל.
אלא שהאמת – מאחורי שלל ההפגנות – קצת שונה. מדובר בהתארגנות שנועדה לאפשר לאנשים לחזור לבתיהם אחרי החג, תוך עקיפת הסגר. על פי הערכות, רבים מהציבור החרדי ינדדו מבתיהם למשך החג לחצרות האדמו"רים, וכשירצו לחזור לבתיהם, יוכלו להציג טיעון קל בפני השוטרים: אנחנו בדרך להפגנה.
מי שיזם את הרעיון היה שר השיכון הפורש יעקב ליצמן ('יהדות התורה'). בכנס מפלגתי שנערך ביום שלישי, הסביר ליצמן את פרישתו מהממשלה כמחאה על הזלזול בחגי ישראל – חרף הבטחות שניתנו לו מזה חודשים על ידי ראש הממשלה והפרויקטור גמזו – וביקש מכל חברי המועצה מטעם 'אגודת ישראל' ברשויות המקומיות לארגן הפגנות במוצאי החג.
לדברי אחד הנוכחים, תחילה הם קיבלו את המסר כפשוטו, עד ש"נפל לנו האסימון: ההפגנות נועדו לשנע את הציבור בין הערים במוצאי החג".
ואכן, נציגי 'אגודת ישראל' – הפלג החרדי החסידי – התגייסו למשימה. ראשונה הייתה העיר ירושלים, שם רתמו החסידים את עו"ד יאיר נהוראי – המוכר כמייצג מפגיני בלפור – שהודיע לניצב דורון ידיד בשם ועד הקהילות על הפגנה ברחוב מלכי ישראל, במחאה על "היבטיו השונים של הסגר שנתפס לטעמו כפגיעה בזכויות הפרט בכלל ובזכות לממש את חופש הדת בפרט".
בהמשך הופנו הודעות למשטרה בערים בני ברק, אלעד, בית שמש מודיעין עילית, חיפה, פתח תקווה, קריית גת, חצור וערד. עורכי הדין הפונים למשטרה מייצגים "ועד קהילות" מקומי, כששמות המארגנים לרוב הינם חברי המועצה החסידים שבמועצת העיר. עורכי הדין דורשים במכתביהם מהמשטרה לתת מעבר חופשי לאנשים, לצורך ההשתתפות. העילה היצירתית ביותר להפגנה היא, כאמור, בעיר צפת.
שלום לרב אליעזר לזר, המשנה לראש עיריית צפת. שאפו על הפגנת הסולידריות עם יעקוב אבו אלקיעאן.
"בהחלט, אנחנו בצפון גרים ערבים בדו קיום ואם הורגים אדם חף מפשע זה כואב לנו. אנחנו רוצים יחסי שכנות טובה, ודווקא בימים שכולנו מחפשים זכויות, נממש את זכות המחאה, נשמת אפה של הדמוקרטיה, כך לימדו אותנו אנשי בלפור".
לאחר המילים היפות, לא מסתיר לזר את מטרת ההפגנה, או בלשונו "בונוס משני". לדבריו, "יש יהודים שלא עושים את החג בבית, אנחנו נדאג שלא יצטרכו לשלם 500 שקל קנס בדרך חזור".
"אנחנו בצפון גרים ערבים בדו קיום ואם הורגים אדם חף מפשע זה כואב לנו. נממש את זכות המחאה, נשמת אפה של הדמוקרטיה, כך לימדו אותנו אנשי בלפור".
ביו יתר פעליו הרבים, מכהן הרב פנחס גרוס כחבר מועצת העיר אלעד. באמצעות עו"ד צבי הופמן הוא הודיע למשטרה על הפגנה ש"נועדה לבטא את כאבם של תושבי העיר אשר יצאו זה אתמול מסגר של שבעה ימים לסגר נוסף של שלושה שבועות".
הרב גרוס, איך מתקדמות ההכנות להפגנה?
"זו הפגנה ראשונה, לדעתי צריך לארגן הפגנות בוקר וערב, החל מראש השנה ועד שמחת תורה. כך נוכל לחזור באוטובוסים, לרכוש ארבע מינים, כל מה שיהודי צריך. כרגע אנחנו ממוקדים בחבר'ה שחוזרים במוצאי ראש השנה. אי אפשר לעשות איפה ואיפה בין מפגיני בלפור לאחרים, אם זו הדרך שלנו לצאת מהערים – זה מה שנעשה".
עורך דין נתן רוזנבלט ממודיעין עילית מייצג את חבר המועצה נחמן ניימן. ההפגנה לדידו מכוונת נגד מכתבו של גמזו לרשויות באוקראינה, בו קרא שלא לאפשר את כניסתם של חסידי ברסלב, או בלשונם: "מכתב ממשלת ישראל המאשים את הציבור החרדי בהפצת הקורונה בעולם".
"יש הרבה אנשים שיהיו בחג בבני ברק או ירושלים, ככה במוצאי החג הם יוכלו לחזור", הוא מסביר בפשטות. על השאלה האם צפויות הפגנות נוספות בהמשך, משיב רוזנבלט: "אנחנו מאד כועסים על האפליה נגד הציבור החרדי, לא יכולים להסתפק בהפגנה אחת".
האם רשת ההפגנות תצליח למוטט את הסגר ולאפשר מעבר חופשי בין הערים החרדיות? נכון לרגע כתיבת השורות תקנות הסגר טרם אושרו בממשלה, כך שעדיין ייתכנו החרגות במעבר מפגינים בין ערים, וזו גם הסיבה שמשטרת ישראל מסרבת להתייחס בשלב זה כיצד בכוונתה לנהוג.