על רקע החיכוך התדיר בין אזרחים לשוטרים בחודשים האחרונים, נרשמו עדויות רבות של התנכלות שוטרים בשטח לאזרחים שמתעדים אותם. התנכלויות השוטרים כוללות הפחדה ואיומים, אלימות, לקיחת הטלפון הנייד מרשות המתעדים או לקיחתם לתחנת המשטרה. שורה של ארגונים אזרחיים פנתה היום ליועצת המשפטית של המשטרה בבקשה להסב את תשומת ליבה לתופעה ולחדד את הנהלים מול השוטרים.
כך למשל, מצוינת בפנייה המקרה של י' שהגיע בתחילת יולי לתחנת המשטרה בחדרה כדי לקבל אישור על תאונת דרכים. במהלך שהותו בתחנה תיעד שוטרים שמסתובבים במקום ללא מסכה על פניהם. "חבל שתסתבך", אמר לו שוטר שניגש אליו ודרש ממנו למחוק את התמונות מהטלפון.
ב-23 ליוני תיעד יונתן המפל, כתב של הטלוויזיה החברתית, בתחנת הרכבת הקלה בירושלים בסמוך לכיכר ספרא, שוטרים שרשמו דוח לאזרח על אי עטיית מסיכה. מיד לאחר שסיים לצלם את האירוע, ניגשו אליו שני שוטרים ודרשו ממנו להציג תעודה מזהה ללא כל הסבר. לטענת המפל, התעודה נלקחה מידיו לצורך בדיקה בטאבלט אבל ברגע שהמפל הציג את תעודת העיתונאי שלו היא הוחזרה לו ללא בדיקה במסוף.
כמה ימים לפני כן, ב-20 ליוני תיעד ע' את השוטר עבד נערני בודק ועורך חיפוש על גופו של רפי רותם בסמוך לאיצטדיון בלומפילד, לאחר שנחשד כי רותם נושא עמו חזיזים. תחילה ניתן לשמוע את השוטר פונה לע' ואומר “תתרחק ממני כמה מטרים, צלם יותר רחוק" ובהמשך מאבד את סבלנותו ומאיים "אם אתה לא מתרחק אני תופס את הטלפון שלך עכשיו", כששוטר אחר שנמצא בתקרית נשמע אומר "תביא לי את תעודת הזהות שלך גם", ולאחר מכן מכשירו הוחרם לעשר דקות על ידי אחד השוטרים.
לא הפנייה הראשונה
כל המקרים מצוינים כאמור בפנייה ששלחו היום שורה של ארגוני חברה אזרחית ליועצת המשפטית למשטרה, תת ניצבת איילת אלישר. הארגונים כוללים את האגודה לזכויות האזרח, הוועד הציבורי נגד עינויים, אגודת יהודי אתיופיה והקליניקה לרב תרבותיות ומגוון באוניברסיטה העברית. לפני כחודש פנתה האגודה לזכויות האזרח למשטרה לגבי שוטרים שאינם מזדהים או עונדים תגי שם כנדרש בעת מעצרים.
פניית הארגונים דורשת מהמשטרה להכיר במניעת התיעוד בשטח והתנכלות למתעדים כתופעה מערכתית – ולהוציא הנחיה ברורה לשוטרים בעניין. בנוסף נטען, כי תיעוד אזרחי של פעולות שוטרים מסייע בחידוד הביקורת כלפי המשטרה במקרים שבהם מתבצעות פעולות בניגוד לחוק.
אין זו הפניה הראשונה בנושא למשטרה. קדמה לה פנייה דומה של הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר, במאי. בפנייה אז צוין כי הסנגוריה הציבורית עדה ל"עלייה מדאיגה באירועים בהם אזרחים המתעדים אירוע אכיפה משטרתי מוצאים את עצמם, בעל כרחם, בעימות ישיר מול השוטרים, אך בשל עצם תיעוד פעולת האכיפה של גורמי החוק".
במשטרה השיבו לפניית הסנגוריה וטענו כי "לא מוכרת לנו תופעה רווחת של מניעת תיעוד פעולות אכיפה במרחב הציבורי על ידי שוטרים, שהשוטרים מתודרכים לאפשר לכל אדם לתעד את פעילותם במרחב הציבורי, בתנאי שאינו מפריע לשוטר בעת מילוי תפקידו או שהתיעוד יכול לפגוע בפרטיות של אדם בניגוד לחוק. במשטרה סיכמו ואמרו "לא מצאנו לנכון לשנות את הנחיות המשטרה בנושא זה. עם זאת, במסגרת שיפור השירות לאזרח והלמידה הארגונית נרענן ונחדד את ההנחיות בנושא". עם זאת, הנהלים אליהם התחייבו במשטרה לא מוכרים לסנגוריה הציבורית. בסנגוריה דרשו באחרונה לקבלם כדי לפרסמם ברבים.
"לא מוכרת לנו תופעה רווחת של מניעת תיעוד פעולות אכיפה במרחב הציבורי על ידי שוטרים, שהשוטרים מתודרכים לאפשר לכל אדם לתעד את פעילותם במרחב הציבורי", השיבו במשטרה
עוד דוגמאות שמביאים הארגונים הן של שוטר מג"ב שתקף את העיתונאי ניר קפטן בכניסה ליישוב מירון, בשעה שקפטן תיעד את השוטרים תוקפים את בנו בן ה-14, מקרה של קטין אחר שניסה לצלם מעצר משטרתי בערב פורים בבני ברק וטוען שאחת מפאותיו נתלשה על ידי השוטרים לאחר שהבחינו בו מצלם אותם בפעולה. בסרטון שברשותו ניתן לשמוע את אחד השוטרים אומר בבירור "הלו מה אתה מצלם? מה נהיה? מה אתה מצלם?" רגע לפני זעקת הכאב של הצלם.
חלק מהמקרים המתוארים בפניית הארגונים כבר נחקרים במח"ש. כך למשל המקרה של תקיפת תושב יפו אחמד חאג' שראה את שכנו איברהים סטל מוכה על ידי שוטרים בשעה שחזר הביתה מהעבודה. סטל שכב מנוטרל ומדמם על הכביש. הוא שלף את הטלפון כדי לצלם את המתרחש. לטענתו, השוטרים קראו לעברו "תעוף מפה", אחד מהם ניגש אליו ותפס ביד המחזיקה את הטלפון בנסיון להפסיק את הצילום.
יום למחרת, הוכה אוסמן אגואני במכולת ליד מכולת שכונתית ביפו על ידי שוטרים שזיהו אותו בטעות כמי שצילם את האירוע בלילה לפני כן. בפניית הארגונים נטען כי נגד אגואני הופעלה אלימות קשה מצד השוטרים שטעו בזיהוי, אלימות שכל תכליתה לגרום לו להציג את הסרטונים שצילם ולמחוק אותם.
כעת דורשים הארגונים מהיועצת המשפטית למשטרה, תת ניצבת איילת אלישר, להוציא נוהל ברור ומפורט באשר לחובתם של שוטרים לאפשר את התיעוד של פעילותם במרחב הציבורי. בנוסף, דורשים להבהיר לשוטרים כי חל איסור לדרוש מאדם למחוק סרטונים שצולמו על ידו וכי תפיסת הטלפון שלא על פי צו מותרת רק במקרים חריגים מאוד.
בנוסף לדאגה שעולה מפניית ארגוני החברה האזרחית והסנגוריה הציבורית, עולה גם חשש כי התנכלות שכזאת מתחילה במישור המשפטי. באחרונה הגיש השוטר אנדריי פלנוב, שתועד חונק אזרח בפארק הירקון תוך כדי מעצר, תביעה בסך 250 אלף שקל נגד אזרח שתיעד אותו. בנוסף, תבע פלנוב שבעה אזרחים נוספים שביקרו את פעולתו ברשתות. שוטרים נוספים הגישו תביעות דומות בגין לשון הרע נגד אזרחים שמגיבים על פעולתם ברשתות. לטענת עורך הדין יוני ג'ורנו שמייצג את השוטרים בתביעות, בחודשים האחרונים הוגשו כמה עשרות תביעות שכאלה.