יו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי פנה היום לשר המשפטים אמיר אוחנה, שאמור לסיים בעוד כמה שבועות את תפקידו, בבקשה לדחות בשנה את כניסת תקנות הסדר האזרחי לתוקף לספטמבר 2021. זאת, לאחר שכבר נדחו פעמיים בעבר.
חימי נחשב למקורב לשר אוחנה, וייתכן כי תזמון הבקשה נועד לנצל את חלון ההזדמנות האחרון שבו אוחנה עדיין בתפקיד שר המשפטים.
במכתב מציין חימי כי לאור משבר הקורונה ומצבם הכלכלי הקשה של עורכי הדין והמשרדים הפרטיים, יש לדחות את כניסת התקנות לתוקף שידרשו כוח אדם רב והוצאות גדולות שיושתו על המשרדים, במטרה להתכונן אליהם. זאת, אף שכניסת התקנות לתוקף כבר יודעות כמה שנים רבות.
"עורכי הדין בסקטור הפרטי סובלים במיוחד מהמצב. משרדים נסגרו, עובדים הוצאו לחופשה כפויה, לחל"ת או אף פוטרו. הקפאת המצב במשק פגעה קשות גם בעבודה השוטפת וגם בקבלת תיקים חדשים", כותב חימי. "בחלוף המשבר יאלצו עורכי הדין להתפנות לשיקום המשרדים כשהצפי הוא לעומס עצום של דיונים. אין ספק שהתקנות החדשות יחייבו הגדלה משמעותית של כח האדם ולצערנו נראה כי משרדי עורכי הדין לא יוכלו לעמוד במעמסה נוספת זו".
תקנות סדר הדין האזרחי החדשות נחתמו בידי שרת המשפטים דאז, איילת שקד. הן נועדו לפשט את הליכי המשפט האזרחי ולהיטיב עם הציבור הסובל מעינוי דין ומניהול תיקים מסורבל, מתמשך ויקר. קודקס התקנות החדש מכיל 180 תקנות לעומת 600 כיום, והן קובעות, בין השאר, דרך מרכזית אחת לפתיחת הליך משפטי, ובכלל זה להגשת תובענה, ובמסגרתה יבוטלו הסדרים בלתי נדרשים כגון סדר דין מקוצר והמרצת פתיחה, ויושם דגש על "זמנים וכמויות".
עיקרי השינויים בתקנות הם קציבת מספר העמודים בכתבי הטענות, צמצום מספר השאלות בשאלונים, ביטול תובענות בסדר דין מקוצר והמרצת פתיחה, המצאה בדואר אלקטרוני, צמצום ישיבות קדם־משפט ומינוי מגשר מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) ללא תשלום בתביעות העולות על 40,000 שקל.
התקנות היו אמורות להיכנס לתוקף בספטמבר 2019 כאמור, אך זכו לביקורת הן מצד ציבור עורכי הדין שהתנגד לרפורמה. בעקבות ההתנגדות, ומתוך רצון להגיע להסכמות מול הנהלת בתי המשפט, שתמכה ברפורמה, החליטה שקד לדחות את כניסת התקנות לתוקף לפברואר 2020. בינתיים אמרה שקד כי יוקם צוות שתפקידו יהיה לעדכן את התקנות תוך שיתוף פעולה בין הצדדים השונים.
נושא עיקרי שמוסדר בתקנות הוא קריאה לשופטים "ליטול יוזמה ככל שנדרש". כך, למשל, יוכלו השופטים לתחום את זמן הדיון (לרבות החקירות), לנהל את קדם-המשפט בצורה אקטיבית יותר, ובכלל זה לשמוע עדויות של כל הנוכחים באולם בית המשפט על עובדה שבמחלוקת ולקבל מענה לשאלות בעניינים הנוגעים לסכסוך נושא התובענה.
בראיון שערכה עמו כתבת המקום הכי חם שרון שפורר בנובמבר, סיפר חימי כי נפגש עם נתניהו לפני הבחירות בספטמבר, לטענתו כדי לדון בדחיית כניסת התקנות לתוקף. בעקבות אותה פגישה, נדחו כניסתן של התקנות מפברואר לספטמבר 2020. כעת מבקש חימי דחייה נוספת.
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: ״עמדתה של לשכת עורכי הדין לא השתנתה, ובימים אלה של משבר בינלאומי עמוק היא אף התחזקה – הוצאה לפועל של רפורמה ושינויים מרחיקי לכת בסדר הדין האזרחי יפגעו קשות באזרחי ישראל ובציבור עורכי הדין״