ביום שבו נכנסו לתוקף ההקלות החדשות בהגבלות שהטילה המדינה, התקיימה הפגנת העצמאים הגדולה ביותר עד כה. המחאה הסוערת נערכה הבוקר בשלושה מוקדים: מול משכן הכנסת בירושלים בזמן התכנסותה של ועדת הכספים, בחוף הצוק בתל אביב ומול קריית הממשלה בחיפה.
בכל אחד משלושת המוקדים נרשמה נוכחות גדולה של מפגינים וסך הכל השתתפו בהן כ-6,000 אנשים. נראה היה שהפעם ההפגנות עלו מדרגה גם בעוצמה ובמסרים: בתל אביב ניפצו המפגינים מראות וחסמו צירי תנועה מרכזיים כמו צומת עזריאלי. בחיפה שיבשו המפגינים את התנועה בעיר. בירושלים שרפו צמיגים מול הכנסת, מפגין אחד עוכב וכמה מפגינים קיבלו קנסות על שלא שמרו מרחק כנדרש.
הצעד הבא של המארגנים יהיה הקמת מאהל מחאה מול בית ראש הממשלה. "קיבלנו אישור משטרה ואנחנו מחכים לאישור של עיריית ירושלים", אומר שי ברמן, יו"ר איגוד המסעדות והברים. "ברגע שיתקבל אישור אנחנו כבר מוכנים ואנחנו מתכוונים להחריף את המחאה ולכוון אותה למי שאחראי למצב".
לדבריו, ראש הממשלה בנימין נתניהו נושא באחריות מלאה. "ראש הממשלה מנסה להסיט את האש ממנו ולהעביר לפקידות המקצועית במשרד האוצר ולבנקים כי הוא לא רוצה להיות קשור לזה", אומר ברמן. "יש סיטואציה שבה אומרים שיש מיליון ו-100 אלף מובטלים, אבל יש עוד 600 אלף מובטלים עצמאים שלא סופרים אותם".
"התסכול של האנשים הולך וגובר כי דוחקים אותם לפינה ומשקרים להם", מוסיף ברמן. "הם רואים כל ערב את מסיבות העיתונאים עם ביבי ועם פקידי האוצר, ואז הם רואים שהמציאות טופחת על פניהם. תוכנית ההלוואות חסומה לתעשיית המסעדות, ותוכנית פיצויים בדומה למדינות אחרות שבהן מזרימים כסף למשק – אין. זה אנשים שאין להם שום ביטחון סוציאלי ואין להם ממה לחיות, פשוט מאוד".
מחאת העצמאיות ותעשיית היופי
"לא יכול להיות שמובילים אותנו לפת לחם", אומרת לימור מזרחי בעלת קליניקה ביתית בכפר אדומים שהשתתפה בהפגנה בתל אביב, שהוקדשה הפעם לעוסקים בתעשיית היופי. "אני בלי עבודה מהיום הראשון של הסגר, והתחושה החזקה ביותר בימים האלה היא של פחד. הייתי בתהום לפני תשע שנים בנסיבות אישיות. אני מריחה את התהום הזאת מחדש עכשיו, ואעשה הכל כדי לא להגיע לשם שוב.
"הבעיה היא שאף אחד לא רואה אותנו ולא שומע אותנו. רוב העוסקות במקצועות היופי הן נשים, וקל להתעלם מהפרנסה שלנו. איך זה היחס שאנחנו מקבלות אחרי ששילמנו מיסים בדיוק כמו כל אזרח. מגיע לי פיצוי על כל יום שהפסדתי".
"העוסקים בענפי היופי הם מגזר שאף אחד לא סופר אותו", אומרת רוית גרוס, מנכ"לית התאחדות המלאכה והתעשייה. "אלו העצמאים הכי מוחלשים, הראשונים שסגרו להם את העסקים והאחרונים שיחזרו לעבודה. והם כועסים. הם לא יכולים לשרוד יותר. חייבים לתת להם פיצוי עכשיו, לא בעוד חודש או חצי שנה. אין להם את האורך רוח לחכות שמשרד האוצר יחליט מה לעשות איתם. רוב העסקים לא נכנסים למענקים ולקריטריונים המטורפים. התקשרה אלי קוסמטיקאית בערב פסח ואמרה שיש לה 200 שקל בארנק וזהו. בכיתי איתה ועכשיו אני פה כדי לזעוק את הזעקה שלה".
אחת מהנואמות בהפגנה היתה רויטל סיטון בן ארי, סגנית נשיא לשכת יועצי המס בישראל וממיסדי קבוצת "אני שולמן". "באתי להגיד כאן לממשלה: תפסיקו לעבוד עלינו בעיניים עם סיסמאות על הלוואות ומענקים", היא אומרת. "תנו לנו מה שמגיע לנו. תפצו אותנו אך ורק על פי אובדן ההכנסות שלנו. סגרתם לנו את העסק? תעזרו לנו. אל תתנו לנו הלוואות שצריך להחזיר. יש פה מגזר של 600 אלף עצמאים שעוד שנייה קורסים, ואז תהיה לנו שואה כלכלית מטורפת".
"לא קיבלנו כלום, כי אין כלום לתת"
למוקד נוסף של ההפגנה בחיפה הגיעו מאות אנשים עם רכביהם. הם נפגשו בחוף הכרמל ויצאו משם להקיף את קריית הממשלה. "לא במקרה התחלנו את ההפגנה ליד בית הקברות", אומר ינון מעוז, מבעלי רשת אברהם הוסטל. "הממשלה קוברת לנו את העסקים. כבר קרוב לחודשיים שירדנו לאפס הכנסות, אבל ההוצאות ממשיכות להיערם. אנחנו יוצאים לרחוב למחות נגד השקרים של הממשלה. לא קיבלנו כלום כי אין להם כלום לתת לנו חוץ משקרים והבטחות על הקרח. זה הזמן להחזיר לנו מה ששלמנו. מה שלא יתנו לנו בטוב, ניקח את זה בכוח".
"התקשרה אלי קוסמטיקאית בערב פסח ואמרה שיש לה 200 שקל בארנק וזהו. בכיתי איתה ועכשיו אני פה כדי לזעוק את הזעקה שלה"
מול משכן הכנסת התקיימה ההפגנה הגדולה ביותר היום, שמנתה אלפי מפגינים מכל הארץ. מספר חברי כנסת שביקשו לנאום – בהם יאיר לפיד – לא הורשו לעלות על הבמה. "עכשיו אנחנו אומרים דבר פשוט: אנחנו לא מקבלים את מה שביבי אומר, 'תחזרו לשגרה'. אנחנו לא חוזרים לשגרה ולא נפתח את העסקים עד שלא ימולאו הדרישות הבסיסיות שלנו", אומר עו"ד אורן (קומה) פסטרנק, מפיק אירועים ופסטיבלים.
"תנו לנו את דמי האבטלה, את הפיצוי שמגיע לנו על הנזק שנגרם לנו ורק אז נפתח את העסקים. ראש הממשלה לא יכול לתת לעסקים להתרסק, לפשוט את הרגל ולצפות שנחזור לעבודה כאילו כלום לא קרה". עוד אמר קומה: "היה פה כוח עליון, שיפצו אותנו לפי מס רכוש כמו שפיצו עסקים אחרי צוק איתן. אי אפשר שכל נזקי הקורונה ייפלו על מגזר אחד. לאנשים אין עם מה לקנות במכולת".
"ביבי מספר שהוא נותן כספים, שהוא נותן 25 מיליארד שקל לעסקים הקטנים, אבל בפועל נתנו מיליארד שקל ובתקשורת אומרים שהכל בסדר. לא, הוא משקר. אותו דבר לגבי המענק, אמרו יש מענק אבל בפועל שמו המון קריטריונים ואף אחד לא זכאי. זרקו לנו 3,000 שקל ואמרו תחזרו לעבוד.
"בימים הקרובים יהיו עוד ועוד מחאות. נמאס לנו שהממשלה מתעללת בנו. לא מספיק שקשה לנו עם הקורונה הם מעמיסים עוד יותר".
שיחה על זה post