"את מרץ ואפריל נשרוד, אבל אני לא יודעת מה יהיה אחר כך. אנחנו לא רוצים הקלות, אנחנו רוצים לקבל בחזרה את מה ששילמנו במשך כל השנים", כך אמרה היום בצהריים טל, שמנהלת עסק למדיה חברתית שהושבת כמעט לגמרי, במהלך מחאת העצמאיים שהתקיימה היום בתל אביב.
המחאה התחילה עם מפגן כוח בשדרות רוטשילד כששיירה של מאות רכבים נסעו במהירות אטית תוך צפירות מחרישות אוזניים, במטרה "לעשות קצת רעש, כי לא שומעים אותנו, לא רואים אותנו ולא מתייחסים אלינו". בהמשך הגיעה השיירה שמנתה לפי הערכות המארגנים כ-600 כלי רכב, לחוף הצוק, שם נערך אירוע המחאה המרכזי.
אתמול בצהריים עוד היו מתוכננות הפגנות נפרדות של ארגוני העצמאים בישראל, אבל אז הם הבינו: אחדות היא כוח. בהפגנה היום לקחו חלק כל ארגוני העצמאים בישראל: תעשיית התרבות והאירועים, לשכת יועצי המס, להב, אני שולמן, התאחדות העסקים הקטנים, איגוד הבמאים והבמאיות, שכירים בעלי שליטה ועוד ועוד.
"יש פה מסר ברור של עוצמה", אומרת רויטל סיטון בן ארי, ממייסדות קבוצת "אני שולמן". "בפעם הראשונה העצמאים מדברים בפה אחד ובכוח אחד. זה הזמן להפסיק להתייחס אלינו בזלזול, אנחנו כבר לא הילדים החורגים לאלוהים".
על הבמה בחוף הצוק נאמו כל ראשי הארגונים, בהם גם סיטון בן ארי, יועצת מס ורואת חשבון, סגנית נשיא לשכת יועצי המס. "איך יכול להיות שעבור שכירים שינו את הצווים והתקנות בתוך יום כדי להשמיש את החל"ת ולעצמאים מספרים סיפורים למה אי אפשר לבוא לקראתם", היא אומרת רגע לפני עלייתה לבמה.
"לפני הפעימה השנייה ישבנו עם האוצר וניסינו להיטיב עם התנאים, וזה עדיין ביזיון", היא מוסיפה. "מה זה המענק הזה שנתנו לנו? אנחנו לא שכירים. לעסקים יש הוצאות מאוד גבוהות שלא לקחו אותם בחשבון. זה פשע ותפתח ועדת חקירה אחרי הכישלון הזה, כשעסקים יסגרו אחד אחרי השני ויהיו מלא מובטלים. בינתיים עסקים קורסים, משפחות קורסות, עוד רגע לאנשים לא יהיה מה לאכול".
לדברי המארגנים מעתה ועד שיושגו התנאים, מתוכננת הפגנה בכל יום שני תחת הכותרת "יום שני השחור". "אנחנו פועלים גם בפוליטיקה וגם מול הפקידות הבכירה. נמצאים כל יום מול מקבלי ההחלטות, אבל אנחנו חייבים להראות נוכחות בשטח", אומר תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד". "אנחנו צריכים להראות שאנחנו מאוחדים כל העצמאים ביחד. לא נוריד את הרגל מהגז עד שמגזר העצמאים יקבל את מה שמגיע לו".
לפי בדיקות שערך הארגון, רק 15 אחוז מעסקי המסעדנות פועלים עכשיו במתכונת של משלוחים. "אם עד מאי לא יפתחו המסעדות, לפחות עשרה אחוזים מהן צפויות להיסגר. ברגע שנגיע ליוני זה יהיה כ-30 אחוז וכשנעבור את יוני זה יהיה 40 אחוז סגירה. ככל שנתקדם בציר הזמן כמות העסקים שלא יפתחו תהיה גדולה יותר. אנחנו לא יודעים מתי נחזור לעבודה וגם כשנחזור, זו תהיה חזרה איטית והדרגתית ולא ברור מתי נצליח להרוויח.
"חודש ושבוע לתוך המשבר ואנחנו לא מקבלים פתרונות שרלוונטיים לבעלי עסקים שמתמוטטים וקורסים. מענק של 6,000 שקל זה יפה, אבל לא באמת עוזר לבעלי עסק שיש להם תזרים כספים של עשרות אלפי שקלים".
הפתרון שהם מציעים פשוט: "תנו לנו פיצוי לפי ההפסד שלנו בפועל", אומרת סיטון בן ארי. "תעבדו לפי המנגנון של העסקים שנסגרו בעקבות צוק איתן. יש קרן פיצויים לנזקי מלחמה – תכריזו שזו מלחמה. תעצרו את זה לפני שיהיה מאוחר מדי".
העצמאים מוחים גם על שורה של קשיים בירוקרטיים שמונעים מהם לקבל את המענקים ואת ההלוואות נטולות הריבית שהבטיחה המדינה לאלו שפרנסתם נפגעה. "אדון שאול מרידור (ראש אגף התקציבים במשרד האוצר; ג"ע), אומר שקיבלתי כסף אבל לא קיבלתי כלום", אומר ספר מהדר יוסף. "למה? כי אני ובת זוגי מרוויחים יותר מ-340 אלף שקל בשנה. בינתיים אני סגור מהיום הראשון".
"רק חלק קטן ממי שהגיש בקשה להלוואה ללא ריבית כפי שהציעה המדינה קיבל אישור", אומרת טל מנהלת העסק למדיה חברתית. "אם פתחת את העסק ב-2019 לא קיבלת שום דבר, אם לא הרווחת ב-2018 לא קיבלת שום דבר. זה בסדר שהאצבע של המדינה לא קלה על ההדק, כי יש גירעון עצום וכולם צריכים עזרה המדינה. אבל אנחנו לא צריכים הקלות – אנחנו צריכים את מה שמגיע לנו".
שיחה על זה post