מסיבות, מפגשים חברתיים בבתים, כן, גם כאלה למטרות מין, עומדים במרכז הדיון בקהילה הגאה בימים האחרונים. "חרמן ל*** לפני שהמדינה נסגרת", "חתיך להתבודד..?", "נייד דיסקרטי עם מסיכה מחפש לפנק" – אלה רק מקצת מעדכוני המשתמשים שצפים בימים האחרונים באפליקציית ההיכרויות הפופולרית אטרף.
בחלק מהאפליקציות, כמו גריינדר הבינלאומית למשל, פירסמו אזהרה למשתמשים שקוראת להם לשים את הבריאות לפני הכל. ואולם נראה כי כדי לגשר על הפער שבין המלצה ידידותית ללקיחת אחריות אישית בפועל, נאלצו דמויות בולטות בקהילה לצאת בקריאה נחרצת ברשתות החברתיות.
בסטורי שהעלה מיקי בוגנים השבוע הוא אמר: "אתן נורמליות? אתן הולכות לפארק, עושות אפטרים בבית, אתן לא מפנימות את זה שיש סגר, סגר מרצון?… מה אתן עושות אפטרים בבתים? מה אתן חולות נפש?"
מעצבת האופנה ואשת חיי הלילה הטרנסגנ'דרית ג'ניפר קים הטיחה בעוקביה: "כונפה! מה שווה השיזוף שלך אם את עוד יומיים תשבי באיכילוב בבידוד, יא בת זונה? מה, מה יצאת לפארקים? אני לא מבינה את זה, מה עובר על אנשים? מה לא ברור? תשבי בכוס של אמא שלך בתוך הבית!"
"ג'ניפר זעקה את מה שחושבים רבים", אומר חן עמר, בלוגר ומנטור עסקים שמסיים מחר בידוד של שבועיים לאחר חזרתו מפרויקט עסקי בהודו. "היא יצאה כנגד הפוזה של 'לא שומרת, עושה מה בא לי'. הגיע הזמן לשים גבול, והגבול הוא הבריאות של כולנו".
ביום שישי התקיימה מסיבת וידאו בזום של ליין ה'פוראבר' המצליח, שמתארח בימים כתיקונם במועדון האומן. מעדויות שהגיעו למקום הכי חם, עולה כי קבוצות של אנשים התקהלו בבתים כדי לחגוג את המאורע.
ד"ר רועי צוקר מהמרפאה הגאה בגן מאיר פירסם פוסט נוקב בעמוד הפייסבוק שלו: "די, חייבים להפסיק!", הוא כתב, "אני מקבל בימים האחרונים אינספור הודעות… עם תמונות ופרטים של אנשים שנמצאים בבידוד והחליטו שזה לא ממש מעניין אותם ומארחים 'מסיבות קטנות' בבית…אני מרגיש שיש בקהילה שלי אנשים שפשוט לא מבינים מה הם עושים וממשיכים להשתמש במשפטים הזויים כמו 'מאמי זו שפעת'… אני פותח את הגריינדר והאטרף ופשוט נחרד! מבחינתי כל מי שנוהג בדרך זו לא יכול להעביר ביקורת… על חתונות ענק שנעשות בבני ברק".
עם זאת, צוקר מסייג ש"זה לא קורה רק בקהילה, אבל בקהילה זה בסופו של דבר מאותה סיבה שלהט"בים משתמשים יותר בסמים מהאוכלוסייה הכללית. הרבה פעמים רווקים, אנשים במערכות יחסים פתוחות, ופתאום הבידוד עבורם משנה סדרי עולם ומייצר חוויה של בדידות".
גם ד"ר רותי גופן ממרפאת הבימה התבטאה בנושא. "בעקבות שאלות של מטופלים לגבי מעבר של נגיף הקורונה בסקס…אנחנוו ממליצים בתקופה הקרובה לצמצם מפגשים דרך אפליקציות ההיכרויות: אטרף, גריינדר וכו'… המגע הקרוב עם הפרטנר, נשיקות, חשיפה לרוק ולהפרשות מערכת הנשימה, עלול לגרום להדבקה בקורונה".
"אין הבדל בין גריינדר למועדון"
לפני כשבוע הציעה אטרף מנוי חינמי של שבועיים למבודדי בית. מקורות באתר אמרו שההטבה הוצעה כדי שאנשים לא יתנתקו מהקהילה חרף ההסגר ושהאתר לא מעלה תכנים שמעודדים מפגשים אנושיים ואף הוסיף תגית מיוחדת למי שנמצאים בבידוד. לטענתם, התנועה באגף ההיכרויות של הפלטפורמה אכן עלתה מאוד, וכך גם זמן השהות של המשתמשים באפליקציה. יש לציין שבאטרף לא פורסמה אזהרה דומה מפני מפגשים, בדומה לזו שפורסמה בגריינדר ואפליקציות נוספות.
בשיחות עם חברי הקהילה שעוקבים אחרי הדיון הציבורי לגבי מין מזדמן ומפגשים בתקופה הנוכחית, עולה שחלק מהבעיה אולי קשור ליהירות הבריאותית המוכרת בקהילה מאז השימוש הנרחב בפרפ (תרופה שמונעת הידבקות בנגיף האיידס באחוזים גבוהים, אך לא מונעת את הסיכוי למחלות מין אחרות ; מ.א)
"ממילא יחסי המין בקהילה מתנהלים על קו מתח בגלל הפרפ", מציין עמר, "אז עכשיו אנחנו מוסיפים עוד סיכון שיש ממילא וזה בלתי נתפש. והגריינדר והאטרף הם פתח לזה". אחד מחברי קהילה ששוחחנו עמם, אמר שאין הבדל מבחינתו בין גריינדר למועדון היפוטתי שהיה ממשיך לפעול למרות הנחיות הסגר, וכי יש להשבית את האפליקציות לתקופה.
"אני רואה את העולם מהחלון של החדר", אומר עמר המתגורר בראשון לציון. "יש משפחות למטה עם ילדים ויש פה איזה שתי וילות שהיו בהן חאפלות בימים האחרונים, אבל ממה שאני רואה דרך האינסטגרם, השאננות בתל אביב ובמיוחד בקהילה הגאה חמורה עוד יותר. מפגשים המוניים בבתים, ימי הולדת ועישונים שמשתתפים בהם הרבה יותר משני אנשים – איך הגענו למצב הזה כשמדברים על לשמור מרחק?
"בואו ניתן לזה זמן. קחו את הבית למקום של מנוחה, מחשבה, השקעה בעצמכם", מסכם עמר, "כולנו בבידוד וכדאי לקחת את זה למקום חיובי של לשמור על הבריאות, לא לעשות דווקא ולהתחכם".