בחסות הקורונה, ארגוני הפשיעה במגזר הבדואי פועלים באין מפריע. ביום שלישי בשעות הבוקר הותקף אייל נזרי, מנכ"ל מועצת אל-קסום, במשרדו שבבאר שבע על ידי שלושה אלמונים, כשהם חבושים במסכות נגד קורונה. הם נכנסו ללשכת ההנהלה, סגרו את הדלת הראשית, הצמידו את המזכירה לפינה, והיכו את מנכ"ל המועצה, תוך כדי שהם מאיימים עליו בנשק חם. לפני שעזבו את השטח, הם הספיקו לאיים גם על עוזרו של ראש המועצה, כשהם מודיעים לו שהוא הבא בתור.
היעד לתקיפה ככל הנראה היה ראש המועצה, שלא שהה במשרד באותה שעה בשל הנחיות משרד הבריאות. "להגיד לך שאחרי מה שקרה במועצה היום אני מרגיש בטוח? שעובדי המועצה בטוחים?", אומר ראש המועצה, סלאמה אל אטראש. "נכנסו לכאן שלושה אנשים, סגרו את הדלת, איימו, היה להם אמל"ח, ועזבו את המקום. אני לא קיבלתי טלפון ממפקד המרחב, לא ממפקד המחוז, אף קצין בכיר לא הגיע לכאן לעודד אותנו, להגיד 'אנחנו אתכם, נתחקר את האירוע, אנחנו לא נאפשר שדברים כאלה יקרו לא באל-קסום ולא במקומות אחרים'. אני מזועזע", הוא אומר.
"לא קיבלתי טלפון ממפקד המחוז, אף קצין בכיר לא הגיע לכאן לעודד אותנו, להגיד 'אנחנו אתכם'. נכון, יש מצב חירום. ועדיין, היו יכולים להרים טלפון"
"נכון, יש מצב חירום. ועדיין, מפקד המחוז היה יכול להרים טלפון. אם זה היה קורה בעומר או בבאר שבע, איך המשטרה הייתה מתייחסת לאירוע כזה? אבל כשמדובר ברשות בדואית, כלום. אנחנו יושבים בבאר שבע, חשבתי שאנחנו מוגנים כאן, אבל אף אחד לא מוגן. הכתובת על הקיר כבר כמה חודשים. גם אני מאוים והמשטרה לא חוקרת, וזה נותן לגיטימציה לארגוני פשיעה להמשיך לעשות מה שבא להם".
"לא יודע אם התיקים נחקרו"
אל אטראש הפך ככל הנראה למטרה לאחר שורה של רפורמות שהנהיג במועצה. בכך הוא מצטרף לשינויי העומק שעוברים על החברה הבדואית בעשור האחרון. תהליכי המודרניזציה הלכו והשתרשו, בבחירות המוניציפליות האחרונות התחלפו כל ראשי המועצות פרט לשלושה, ואיתם מגיע גם מה שמכונה ייעול המערכות – ביטול השליטה של חמולות וארגוני פשיעה על השמירה ועל פינוי הזבל, אכיפה כנגד גניבות חשמל ומים, ותהליכי הסדרת היישובים.
מאז שנבחר, אל אטראש ביטל את אגרת השמירה על הגנים, וחבר לחברת החשמל להגשת תלונות במשטרה נגד תושבים שגונבים חשמל ומים, וזו רק ההתחלה: "זה לא סוד שארגוני פשע השתלטו על חלק מהרשויות במגזר הערבי. הייתה כתבת תחקיר גדולה באתר arab48 על השתלטות ארגוני פשע ברשויות המקומיות, וגם במגזר הבדואי יש ארגונים שמנסים להשתלט.
"מאז שנכנסתי למועצה אנחנו עושים תהליך של רפורמה. התייעלנו בהרבה דברים, וכשזה לא מתיישר עם הארגונים הם מנסים לאיים על ראש הרשות, על המנכ"לים, על מנהלי האגפים. במובן הזה, אל-קסום היא כמו שאר הרשויות במגזר הערבי. יש תלונות במשטרה, אבל היא לא עושה עם זה כלום. זה רק מעיד שזו מדיניות מכוונת נגד המגזר הערבי במשטרת ישראל. שנה שעברה נרצחו קרוב למאה אנשים במגזר הערבי, והמשטרה פענחה פחות מ-20% מהמקרים. אני לא יודע אם התיקים נחקרו".
אל אטראש הוא לא ראש המועצה היחיד במגזר שנתון לאיומים. לפני מספר חודשים הושלך רימון הלם על ביתו של פאיז אבו סביהן, ראש עיריית רהט, ולפני חודש נורה צרור על הרכב שלו בכניסה לבית. כעת הוא מוגדר כמאוים בדרגה 6, כלומר מוצמדים לו שני מאבטחים: אחד בכניסה לביתו, ושני שמלווה אותו במהלך היום. בספטמבר האחרון נורה מהנדס העיר רהט, ואחיו נרצח חודש לאחר מכן – הרוצח לא נתפס עד היום.
"זה לא סוד שארגוני פשע השתלטו על חלק מהרשויות במגזר. כשלא מתיישרים איתם הם מאיימים על ראש הרשות, על המנכ"לים, על מנהלי האגפים"
האלימות שמופנית כלפי ראש המועצות היא לא יוצאת דופן, ולא ייחודית לימי הקורונה. מקרי ירי ביישובים הבדואים הפכו לדבר שבשגרה, ומתרחשים מדי שבוע. המשטרה מצידה פועלת מדי שבוע נגד אמל"ח בלתי חוקיים ביישובים הבדואים, אבל נראה שלא בהיקף מספק, עד כדי כך שחלק מהאוכלוסייה היה רוצה את מעורבות השב"כ באיתור ארגוני פשיעה. כדי להבין עד כמה יעילה פעילות המשטרה מול תופעת הירי, פנינו במסגרת חוק חופש המידע, על מנת לקבל פילוח של מקרי ירי שנרשמו במוקד המשטרה לפי יישוב; מעצר חשודים; והגשת כתבי אישום בעשור האחרון.
הפניה נדחתה תחת הנימוק כי "משטרת ישראל אינה מוסרת מידע העלול להוביל לתיוג אוכלוסיות בהיבטי פשיעה ולפגיעה ברגשותיהן של אוכלוסיות שונות", וכן לפי סעיף בחוק חופש המידע הקובע כי "רשות ציבורית לא תמסור מידע אשר בגילויו יש חשש לפגיעה בביטחון הציבור או בביטחונו או בשלומו של אדם". בינתיים נראה כי עם או בלי פרסום הנתונים, החשש לפגיעה בביטחון הציבור נותר בעינו. ביישובים הבדואים רבים יודעים מי המעורבים ומה המניעים, אך מי שהיו רוצים בפרסום הנתונים הם ראשי המועצות, כדי שיוכלו להציגם לשר לביטחון פנים, לדפוק על השולחן ולדרוש שיפעל בנושא.
"הם לא באו להפחיד, הם באו לפגוע", אומר אל אטראש על התקיפה במשרדים, שפעלו במתכונת מצומצמת בשל מגפת הקורונה. "ברגע שהם מעמידים את הפקידה בפינה והיא רואה איך שלושה בריונים תוקפים את מנכ"ל המועצה, זה לא אירוע פשוט. בנס זה הסתיים איך שזה הסתיים. אם היה יותר מבן אדם אחד בקומה, והם היו נלחצים ומשתמשים באמל"ח שלהם, זה היה נגמר אחרת".
תגובת דוברות המשטרה (מרחב הנגב): במשטרת ישראל התקבל דיווח אודות תקיפת עובד ציבור במועצה האזורית אל קסום, לא נזקק לטיפול רפואי. שוטרים הגיעו למקום ונפתחה חקירה.