בימים אלו רבים עוסקים במחסור בציוד מגן בבתי החולים, אבל מתברר שהכאוס שורר גם בקופות החולים, שם נדרשים הרופאים העצמאיים בקופות להמשיך לראות מטופלים מדי יום – בלי הנחיות מסודרות ובלי ציוד מתאים להתגוננות מפני הקורונה.
"אני כותב בימים של דיאלוג פנימי מייסר בין הנאמנות למטופלים שזקוקים לי והרצון שלי להמשיך לטפל בהם, לבין הפחד שלי לחלות, להדביק את משפחתי ואת המטופלים שרובם ילדים", כותב לנו רופא אף אוזן גרון.
"אנחנו עומדים בקו הראשון במערכה הזו בלי ציוד מגן הולם: קיבלנו ציוד מינימלי, זוג מסכות מגן חד פעמיות, שני שקפים להגנה על הפנים וסרבל חד פעמי למקרה חשיפה לחשוד בקורונה. לאחר לחץ הבטיחו לי גם בקבוק אחד של חומר חיטוי וחבילה אחת של מגבוני חיטוי. זה לא מספיק. איך אפשר לתכנן את הפעילות ככה, מה יקרה כשהציוד ייגמר תוך מספר שעות? תוך זמן קצר רובנו נהיה בבידוד או חלילה חולים, ואז מה? מי יטפל בחולים?"
"ככה רוצים לנצח את הקורונה?"
שני סקטורים פעילים בתחום הרפואה בקהילה בישראל: העצמאים והשכירים. בקופת חולים כללית למשל מודל ההעסקה של רוב הרופאים הוא של שכירים, אז מתנהלים יחסי עובד-מעביד והקופה אמורה לספק לעובדיה הנחיות ברורות וגם ציוד מגן מתאים. בשלוש הקופות הנוספות – מאוחדת, מכבי ולאומית – המודל הוא בעיקר של רופאים עצמאיים.
"רופא מפעיל את המרפאה הפרטית שלו ונותן שירותים כעצמאי לקופות החולים", מבהיר ד"ר אייל שפירא, יו"ר ארגון ארצ"י המאגד עובדים עצמאיים. "בשלוש הקופות אין הנחיות גורפות שהוציאו לקהל הרופאים, שממשיכים לקבל מטופלים במרפאות שהם מפעילים. בהיעדר מערכת יחסים של עובד מעביד, הקופה לא מחויבת לספק לרופאים דבר והם נאלצים לצייד את המרפאה בעצמם ועל חשבונם.
"גם אם זה בסדר, אם הרופא רוצה לצייד את המרפאה בציוד מתאים אין לו מאיפה להשיג אותו בשל המחסור הקיים בשוק. כך שהרופאים אמורים להמשיך להפעיל את המרפאה בצורה שלא תסכן אותם, את בני משפחותיהם ואת המטופלים".
למרות שההנחיה של קופות החולים אל המטופלים היא להימנע ככל הניתן להגיע למרפאות, למעט מקרים דחופים, עדיין הדיווחים הם של עבודה מסביב לשעון. חלק מהרופאים עובדים מרחוק, אבל עדיין מטופלים רבים מגיעים למרפאות קופות החולים, השאלות מתגברות ואין מי שיענה עליהן.
"אם הרופא רוצה לצייד את המרפאה בציוד מתאים אין לו מאיפה להשיג אותו בשל המחסור הקיים בשוק"
על המצב בקופות בימים אלה ניתן ללמוד מהעדות הבאה. "ביקרתי בסניף של אחת מקופות החולים במרכז הארץ בשעת בוקר וצפיתי במתרחש: זה היה קרקס", מספר רופא אורטופד שהגיע לסניף כדי לעבור בדיקת דם. "רופאה נכנסת לחדר הבידוד ללא מסכה וללא כפפות, אוחזת בידית הדלת שאולי עשרות אנשים חשודים לחצו עליה. עושה פגישת בוקר עם עוד שלושה אנשי צוות בחדר בידוד של שלושה מ"ר, כשהחלונות והדלתות מוגפים וללא אוורור. נוגעת בשולחן ללא כפפות. על השולחן בקבוק התזה של חומר חיטוי ומפיות מאותו סוג. היא לא עושה בהם שימוש, שומרת לבאות.
"לא מחטאים את הכסאות שעוד מעט יאוכלסו באוכלוסיה קשישה עם מחלות רקע למכביר. לאחיות יש כפפות ומסכה, אבל למזכירות הקבלה לא. כשלקחו לי דמים לא ניקו את הרף עליו מניחים היד. ניקיתי בעצמי. את השטאונג (חוסם ורידים – ג.ע) לא ניקתה. אמרה לי שכל זה לא בהוראות משרד הבריאות. נו, וככה רוצים לנצח את הקורונה?"
"חסרות הנחיות"
חלק מהרופאים העצמאיים הם בני יותר מ-60, כלומר נמצאים בקבוצת הסיכון ללקות בקורונה. רופא כירורג מספר שהחליט לסגור את המרפאה "לאחר לבטים רבים ובלב כבד", משום ש"נחשפתי שוב ושוב לאנשים שאמורים להיות בבידוד, לאחר שהגיעו מחו"ל מספר ימים קודם. למשל אדם שחזר מחופשת סקי בצרפת חמישה ימים קודם לבואו למרפאה. כל זאת כשאני מטפל ללא ציוד מגן.
"אני בן 60 פלוס", הוא מוסיף. "אם אמשיך לעבוד במרפאת הקופה, בצורה ובאופן שהעניינים מתנהלים, זה עניין של זמן עד שאדבק. הרופא המנהלי מהקופה התקשר ואמר לי שאני עובר על החוק ומפר חוזה ומשכך עלול להיות חשוף לתביעה מצד הקופה, עם כל המשתמע מכך. לא עזר לי שציינתי שאנחנו בזמנים לא רגילים ושאין לו זכות לחייב אותי לסכן את עצמי, את המטופלים ואת האנשים שסביבי. הוא בשלו שאני עובר על חוק בריאות העם ומפר את החוק. אני מרגיש שאנחנו עדים לסיפור מלחמת לבנון השניה בעולם הבריאות – זה מחדל שאני לא מסכים לקחת בו חלק".
"אני מרגיש שאנחנו עדים לסיפור מלחמת לבנון השניה בעולם הבריאות – זה מחדל שאני לא מסכים לקחת בו חלק"
"חסרות הנחיות איך לנהל את היומן", אומר ד"ר שפירא. "האם להקטין את מספר המטופלים, לרווח בין מטופל למטופל כדי להקטין את העומס בחדר ההמתנה, והאם להוציא אנשים למסדרון במידה ויש התקהלות של אנשים. מישהו צריך לשאול את השאלות הקשות, לקחת החלטות ולנהל את תחום הרפואה בכלל, לא רק הציבורי. צריך לשקף גם את האלמנט של הקהילה ושל הרופאים העצמאיים שאין להם קול".
לדברי ד"ר שפירא בהעדר הנחייה, "כל רופא עושה לעצמו את החישוב אם לפתוח את המרפאה. אנחנו בארצ"י פועלים לייצר הנחיות כלליות ולייצר צוותי חשיבה ולייצר נהלים ורשימות לציוד שנדרש לכל תחום עיסוק".
"אתמול שאלה אותי מטופלת קצת יותר על המצב", מספר הרופא אף אוזן גרון. "ניסיתי להרגיע אותה אבל אם להיות כנה, אין לי תשובות. אני בחוסר וודאות וחמור מזה – אני חרד למה שיהיה בהמשך כי אני מבין עד כמה חמור המחדל ועד כמה המערכת לא ערוכה כראוי".
מקופת חולים מכבי נמסר: "המחסור בציוד מיגון הוא בעיה לאומית ובין לאומית. משרד הבריאות וכלל הגורמים במכבי עושים מאמצים רבים להתגבר על המחסור ולספק ציוד רב ככל הניתן. כלל הציוד הנרכש מועבר באופן מידי למרפאות. במקרה של מחסור נקודתי אנחנו עושים את כל הנדרש על מנת לספק פתרון.
מכבי שומרת על קשר רציף ושוטף עם הרופאים העצמאיים בתקופה זו ומספקת להם סיוע, ייעוץ והכוונה באשר להתנהלות הנדרשת, תוך שימוש בערוצי תקשורת שונים. לרשות כלל רופאי מכבי הוקם קו תמיכה טלפוני המאויש בידי רופאים מומחים במחלות זיהומיות, אשר מעניק להם גם ייעוץ רפואי ספציפי בנושא ההתמודדות עם נגיף הקורונה".
ממאוחדת מסרו כי "אנו דואגים לבטיחות הצוותים ומצויידים היטב. קבלת קהל נעשית על פי ההנחיות והתנאים, בכל מקרה לגופו. נכנסנו למשבר ערוכים מאוד הן מבחינת ציוד מגן וכמובן עם 'מאוחדת היברידית', שהשקנו כבר לפני מספר חודשים כך שהרבה מאוד פעילות מתבצעות ברפואה מרחוק' על ידי הרופאים והמטפלים שלנו".
מלאומית וכללית לא נמסרו תגובה.
שיחה על זה post