לפני כשעה הורה יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, לסגור את בית המחוקקים הישראלי עד יום שני הקרוב. זאת, בעקבות פיצוץ במשא ומתן בין הליכוד לכחול לבן על אופן חלוקת ועדות הכנסת, כמו ועדת הכספים ווועדת חוץ וביטחון הקריטיות לפיקוח עבודת הממשלה בימי משבר הקורונה.
המאבק בין הליכוד לכחול לבן ניטש סביב מספר החברים שתמנה הוועדה המסדרת. בעוד כחול לבן דרשו הרכב מלא של 17 ח"כים, שייצג את יחסי הכוחות במשכן, בליכוד ביקשו להקטין את הרכב כל הוועדות לעשרה ח"כים מאחר שלפי הנחיות משרד הבריאות לא מתירות התכנסויות גדולות יותר. זאת, אף שהכנסת הוחרגה מהנחיות משרד הבריאות ובוועדות ניתן להצביע מרחוק באמצעות השארת פתק.
אדלשטיין עוד ניסה להציע פשרה כי הוועדה המסדרת בכנסת תחולק באופן שוויוני בין הגושים, אף כי לגוש שבראשות גנץ יש יתרון מספרי (61-59). כחול לבן דחו את הצעת הפשרה ודרשו כי הוועדות ישקפו את הרוב שלו הם זוכים בכנסת. "אדלשטיין פועל לרמוס את הדמוקרטיה הישראלית בשליחות נתניהו", תקפו במפלגה לאחר החלטת היו"ר לסגור את הדיונים עד יום שני.
במקביל מסרב אדלשטיין לקיים הצבעה על החלפתו, אף כי בכנסות קודמות היה נהוג לקיים הצבעה זו בישיבה הראשונה של הכנסת. באופן תמוה, היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, טרם הגיש את חוות דעתו בנוגע למהלך זה.
ח"כית לשעבר זהבה גלאון אומרת כי "המחוקק לא העלה על דעתו שיו"ר כנסת יכול להתבצר בתפקידו ובעצם להשתלט על הכנסת, ולא לפנות אותה, אני לא זוכרת דבר כזה. ככה נראית הפיכה, הכנסת הזאת לא בחרה באדלשטיין כיו"ר, והוא משמש כחייל האחרון של נתניהו".
בשעות האחרונות נראה היה כי 59 ח"כים מגוש המרכז שמאל (שני ח"כים נמצאים בבידוד כעת), מתבצרים בכנסת כדי לחייב את אדלשטיין לעלות להצבעה את תחילת עבודת הוועדות. ואולם מאוחר יותר דווח כי אדלשטיין סגר את שערי הכנסת עד יום שני כאמור.
שבי גטניו, יו"ר העמותה לדמוקרטיה מתקדמת ויועץ פרלמנטרי ותיק, מספר כי כבר ביום שני התריע בפני בכירים במחנה גנץ שייתכן ובישראל מתבצעת כרגע הפיכה זוחלת. "אמרתי להם שאם הייתי במקומם הייתי עולה מיד לכנסת עם כל הצוות שלי + שק"שים ונשאר במשכן מסביב לשעון".
האם בישראל מתבצעת כרגע הפיכה זוחלת? לדברי גטניו, אין להוציא זאת מכלל אפשרות.
"כרגע יש שתי סוגיות מרכזיות שמונעות את תחילת יישום הרוב שהגוש של גנץ השיג בבחירות. האחת היא סירוב אדלשטיין לקיים במליאה בחירות ליו"ר כנסת חדש, והשנייה היא סירובו להביא להצבעה את הפעלת ועדות הכנסת הנדרשות לפיקוח על עבודת הממשלה".
הסוגייה הבוערת יותר כעת היא סוגיית הוועדות. במשבר שישראל נמצאת בו כעת, נדרשות בדחיפות ועדות כנסת הפועלות ומבקרות ומפקחות את פעולות הממשלה, שהינה ממשלת מעבר עוד מהכנסת ה-20.
בכחול לבן ובארגונים האזרחיים מתכוונים להגיש עד מחר עתירות דחופות לבג"ץ נגד פעולות אדלשטיין. עתירה אחת תוגש בעניין הוועדות עם דרישה לכנס מליאה עוד הלילה ולהצביע על הפעלתן. העמותה לדמוקרטיה מתקדמת מתכוונת להגיש מחר בג"ץ לחייב את אדלשטיין לקיים הצבעה לבחירת יו"ר כנסת קבוע לכנסת ה-23.
"על 59 חברי הכנסת שבמחנה גנץ לסרב לעזוב את משכן הכנסת", אומר גטניו. "עליהם להתבצר בלשכותיהם עד שבג"ץ יכריע בדחיפות בסוגיה. גם אם הם לא חושבים כך, עליהם להתנהל כרגע כאילו כרגע מתבצעת הפיכה כנגדם על ידי ממשלת המעבר".