יו"ר הכנסת הזמני, ח"כ יולי אדלשטיין, הודיע אתמול כי הוא מתנגד לכוונה לקיים הצבעה על בחירת יו"ר כנסת קבוע לכנסת ה-23, שתושבע היום. הוא הודיע כי ישתמש בסמכותו ולא יאפשר לבחור יו"ר חדש, מכיוון שלדבריו המהלך יטרפד את הקמת ממשלת אחדות, והוא לא יתן יד ל"מהלכים פוליטיים חפוזים, כמו בחירת יו"ר כנסת קבוע והעברת חקיקה שנויה במחלוקת".
אדלשטיין למעשה נסמך על תקנון הכנסת הקובע כי יו"ר חדש אמור להיבחר עד הקמת הממשלה. עם זאת, הוא מותח את תקנה זו לפרשנות שכל עוד אין ממשלה – אין מה למהר עם בחירת יו"ר חדש. ואולם מדובר בקביעה תמוהה שלא תעמוד מול בקשה מפורשת בכתב של 61 ח"כים לבחור יו"ר חדש.
עו"ד יפעת סולל, היועצת המשפטית של העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, אומרת ש"רוב של חברי הכנסת רשאי לקבל כל החלטה, למעט אם נקבע במפורש בחוק רוב אחר. בחירה של יו"ר הכנסת היא אחת הפעולות הראשונות של כל כנסת נבחרת, לאחר השבעת חבריה".
כך למשל, לאחר בחירות אפריל 2019, נבחר אדלשטיין ליו"ר החדש של הכנסת ה-21 מיד עם ישיבתה הראשונה – למרות שבסופו של דבר לא הוקמה ממשלה. בכנסת ה-22, לאחר בחירות ספטמבר 2019, שוב לא הוקמה ממשלה ואדלשטיין נותר כיו"ר זמני. כעת, עם השבעת הכנסת ה-23 היום, מבקש אדלשטיין להישאר בתפקידו עד הקמת הממשלה, אם תקום כזו בכלל. ואולם, לאדלשטיין אין יכולת חוקית לסרב לבקשתם של 61 חברי כנסת ולא לאפשר לבחור יו"ר חדש וקבוע לכנסת ה-23.
גנץ ו-20 החתימות
בצל הוראות החירום הנוגעות למאבק בהתפשטות נגיף הקורונה וההגבלות שהוטלו בגינן, חברי הכנסת מושבעים היום ב-40 סבבים נפרדים, כשבמליאה לא נוכחים יותר מ-10 אנשים בכל רגע נתון, בכלל זה הנשיא ראובן ריבלין, אדלשטיין ומזכירות הכנסת.
המתנגדים להחלפת אדלשטיין טוענים כי לא ניתן לקיים הצבעה להחליפו בסבבים, ושכל חברי הכנסת אמורים להימצא במליאה. אולם גם בעניין זה נראה שיהיה קושי להתגבר על בקשת 61 ח"כים לבחור יו"ר חדש.
"המגבלות הטכניות של ישיבה באולם אחד אינן יכולות להחליף תפקידים מהותיים של הכנסת, כהצבעה על הצעות ובכלל זה בחירת יו"ר הכנסת", אומרת סולל. "ניתן להציע הסדרים טכניים שיפתרו עניין זה".
חוות הדעת של עו"ד סולל כוללת שתי הצעות לפתרון הבעיה הטכנית, הראשונה היא הצבעה שמית. "בהצבעה שמית פעמים רבות ח"כים צריכים להיות במליאה רק כשנקרא שמם", היא מסבירה. "מזכיר הכנסת קורא בשמם, והם יכולים להיכנס אחד אחד". סעיף 36 ב' לתקנון הכנסת קובע כי לבקשת 20 ח"כים תתקיים הצבעה שמית.
לכן, אם "מחנה גנץ" מעוניין בכך, עליו לאסוף הים יותר מ-20 חתימות של חברי כנסת שידרשו לקיים הצבעה שמית לבחירת יו"ר הכנסת, כדי להציע בכך פתרון לעקיפת המגבלות הטכניות הנוכחיות.
המגבלות הטכניות של ישיבה באולם אחד אינן יכולות להחליף תפקידים מהותיים של הכנסת
ההצעה השנייה של עו"ד סולל היא השהייה טכנית של תוצאות ההצבעות האלקטרוניות, עד שכל הח"כים יצביעו. "בהצבעה במליאה יש פרק זמן של מספר שניות בין ההודעה על ההצבעה ועד שניתן להשלימה ולראות את התוצאות. יש לבחון אם אפשר מבחינה טכנית להשהות פרק זמן זה כדי לאפשר לחברי הכנסת להיכנס למליאה בקבוצות ולהצביע. בדרך זו התוצאות יתקבלו רק לאחר שכל הח"כים ישלימו את הצבעתם".
תרגילי השהיה
לא מן הנמנע שיו"ר הכנסת הזמני נוקט בתרגילי השהייה, לבקשת ראש הממשלה, בנימין נתניהו. השלב הראשון של ההשהיה התרחש אתמול בסרבנותו החריגה לאשר הצבעה על בחירת יו"ר חדש. כבר עתה עומל היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, על חוות דעתו בסוגיה זו לאור בקשת ח"כים מכחול לבן.
גם אם ינון יקבע כי על יו"ר הכנסת לכנס את המליאה ולקיים הצבעה, כפי שדורשים רוב חברי הכנסת – אדלשטיין עשוי להמשיך בסרבנותו ולדחות את חוות הדעת. במקרה קיצוני זה, תוגש עתירה לבג"ץ שיורה ליו"ר הכנסת לכנס את המליאה ולקיים את ההצבעה. אלה האפשרויות ההשהיה העיקריות של היו"ר הזמני אדלשטיין. אולם ככל שהוא ירחיק לכת באימוץ הצעדים הללו, כך יתכן והוא יתרחק באותה מידה מחלומו להתמנות אי-פעם לנשיא. כבר עתה נגרם נזק לדימויו הממלכתי ומבחינתו הוא משחק משחק מסוכן.
בתקנון הכנסת ישנו גם הליך של הדחת יו"ר כנסת, אולם הוא חסר סיכוי מכיוון שנדרש למהלך כזה רוב של 90 חברי כנסת ול"מחנה גנץ" יש רק רוב רגיל של 61 ח"כים, כך שמבחינה זו אדלשטיין יכול להיות שקט. הדחתו תתבצע בבחירת יו"ר חדש.
הקול, קולו של נתניהו?
דבריו של יו"ר הכנסת ביממה האחרונה תמוהים כיוון שהוא מעלה טיעונים הפוכים מהמצופה ממנו. יו"ר כנסת אמור להגן על כבודה של הכנסת ועל תפקידה. אנחנו מצויים בשיאו של משבר חוקתי חסר תקדים ובו שתי כנסות אחרונות לא הצליחו להגיע למצב בו הן מקיימות את תפקידן – פיקוח על מעשי הממשלה.
דווקא מאדלשטיין, כיו"ר כנסת, היה מצופה כי יתמוך ויחייב בחירה מהירה של יו"ר קבוע לכנסת ושידרוש את כינוס ועדות הכנסת והפעלתן, כל זאת לצורך חזרה לפעילות הפיקוח על מעשי הממשלה.
בדרמה התורנית הזו נראה כי הקול הוא קולו של אדלשטיין אבל הדברים הם דברי ראש הממשלה נתניהו, שמנסה לעשות ככל יכולתו כדי לשמר בידיו את מוצב יו"ר הכנסת. הסיכוי שיצליח בכך הוא נמוך, והוא יכול רק להשהות את ההצבעה לימים בודדים.