"המספר הזה, 200 חולים, הוא מגוחך. פשוט בדיחה", אומר רופא פנימאי מבית חולים גדול במרכז הארץ. "הם לא מאשרים לנו לבדוק אף אחד שהוא בלי סיפור מוכח של חשיפה. מגיע אדם עם תסמינים של קורונה ואני שואל אותו אם היית בחו"ל לאחרונה או אם נחשפתם לחולה קורונה. רק אם התשובה חיובית אני יכול לבדוק אותם, אחרת אשלח אותם הביתה. אתמול שלחתי 20 איש הביתה עם חום ושיעול.
"התחננתי ליועץ דגימיות שלנו בטלפון, אמרתי לו אני משחרר חולים עם קורונה הביתה מהמיון. כולם אמרו לנו 'אנחנו יודעים', אבל אף אחד לא לגמרי מצליח להבין את ההתנהלות שלהם ואת הסיבה שהם עושים את זה. זה מחדל מההתחלה. לא התארגנו מספיק מהר.
"אנחנו מתקרבים בצעדי ענק לאיטליה. סביר שמסתובבים ביננו אלפי חולים שאנחנו לא יודעים מהם. ההשבתה מבורכת, אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי ובטח לא הרמטי".
וזה לא הכל, הרופא מספר שגם צוותי רפואה לא נבדקים אם הם מגלים תסמיני קורונה. "קיבלנו הנחיות ממשרד הבריאות שאומר שאם יש לנו שיעול או חום שנישאר בבית עד יומיים אחרי חלוף הסימפוטמים. אף אחד לא אומר אם יש שיעול או חום – תעשו בדיקה".
"אתם לא עומדים בתנאי לבדיקה"
ואלו הם המקרים שמגיעים למיון. למערכת המקום הגיעו עדויות על עוד רבים אחרים שנשארים בבית עם הסימנים ומחכים לטכנאי מד"א עם הבדיקה המיוחלת. אך היא פשוט לא מגיעה. "ביום שלישי התינוקת שלי, בת ארבעה חודשים ובעלי התחילו לפתח תסמינים: שיעול מאוד קשה וחום", מספרת ל', תושבת מרכז הארץ.
"בעלי לא בא במגע עם חולה מאומת ולא היו באחד מהמקומות שפורסמו שבהם שהו חולי קורונה, אבל הוא סוכן שטח שנפגש עם מאות אנשים מדי יום כך שאין לנו מעקב אחרי כל האנשים שבא במגע איתם. כשהמצב המשיך להחמיר והחום ממש עלה התקשרנו למד"א שאמרו לנו שאנחנו נחשבים למעגל שלישי ולכן הם לא מתכוונים להגיע".
ל' המבוהלת הרימה את הקול ודרשה לדבר עם מנהל המשמרת. "הוא אמר שיעברו את הפנייה שלי הלאה", היא מספרת. "בינתיים התקשרתי לרופא און ליין של הכללית כדי להתייעץ לגבי התינוקת שלי והם אמרו לי לא להגיע לקופת חולים אם יש לה תסמינים. אמרו לי לעשות לה אינהלציה ולהמשיך להציק למד"א. אז המשכתי להציק. כשהצלחתי לתפוס אותם הם אמרו שאין להם מה לעשות, אלו הנחיות של משרד הבריאות ואתם לא עומדים בתנאים לבדיקה".
בחלוף מספר ימים הבעל והתינוקת של ל' עדיין עם חום ושיעול. "אנחנו מנסים לקחת אחריות ולא להגיע למיון כדי לא להדביק את הצוות", היא אומרת. "מצד שני אני מבוהלת. אין לנו עם מי לדבר".
מתמקדים בחוזרים מחו"ל, עדיין
מאז שהגיעה הקורונה לישראל דיווחו במד"א על כ-30 אלף פניות שמתבצעות למוקד, עלייה של כ-500 אחוז לעומת ימי השגרה. 700 בדיקות בוצעו מדי יום. שלשום, יחד עם ההגבלות החדשות שהוטלו שלשום על המשק הישראלי, הבהירו במגן דוד אדום כי תחול עלייה במספר הבדיקות ל-2,000 ביום.
ביום שישי האחרון שינו במשרד הבריאות את הנהלים, כך שכל פנייה כבר לא עוברת לאישורו של רופא המחוז במשרד הבריאות מה שעיכב את התהליך. האישור ניתן מיידית על ידי הרופא הראשי של מד"א, ד"ר רפי סטרוגו. רק מקרים שלגביהם יש ספק מועברים לאישור של רופאי משרד הבריאות.
אלא שמשיחות שערכנו עולה, נראה שההנחיות הנוכחיות הן עדיין לבצע בדיקות בקרב החוזרים מחו"ל ולהתעלם מהמעגל הרחב יותר, זאת למרות שלפי ההערכות מספר החולים בקהילה גבוה ואין כל אינדיקציה לגביהם.
לפי ההערכות, מספר החולים בקהילה גבוה ואין כל אינדיקציה לגביהם
"לא היית במגע עם מישהו שחזר מחו"ל אז אין סיבה שנעשה לך בדיקה", אמרו במד"א לבן 74 שגר בצפון הארץ, שכבר שבוע סובל מחום גבוה ושיעול. "אבא שלי עובד עם אנשים והאחים שלי רופאים, כך שהסיכוי להדבקה קיים", מספרת בתם י'.
"אמא שלי חולה כרונית ומבוגרת ונמצאת בקבוצת סיכון כך שהחשש גדול. אם היא תחטוף, אני לא יודעת מה יהיה. כשאבא המשיך להרגיש לא טוב, אמא התקשרה לקופת חולים ואמרו לה להתקשר שוב למד"א.
"היא הצליחה לפתוח שם קריאה, אבל כששאלה כמה זמן זה ייקח הם ענו שהם לא יודעים. אתמול החום שלו ירד קצת והיום הוא שוב עלה. האבסורד הוא שמי שהביא את מערכת הבריאות למצב הזה – עכשיו מטפל בעניין".
שיחה על זה post