שופט בית משפט המחוזי בירושלים, אביגדור דורות, מונה לתפקידו ב-2016 בתמיכת לשכת עורכי דין, לאחר שמשרד עורכי הדין שבו היה שותף תרם כספים ליו"ר הלשכה לשעבר אפי נוה – כך נודע ל-TheMarker ולמקום הכי חם בגיהנום. את התרומה נתן משרד עורכי הדין איתן מהולל שדות ושות' סביב בחירות 2015 לראשות הלשכה, שעה שדורות היה שותף במשרד. המשרד ונוה סירבו לבקשה לפרט מה גובה התרומה.
לחברי הוועדה לבחירת שופטים לא ניתן גילוי נאות על התרומה בטרם ההחלטה על מינויו של דורות, שהתקבלה במסגרת דיל בין נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור לבין נוה, שכלל הסכמות על מינוי שופטים נוספים. במשרד דורות טוענים שהשופט דורות לא היה חלק מהחלטת המשרד לתת את התרומה לנוה – ומכחישים קשר בין התרומה למינוי.
מקור בוועדה למינוי שופטים אישר כי נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה הצביעו בעד מועמדותו של השופט דורות. לדברי המקור, גם השופטים והפוליטיקאים בוועדה תמכו במועמדות וזאת כחלק מהסכמה בין כלל חברי הוועדה, בפרט בין הלשכה לשופטים – שהתגבשה בישיבה מקדימה לישיבת הוועדה שנערכה כמה ימים לפני ישיבת הוועדה בבית המשפט העליון, בה השתתף גם נוה.
לטענת המקור, גם השופטים ראו בדורות מועמד מועדף על רקע הצורך למנות שופט המתמחה בתחום המסים לבית המשפט המחוזי בירושלים. ואולם, לדבריו, "לחברי הוועדה לא היה מושג שהמשרד שלו תרם לנוה". נוה עצמו השתתף בגיבוש הדיל שהביא למינויו של דורות, אף שבאותה תקופה לא היה חבר רשמי בוועדה. מעורבותו בבחירת השופטים התאפשרה כחלק ממקח וממכר בינו לבין נשיאת העליון דאז מרים נאור.
פרוטוקול הדיון שבו נבחר דורות, ככל הפרוטוקולים הציבוריים של הוועדה למינוי שופטים, אינו מסגיר פרטים אודות דעות חברי הוועדה לגבי המינוי. החלק הנוגע למינויו של דורות תועד בשני המשפטים הסתומים הבאים: "השרה שקד: נעבור לבחירת שופט לבית המשפט המחוזי ירושלים (מסים). החלטה: עורך הדין אביגדור דורות נבחר לבית המשפט המחוזי בירושלים (מסים)".
באופן יוצא דופן תועדה בפרוטוקול הישיבה אמירה חריגה למדי של הנשיאה נאור: "בואו נשמור את השאלה מי המליץ על מי כאן בחדר זה. לא ניתן לפגוש במועמדים ולהבטיח להם 'עבודה'". האמירה מתייחסת ככל הנראה לאותה ישיבה מקדימה שנערכה בבית המשפט העליון, שבה סוכם על הדיל שבמסגרתו מונו דורות ושאר השופטים שמונו באותו מועד. דברי הנשיאה הם איפוא, ניסיון להבטיח שפרטי הדיל יקברו בחדר הוועדה. נאור מסרה: "אני נמנעת מכל שיחה בעניין ועדת המינויים כיוון שאני עשויה להיות עדה".
ממערכת בתי המשפט נמסר: "השופט אביגדור דורות מונה לשופט בשל מומחיותו בתחום המסים בחודש אפריל 2016. אין שום קשר בין התרומה ובין המינוי. ההחלטה בדבר ביצוע התרומה לקמפיין התקבלה בחודש מאי 2015 על ידי הוועד המנהל של משרד איתן, מהולל ושדות. השופט אביגדור דורות לא היה חבר בוועד המנהל ולא השתתף בישיבת הוועד בה הוחלט על מתן התרומה. בעת שהתקבלה ההחלטה על התרומה, לא ידעו חברי הוועד המנהל על הגשת המועמדות לשיפוט של השופט דורות ולכן לא נכרך מתן התרומה בתמיכה במועמדות. ככל שהטענה היא כי תמיכתו של מאן דהוא נבעה ממתן אותה התרומה יש להפנות את השאלה אליו".
בוררויות במיליונים
היחסים הכספיים של משרד איתן מהולל שדות לא הסתיימו רק בתרומה לקמפיין של נוה. החל מהרגע שהתיישב על כסא יו"ר לשכת עורכי הדין ב-2015, החלו נוה והלשכה להעביר למשרד מספר רב של בוררויות בהיקפים גדולים, שאת שכר הטרחה הפוטנציאלי בהם ניתן להעריך במאות אלפי וייתכן שאף מיליוני שקלים על פני שנות כהונתו של נוה בתפקיד (2015-2019).
על פי נתונים שנמסרו לתנועה לחופש המידע ופורסמו לראשונה במקום הכי חם, עורך הדין רפי ליבא, שותף בכיר במשרד, קיבל חמש בוררויות מנוה בהיקף כולל של עשרות מיליוני שקלים לפחות (ההיקפים נמסרו על ידי הלשכה והם מוערכים; לגבי חלק מהנתונים לא נמסר ההיקף הכספי). כאמור, אין מדובר בשכר הטרחה אלא בהיקף התביעות שהוגשו. עורך דין נוסף במשרד בשם יוחאי שלף קיבל שתי בוררויות נוספות.
משרד איתן מהולל שדות קיבל לידיו בוררויות גם מיו"ר מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין בתקופת נוה, עורך הדין ינון הימן. הימן היה שותף פוליטי של נוה, כך שתרומתם לנוה מתאימה גם לאינטרס פוליטי של הימן עצמו. הימן העביר לליבא ולשלף עוד שש בוררויות בהיקפים של מיליוני שקלים לפחות לפי הנתונים שנמסרו מלשכת עורכי הדין. שתיים מהבוררויות שהועברו למשרד – היו בתקופה שבה דורות היה שותף בו, כך שייתכן שהוא עצמו נהנה מנתח בהכנסות שיצרו.
היסטוריה של ניגוד עניינים
רשימת המניעויות של השופט דורות, כמי ששימש במשך שנים עו"ד בתחום המסים במשרד תל אביבי מוכר, היא רשימה מפורטת מאוד וכוללת למעלה מ-30 חברות בולטות ועורכי דין. אפשר למצוא שם בין היתר את חברת טבע, את דלק מוטורס, דוד לובינסקי, מאיר חברה למעשיות, חברות סלולאר סלקום ופלאפון, את ניופאן, את חברת מכשירי תנועה את שטראוס גרופ את חברת נשר ואפילו את משרד נשיץ ברנדס. נוה לא מופיע ברשימה הזו.
למרות הפירוט ברשימת המניעויות של השופט – דורות כבר שכח פעם לפרסם ניגוד עניינים שבו היה מצוי בתפקידו כשופט. זה קרה ב-2016, רגע אחרי מינויו כשספג ביקורת מנציב הביקורת על השופטים לשעבר, השופט בדימוס אליעזר ריבלין לאחר שדן בערעור שומה של איש העסקים שרגא בירן, שכמה מחברותיו יוצגו על ידי משרד איתן מהולל שדות ואף על ידי דורות באופן אישי.
דורות לא גילה לצדדים בדיון שמדובר במי שהיה לקוחו והמשיך לדון בערעור השומה – ואף קיבל אותו במלואו. בירן עירער על קביעת פקיד השומה שהכנסת השכירות שלו מ-24 דירות שבבעלותו היא הכנסה מעסק. דורות קיבל את הטענות של הלקוח לשעבר ופסק כי מדובר בהכנסה משכירות, ששיעור המס עליה מופחת.
בתגובה לתלונה שהוגשה נגדו לנציב התלונות על השופטים מסר דורות בשעתו שהוא מצר על טעותו בכך שלא גילה את קשריו עם החברות של בירן לצדדים להליך. יחד עם זאת, דורות ניסה להסביר שייצג רק את החברות ולא את בירן עצמו, שבנוגע אליו טען כי לא היה לו כל קשר ישיר או אישי עמו. ההסבר נדחה על ידי ריבלין, שמצא את התלונה נגד דורות מוצדקת.
דורות כבר שכח פעם לפרסם ניגוד עניינים שבו היה מצוי בתפקידו כשופט
ממשרד איתן מהולל שדות נמסר: "למשרדנו לא היתה מעורבות בהגשת המועמדות של השופט דורות ולא בבחירתו לכס השיפוט. עם מינויו של השופט דורות, הצטערנו מאוד על עזיבתו של שותף בכיר בפירמה, אבל בירכנו על מינוי לשיפוט של אדם ראוי, ישר ובשיעור קומתו של אביגדור דורות.
משרדנו בחר לתמוך בפעילות הפוליטית בלשכת עורכי הדין, מתוך רצון לחזק את מעמד עורכי הדין והמשפט בישראל. כחלק ממדיניות זו, ניתנה תרומה צנועה. כל ניסיון לקשור בין תרומה זו לבין הנאמר בכתבה הינו מופרך בהיותו מוטה ומגמתי. יצוין כי במהלך עשרים השנים האחרונות, עוד הרבה לפני כהונתו של אפי נוה, משרדנו קיבל לטיפולו תיקי בוררות מורכבים, במסגרתם הופיעו בפנינו בכירי הפרקליטים בישראל. כל בוררות שהתקבלה לטיפול משרדנו מאז ומעולם היתה אך ורק על בסיס כישורים, ניסיון מקצועי מוכח וותק רב שנים".