בינואר 2019, בסיומו של השבוע שבו נעצר יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, התקיים כמדי שבוע פאנל הפרשנים באולפן שישי בערוץ 2.
בקושי חלפו כמה ימים מרגע מעצרו של נוה בפרשה, שבה נחשד נוה בין היתר בקידום שופטים תמורת שוחד מיני, אבל הפרשן הבכיר אמנון אברמוביץ' כבר מיהר לסכם את החקירה ולנקות את נוה מהחשדות החמורים יותר נגדו.
"גם סביבתו של נוה תסכים שיש כאן חשדות אמיתיים להפרת אמונים, שפעל בניגוד עניינים, אבל אין פה שוחד וסיפור השוחד אפשר להביא אותו לספר של ג'ון גרישם או של ג'פרי ארצ'ר – אבל אי אפשר להביא אותו לבית משפט. גם בצד השני של העוסקים במלאכה מסכימים שאין ספק שהפרת אמונים יש כאן ואם יש שוחד מיני אז בוודאי ובוודאי שזה עניין נסיבתי".
"כולם", אמר עוד, "מסכימים שהחקירה נופחה על ידי התקשורת. ואם החקירה תתפתח זה צריך ללכת לכיוון הכלכלי. איך נוה התעשר במשך השנים במקביל לפעילותו. איך הוא השחיל נציגה מטעמו לוועדה למינוי שופטים ונתן לה בוררויות מטעמו".
אבל אברמוביץ' לא הסתפק בזה. הוא גם העביר מסר שנשמע מאיים משהו מצד מקורביו של נוה: "מקורבים לאפי נוה אומרים את הדבר הבא. אם יתנהל משפט הוא יגרור פנימה שופטים בדימוס ושופטים בהווה ותהיה מבוכה גדולה". והוסיף כי "נדמה לי שיש להם טיעונים יותר מכובדים מאלו".
בשלב הזה הציג מסמך שפרטיו מושחרים ואמר: "בואו נראה מה יש כאן. נוה מעביר בוררויות לבן של שופט שמועמד לקידום, שהמשרד שלו רק נפתח. הוא מעביר דווקא לבן של השופט את הבוררות בדיוק ביום פתיחת משרדו – ולכן כדי שהחקירה תתפתח זה צריך להיות לכיוון הכלכלי".
"כולם מסכימים שהחקירה נופחה על ידי התקשורת. ואם החקירה תתפתח זה צריך ללכת לכיוון הכלכלי. איך נוה התעשר במשך השנים במקביל לפעילותו", אמר אברמוביץ' באולפן שישי
למרות שהציג את המסמך – וחשף עובדה שנגעה לקשר של נוה עם שופט בכיר ובנו – אברמוביץ' מסיבה לא ברורה, בחר שלא לחשוף את זהותם. יצוין כי עובדה זו לא הופיעה בכתב החשדות ולא היה צו איסור פרסום בעניין.
אברמוביץ' אמר למקום הכי חם כי קיבל את המסמך בתנאי שלא יפרסם את את זהות פרטי השופט ובנו וכי היה חשוב להפנות את הזרקור אל עבר תחום הבוררויות והסוגיה הכלכלית בהתנהלותו של אפי נוה.
המקום הכי חם יכול לחשוף כעת כי מדובר בשופט חאלד כבוב, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב יפו ובנו, עורך הדין ואליד כבוב.
הולך בדרכי האב
כבוב הבן פתח את משרדו בספטמבר 2015. בעיתונות בישרו על בנו של אימת הצווארון הלבן (השופט כבוב – ש.ש) שהולך בדרכי האב. וליד התראיין ל"גלובס" וסיפר שם שקיבל את האישור של אביו לראיון אחרת לא היה מסכים לו.
זמן קצר לפני כן, ביוני 2015 נבחר נוה ליו"ר לשכת עורכי הדין. אחת ההחלטות הראשונות שלו בתפקיד היתה לבטל את מוסד הבוררות. ההחלטה הזו איפשרה לו למעשה למנות את מי שחפץ בכך לבורר. במה מדובר? בחוזים רבים בין עורכי דין ללקוחותיהם ולא פעם בין חברות קטנות או גדולות ישנו סעיף שמחייב את הצדדים לפנות לבורר בטרם יפנו להליכים משפטיים.
אברמוביץ' אמר כי קיבל את המסמך בתנאי שלא יפרסם את את זהות פרטי השופט ובנו וכי היה חשוב להפנות את הזרקור אל עבר תחום הבוררויות והסוגיה הכלכלית אצל נוה
כדי למנוע סכסוך גם על זהות הבורר, החברות מכלילות לעתים סעיף שלפיו הלשכה או היו"ר שלה יקבעו את זהות הבורר. בשנים האחרונות עברו דרך הלשכה כ-100 בוררויות כאלו מדי שנה בהיקף מוערך של מאות מיליוני שקלים. הלשכה אינה מרוויחה מהבוררויות האלו – אך ממנה את הבוררים.
ההתפלגות היתה שכ-30 בוררויות מועברות על ידי הוועד המרכזי של הלשכה שבראשו עמד נוה, והיתר מועברות על ידי נוה עצמו. נוה, באמצעות הלשכה, טען שלא תיעד את מינויי הבוררים ולכן אינו יכול למסור נתונים על כך. כך הגיבה הלשכה גם לבקשות חופש מידע בעניין.
אחת ההחלטות הראשונות של נוה בתפקיד היתה לבטל את מוסד הבוררות. ההחלטה הזו איפשרה לו למעשה למנות את מי שחפץ בכך לבורר
בעבר חשפנו במקום הכי חם את ההתנהלות הבעייתית בנוגע לבוררויות בלשכת עורכי הדין ואת העובדה שנוה העביר בוררויות למקורבים וגם לכאלו שתרמו לקמפיין שלו. בעקבות חשיפות המקום הכי חם ומעצרו של אפי נוה, הודיע יו"ר הלשכה הנוכחי אבי חימי כי יערוך שינוי מקיף באופן חלוקת הבוררויות.
שופט מוערך ומקורב ללשכה
נוה העביר למשרדו של כבוב שתי בוררויות כבר בחודשים הראשונים לפתיחתו של המשרד. לדברי וליד, הראשונה הועברה כחודשיים לאחר פתיחת המשרד (בניגוד לדברי אברמוביץ', כי הועברה ביום פתיחת המשרד) והיקפה היה קטן יחסית, כ-184 אלף שקל.
לדברי כבוב, פסק הבוררות היה כ-60 אלף שקל בלבד ושכר הטרחה שהתקבל בגינה הוא 8,775 שקלים בלבד. לאחר ארבעה חודשים, במארס 2016, העביר נוה למשרדו של הבן בוררות נוספת. כבוב מסר כי אין לו פרטים לגבי ההיקף כי התקבלה החלטה שלא לטפל. הוא גם לא השיב על השאלה מדוע התקבלה החלטה כזו.
כבוב הוא בכלל עורך דין פלילי. אלו אינם עורכים כלל בוררויות. למעשה הבוררויות הועברו למי שהיה אז שותפו לפרק זמן קצר של כבוב במשרד, עורך הדין ברק שמעוני. אבל שכר הטרחה הפונטציאלי של הבוררויות נחלק בין השותפים הבכירים במשרד.
כבוב האב נחשב במשך השנים לשופט מוערך ואמיץ וכאחד המועמדים המובילים לכהן בבית המשפט העליון. נוה עצמו תמך בקידומו של כבוב לעליון, דבר שלא יצא בסופו של דבר לפועל. בין ההחלטות שלו בשנים האחרונות, זכורה זו שבה הרשיע את נוחי דנקנר בעבירות בניירות ערך ושלח אותו למאסר.
כבוב הוא בכלל עורך דין פלילי. אלו אינם עורכים כלל בוררויות. למעשה הבוררויות הועברו למי שהיה אז שותפו לפרק זמן קצר של כבוב במשרד, עורך הדין ברק שמעוני
במקביל בשנים האחרונות היה כבוב מקורב מאוד ללשכת עורכי הדין. הוא הרבה להופיע בכנסי הלשכה, נסע פעמיים לחו"ל במשלחת של שופטים ביחד עם נוה (בעבר מסר למקום כי הנסיעות מומנו על ידו באופן פרטי). ופקד את הברית של בנו של נוה ב-2016. הוא לא היה שם לבד. במפגן הכוח הזה השתתפו גם השופטים מיכל אגמון גונן וגלעד נויטל, נשיאת העליון דאז מרים נאור, ושופטי העליון המכהנים באותו זמן, יורם דנציגר וסלים ג'ובראן.
הוא כמובן לא היה חריג. כפי שחשף נוה בעצמו בכתבה ב"עובדה" לפני שנתיים וכפי שחשפנו לא פעם במקום הכי חם, שופטים רבים נהגו להקפיד לפקוד את כנסי הלשכה ולהתחכך בנוה, שעוד לפני שהיה חבר בוועדה למינוי שופטים באופן רשמי רקם דיל עם שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, שהפך אותו לגורם משפיע על הקריירה שלהם.
וליד הבן עצמו כיהן בלשכה בוועדות שונות (שלא בשכר). כבוב פתח את משרדו כשנתיים אחרי שעבד עם עורך הדין בעז בן צור. אותו בן צור שתרם לקמפיין של נוה ואף התמודד על תפקיד בבית המשפט העליון. היום משמש בן צור כעורך הדין של נוה בפרשות הפליליות. קודם לכן, עבד וליד כבוב במשרד עורך הדין רם כספי, בצמוד לשותף הבכיר עורך הדין נבות תל צור, שגם הוא נמנה על התורמים של נוה.
כבוב האב כבר הסתבך במישור האתי פעם אחת. כתבת כלכליסט ענת רואה חשפה כי במאי 2013 "כבוב נהג ברכבו באזור הטיילת של תל אביב ושוטר עצר אותו בטענה שהחזיק את הטלפון הנייד בזמן הנהיגה. כאשר השוטר החל לרשום דו"ח לכבוב, התקשר השופט, המכהן בבית המשפט המחוזי בתל אביב, למפקד מחוז תל אביב במשטרה ניצב אהרון אקסול, וביקש ממנו לשוחח בטלפון עם השוטר".
הנהלת בתי המשפט מסרה אז בשם כבוב: "השופט לא דיבר בטלפון, אף אליבא דגרסת השוטר. השוטר טען שהשופט החזיק את הטלפון בידו. השוטר רשם דו"ח תנועה. השופט מתכוון לשלם את סכום הקנס".
תגובות
פנינו להנהלת בתי המשפט לקבל את תגובתו של השופט כבוב, והוא מסר באמצעות הדוברת כי: "אף אחד מבני משפחתו הקרובה של השופט כבוב לא עוסק, ולא עסק, בבוררויות מטעם לשכת עורכי הדין".
אלא שכאמור שיחה שקיימנו עם עורך הדין כבוב זמן קצר לאחר מכן לימדה שהתגובה הזו לא תואמת את המציאות. כבוב הבן מסר: "משרד כבוב שמעוני נפתח באוגוסט 2015. לאחר בירור מעמיק ויסודי שערכתי עולה שכתב המינוי לבורר ברק שמעוני הוא מיום 9.11.15. בוררות זו טופלה אך ורק על ידי הבורר שמעוני היקף התביעה 184 אלף שקל פסק הבוררות עמד על 60 אלף שקל, וסך שכר הטרחה שהתקבל הוא 8,775 ש"ח בלבד! הבוררות היחידה שטופלה על ידי הבורר שמעוני. בוררות נוספת לא טופלה והוחזרה ללשכה. מאז ועד היום לא התקבלו בוררויות נוספות. ב-2017 הבורר שמעוני סיים עבודתו במשרד. אין במשרד בוררים גם לא מגשרים".
היום עובדת במשרדו של וליד כבוב גם עורכת הדין נבילה כבוב, בתו של השופט. טרם עברה למשרד של אחיה, עבדה נבילה במשך שלוש שנים במשרד רייטר ז'אן עמר. מדובר במשרד שהשותפים בו נחשבים לבין המקורבים ביותר לראש לשכת עורכי הדין לשעבר נוה. הם תרמו לקמפיין הבחירות שלו ללשכה, הוא העביר להם בוררויות ואף מינה אותם לתפקידים בלשכה (שאין בצידם שכר). רם ז'אן היה חבר בועדת האתיקה של מחוז תל אביב ואמיר עמר קיבל תפקיד שקשור לחברה הכלכלית בלשכה.
עורך הדין בעז בן צור בחר שלא להגיב לכתבה בשם לקוחו נוה. אבי חימי יור לשכת עורכי הדין מסר בתגובה כי "מינה ועדה בראשות שופטת מחוזית בדימוס פרקליט מפרקליטות המדינה ועורך דין מהמגזר הפרטי ואימץ את כל המלצותיהם כולל בעניין הבוררויות וכי אין בידו זמן להתעסק במה שאירע בעבר".
באותו נושא: לשכת עורכי הדין
אבי חימי תרם 50 אלף שקל לסיעה של אפי נוה – ומונה לראש מחוז מרכז בלי בחירות
חימי, המתמודד בימים אלו לתפקיד יו"ר הלשכה הקבוע, אישר את דבר התרומה. מלשכת עורכי הדין נמסר: ״למחוז מרכז בהקמה לא נדרש מכרז, מדובר בתפקיד בהתנדבות מלאה"
"מתלוננת מקבלת יחס של מלכת אנגליה"
החברות עם אפי נוה, ההגנה על בכירי העבריינים, התפקיד במנגנון גירוש הפליטים וההתבטאות המקוממת נגד מתלוננות על עבירות מין. קווים לדמותו של היו"ר הזמני של לשכת עורכי הדין
טלטלה בצמרת לשכת עורכי הדין: שלושה בכירים פורשים ותוקפים את נוה "הלשכה אינה עסק פרטי שלך"
"התנהלותך בחודשים האחרונים אינה תורמת לכבוד המקצוע", כתבו עורכי הדין משה טייב, מעיין אמודאי ושחר אורגד, והודיעו כי אינם יכולים להמשיך לכהן בתפקידיהם
רשימת הבוררים מתחילה להיחשף: מי הם השופטים ועורכי הדין שקיבלו בוררויות מהלשכה
המקום הכי חם בגיהנום חושף: רשימת הבוררים שמונו על ידי לשכת עורכי הדין, כמה שווה כל בוררות – ולמה חלקם מופיעים ברשימה