בית המשפט דחה הבוקר את בקשת הגירוש נגד הילדות מיקה ומאורין ולאסקו בנות ה-12 וה-10 והוריהן שילה וראנדי – עד להחלטה בערעור שהגישו נגד גירושם. בית המשפט קבע כי בני המשפחה ישוחררו ממשמורת בכפוף למסירת כתובת מדויקת שבה יתגוררו והישארותם במקום, וכן הפקדה של 20 אלף שקל להבטחת יציאתם מהארץ.
תרזה, דודתם של מיקה ומאורין, אמרה למקום כי המשפחה הגיעה חזרה לביתה והיא מאושרת מאוד. המשמעות היא שמיקה ומאורין הלומדות בבית ספר בלפור בתל אביב יוכלו להתחיל את שנת הלימודים עם חבריהן ביום ראשון הקרוב. הורים לילדים בבית הספר שנאבקו והפגינו נגד הגירוש בשבועות האחרונים, פתחו גיוס תרומות למימון ההוצאות המשפטיות של המשפחה.
רשות האוכלוסין וההגירה עצרה את מיקה ומאורין והוריהן לפני כשבועיים בתל אביב, כחלק ממבצע הגירוש של עובדות זרות מהפיליפינים, שאשרת העבודה שלהן פגה. מאז שהו בני המשפחה במתקן יהלום שבנתב"ג. מאמצע יוני ועד אמצע אוגוסט נעצרו 14 משפחות של עובדות זרות שפג תוקף אשרות השהייה שלהן. 11 מהמשפחות כבר גורשו מישראל. חמש מהמשפחות הן מהפיליפינים ושלוש נוספות מאוקראינה. משפחה אחת גורשה לקולומביה, אחת לויטנאם ואחת להודו. לפי נתנוני רשות האוכלוסין וההגירה, גורשו הקיץ בסך הכל 14 ילדים מישראל.
ציפי ברנד, סגנית ראש עיריית תל-אביב יפו, שהגיעה לדיון הבוקר בבית הדין אמרה :*אני מקווה שהמדינה תקבל את ההחלטה הנכונה ותבין שכמדיניות, ילדים שנולדו וגדלו בארץ צריכים להישאר כאן במעמד קבע. ממשיכים לפנות אלינו עשרות מנהלים ומובילי דעת קהל מהעיר תל-אביב יפו ובכלל, בבקשה לחתום על הפנייה שהוצאנו לשר לא לגרש ילדים בזמן לימודים עד אשר הממשלה לא תשב ותדון בעניינם באופן מוסדר". סגני ראש עיריית תל אביב ואנשי חינוך פנו השבוע לשר הפנים בבקשה למנוע את הגירוש ולאפשר לילדים להתחיל את שנת הלימודים בראש שקט, עד להסדרת מדיניות בעניין עם הקמת ממשלה חדשה.
"נוהגת בילדים כעבריינים"
למרות הפנייה לשר הפנים והנוהג משנים קודמות כי אין מגרשים במהלך שנת הלימודים, החשש הוא שמשטרת ההגירה תמשיך את המבצע לאחר שעות בית הספר. היום אמורה המדינה להשיב לעתירה לבג"ץ שהוגשה בתחילת השבוע כדי למנוע את שינוי המדיניות של משרד הפנים בכל הנוגע לגירוש ילדי מהגרות עבודה ביגלאי בית הספר במהלך שנת הלימודים.
העתירה הוגשה על ידי עו"ד דודי תדמור בשמן של שלוש ילדות נוספות העומדות בפני גירוש, מתוך חשש שרשות האוכלוסין וההגירה תמשיך במדיניות הגירוש גם במהלך שנת הלימודים ובכך תמנע מילדי המהגרות את זכותם לחינוך חובה.
בעתירה נטען כי רשות ההגירה שינתה מדיניות בעת ממשלת מעבר ובהיעדר פיקוח הכנסת. המשיבים בה הם שר הפנים דרעי, מנכ"ל רשות ההאולוסין וההגירה מור-יוסף, ראש מנהל אכיפה וזרים אדלשטיין ושר החינוך רפי פרץ. "הרשות נוהגת ביד קשה ביותר כלפי ילדים שאינם נושאים באחריות כלשהי למצב אליו נקלעו, נוהגת בהם כעבריינים לכל דבר", נכתב בעתירה.
משרד הפנים מנסה למנוע שיח ציבורי
מוקדם יותר השבוע ניתנה החלטה בבית הדין לעררים בעניין גירוש עובדת זרה ובנה בן ה-13 שנעצרו בסוף חודש יולי. בית הדין הטיל צו איסור פרסום גורף על פסק הדין שניתן. עורך הדין של המשפחה הגיש עתירה דחופה לבית המשפט המחוזי וביקש עיכוב ביצוע של פסק הדין, ערעורו התקבל. משרד הפנים הוא שהגיש את הבקשה לקיים את הדיון בדלתיים סגורות. הלשכה המשפטית של משרד הפנים הגישה חוות דעת פסיכיאטרית בה נכתב כי מצבו הנפשי הקטין הוא "בכי רע".
מכיוון שמצבו הנפשי של הקטין נובע מסכנת הגירוש בה הוא נתון והחריף לאחר ששהה במאסר כמה ימים, הבקשה לנהל את הדיון בדלתיים סגורות מעלה חשד שבמשרד הפנים מעוניינים לעצור את קמפיין ההתנגדות לגירוש ולא להגן על שלומו של הקטין. עורך הדין שמייצג את המשפחה טען בבית המשפט שדיון בדלתיים סגורות אינו משרת את עניינו של הקטין ושסיפורו כבר פורסם בהרחבה בכלי התקשורת השונים.
באותו נושא: גירוש ילדי עובדים זרים
בוטלו צווי הגירוש של הילדים הפיליפינים: "רשות ההגירה לא הביאה בחשבון את טובת הילד"
בית הדין הורה לרשות ההגירה לא לנקוט בתהליכי אכיפה נגד המשפחות במהלך 30 ימים מרגע שתתקבל החלטה חדשה בעניינן. בנוסף, נמתחה ביקורת על כך שלא נערך לילדים שימוע, כפי שנדרש לפי הנחיות משרד המשפטים
היה נכון: בפעם הראשונה יצאה תנועת הצופים למחות נגד גירוש הילדים הזרים
כל הנהגת שבטי הצופים של תל אביב התכנסו הערב בהבימה למחות נגד גירוש הילדים ונתנו הצצה לשבט איתן – שיותר מעשור מפעיל פעילויות לילדי מהגרים בשפירא. לעשייה של נוער למען נוער יש משמעות שהיא מעבר לזו של פעילי שמאל. רצינו שילדים ותנועת הצופים יגנו על ילדים ויאמרו 'לא ניתן לכם'"
מיקה ומאורין שוחררו, אך הגירוש עלול להמשיך גם במהלך שנת הלימודים
מיקה, מאורין והוריהן שוחררו עד הערעור בעניינן ותחת ערבות של 20 אלף שקל. עתירה שהוגשה לבג"ץ מבקשת למנוע את שינוי מדיניות הגירוש בזמן שנת הלימודים
"הטענה של משרד הפנים שזה לטובת הילד היא אבסורדית, אחרי שהילד הוחזק שבעה ימים במעצר ונגרם לו כל הרע שבעולם", אומר עורך הדין זרי חזן, המייצג את המשפחה. לטענתו, ההחלטה לא תעמוד בביקורת שיפוטית. "זו התנהגות של משטרים חשוכים, קו אדום. למה משרד הפנים ובית הדין בכלל רוצים למנוע את השיח הציבורי בעניין?". בית המשפט החליט להיענות לבקשת משרד הפנים, "שומה לנקוט בעניינו של קטין במשנה זהירות ולהגן עליו ככל הניתן על מנת שפרטיותו לא תיפגע".
"הטענה של משרד הפנים שזה לטובת הילד היא אבסורדית, אחרי שהילד הוחזק שבעה ימים במעצר ונגרם לו כל הרע שבעולם"
האם ובנה נעצרו על ידי משטרת ההגירה בביתם בבקעת אונו בסוף יולי. בעניין הקטין שלומד בחינוך המיוחד הוגשה בקשה הומניטרית בשל איבחונו כסובל מהפרעת קשב חמורה, קושי שפתי, רגשי והתפתחותי; חוות דעת נוירולוגית שהוגשה מטעם המשפחה קבעה שלא יוכל לרכוש שפה נוספת.
האם והקטין שוחררו בערבות ממעצר במתקן המשמורת בנתב"ג כעבור ארבעה ימים והמתינו לפסק דין שהתקבל כיום בעניינם. יצויין שההחלטה בדבר הבקשה ההומנטרית בעניינם טרם נידונה. עם זאת, כפי שנראה בכל דיון הקיץ בעניינן של עובדות זרות שאשרות השהיה שלהן פגו והוגשו מטעמן בקשו הומניטריות לילדיהן, נציגי משרד הפנים מתעקשים על הרחקת המשפחות למדינת מולדתה של האם בטענה ששם ניתן להמתין לתשובה בעניין ההומניטרי. לא מן הנמנע שזו היתה בקשת משרד הפנים גם בדיון שהוטל עליו צו איסור פרסום גורף כיום.