חודשיים לאחר התקרית בירושלים שבה הוכה נמרצות הנער החרדי האוטיסט יענקי רוזנברג, שוב נעצר נער בעל מוגבלויות בירושלים בעקבות שימוש לא נכון ברכבת הקלה והתחצפות לפקח. הנער נמצא כעת במעצר בית.
ביום ראשון השבוע עלה ע' בן ה-21 לרכבת הקלה בירושלים כשבידו כרטיס רב קו, אך מבלי שתיקף אותו. פקח שהיה ברכבת בדק את הכרטיס של הנער והחל לנהל איתו דין ודברים בדבר העבירה. "הנער כנראה התחצף ואמרכמה דברים שלא במקום, ומיד התערבה המשטרה", מספר אבי מימרן, מייסד עמותת “מסוגלים” המסייעת להורים לילדים אוטיסטים.
לפי הדיווחים, שוטרת שהיתה במקום שלא בתפקיד הורידה את הבחור מהרכבת והזמינה שוטרים. הנער נלחץ כששמע שהשוטרים בדרך למקום וניסה לברוח. כשהשוטרים הגיעו הם הצמידו אותו בכוח לרצפה ולקחו אותו לתחנת מעצר בירושלים.
אביו של הנער שהגיע למקום הציג בפני השוטרים בתחנה את תעודת הנכה של בנו ומסמכים המעידים על כך שהוא אוטיסט. למרות ש"חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית)" קובע שיש להפנות אדם עם מוגבלות לחוקר שעבר הכשרה מיוחדת – הדבר לא נעשה בתחנה הירושלמית. לטענת האב, כשפגש את בנו ביום ראשון בתחנת המשטרה נראה הנער במצב טוב, אולם למחרת הוא כבר נראה חבול. הבן אמר לאב שהשוטרים הם אלו שהיכו אותו, אך השוטרים אמרו לו שהחבלות בוצעו בעת המעצר.
"פגשתי את הנער במעצר", מספר עו"ד עידן גמליאלי מהסנגוריה הציבורית בירושלים. "לקח לי חצי דקה להבין שהוא לא מאה אחוז. אני מניח שלפקח ולשוטרים זה גם היה צריך להיות ברור שמי שעומד מולם מתמודד עם מוגבלות. ונניח שהפקח והשוטרים לא ידעו שהנער אוטיסט, בטח שחוקר משטרה שמיומן בתפקידו היה אמור לזהות זאת. מה עוד שהאבא העביר למשטרה את כל הנתונים והמסמכים.
"הם היו אמורים להביא לו חוקר מיוחד וזה לא נעשה. הם היו צריכים לדאוג לו בתנאי המעצר – וזה לא נעשה. תחשבי איזה סבל עובר נער כזה בבית מעצר במשך לילה שלם עם אנשים שהם לא מל"ו הצדיקים. אנחנו כחברה לא יודעים איך להתמודד עם אנשים עם מוגבלויות. הם לא כמוני וכמוך וצריך גישה מותאמת כדי לסייע להם".
"הם היו אמורים לראות את זה"
המשטרה ביקשה להאריך מעצרו של ע' בארבעה ימים נוספים בשל הערות גזעניות לכאורה שהשמיע בפני פקח הרכבת והתחצפות לשוטרים, אבל שופט המעצרים הורה לשחרר אותו למעצר בית עד יום ראשון הקרוב. לדברי עו"ד גמליאלי, הדו"ח שהגיש פקח הרכבת בוטל לאחר שהתברר שהרב קו של הנער היה מלא. עוד אומר גמליאלי כי לאחר סיום מעצר הבית ביום ראשון, יגישו ההורים תלונה במח"ש.
המקרה הזה כאמור מתרחש רק חודשיים לאחר ששוטרי מג"ב בירושלים תועדו שהם מכים נמרצות את יענקי רוזנברג, נער חרדי אוטיסט במהלך הפגנה שהתקיימה בעיר. אז התחוללה סערה סביב האירוע, כי סרטונים שמעידים על האלימות הקשה במעצרו יצאו החוצה ופורסמו גם כאן.
לאחר המעצר האלים, אמר אביו של יענקי, ברוך רוזנברג, כי קשה שלא להבחין שבנו הוא צעיר בעל צרכים מיוחדים: "אני חושב שזה ניכר. לא תמיד, אבל מי שקצת מתבונן, בפרט כשמסתכלים כדיי לראות מי עומד מולך, אז רואים. הם היו אמורים לראות את זה כשהתבוננו בו. בפרט כשאנשים צעקו והתערבו ואמרו הוא חינוך מיוחד כזה או אחר. ציינו שהוא חריג. עובדה שכולם זיהו את זה, ורק המשטרה – לא רק שלא זיהתה, אלא לא הסכימה לקבל את זה גם".
בעוד המשטרה הניחה למקרה, האירוע לא עוזב את יענקי. "המקרה הותיר השלכות עמוקות בנפשו, זה לא משהו שהיה ואיננו", מתאר אביו. "הוא היה חייב לעזוב את המסגרת שבה שהה באותו זמן וחזר הביתה ועכשיו אנחנו מחפשים לו עבודה אחרת ומסגרת אחרת. זה מאוד כואב".
אביו של יענקי רוזנברג, הנער שהוכה: "המקרה הותיר השלכות עמוקות בנפשו, זה לא משהו שהיה ואיננו"
בעקבות האלימות הקשה הגיש אביו של יענקי תלונה במח"ש. "זה היה לפני כמעט חודש וחצי", הוא אומר. "בינתיים אין לנו מידע לגבי החקירה. אני לא מצליח להבין למה זה לוקח להם זמן, הבאנו להם רשימה של עדים והמקרה מתועד. אנחנו מחכים להחלטה שלהם, ולא מוכנים לוותר". ממח"ש נמסר כי התיק עדיין בבחינה של פרקליטות מח"ש. בנוסף, רוזנברג פנה גם להליך של הגשת תביעה אזרחית נגד השוטרים המכים.
"מוכרחים להגיש תביעות, יש דברים שלא הולכים להיפתר בשום דרך אחרת", אומרת נעמה לרנר, מנהלת המחלקה הקהילתית מארגון "בזכות", המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות. "אין מה לעשות, כשאנשים ישלמו על זה בתפקיד שלהם ובכסף יתחיל להיות שינוי. אנחנו האזרחים צריכים לדעת ללחוץ ולא לחכות שהשינוי יקרה מעצמו".
דוח המבקר עוד לא הביא לשינוי
בדוח מבקר המדינה שפורסם במאי 2019 הצביע המבקר יוסף שפירא על שורה של ליקויים בהתנהלות המשטרה מול אנשים עם מוגבלויות: "המשטרה לא סיימה להכשיר את השוטרים הבאים במגע עם הציבור, בנוגע למתן השירות לאנשים עם מוגבלות. המשטרה גם לא הכשירה את רוב החוקרים כיצד יש לחקור אנשים עם מוגבלות לפי חוק הליכי חקירה והעדה.
למרות החובה החוקית לבצע התאמות נגישות לאנשים עם מוגבלות, ובפרט בהליכי חקירה ומשפט, בביקורת נמצאו ליקויים בהתאמת פעולות החקירה המשטרתית לאנשים עם מוגבלות בנוגע לזיהויים, להפנייתם לחוקר מיוחד בשירות לחקירות מיוחדות שבמשרד הרווחה. נמצאו מקרים שהמשטרה לא זיהתה בהם כי חשודים או נפגעי העבירה הם אנשים עם מוגבלות, ובהיעדר זיהוי חקירתם לא הותאמה כנדרש בדין".
דוח המבקר: "המשטרה לא סיימה להכשיר את השוטרים הבאים במגע עם הציבור, בנוגע למתן השירות לאנשים עם מוגבלות"
לאחר דוח המבקר מינתה המשטרה רפרנטית שאמורה להוציא לפועל את הטיפול בבעלי מוגבלויות, אלא שהדברים בנושא מתקדמים לאט ועדיין לא נראה שינוי ובינתיים אנשים עם מוגבלויות משלמים על כך.
"עד שמשטרת ישראל לא תכשיר כמעט את כל 30 אלף השוטרים שלה בצורה רצינית, אמיתית ושיטתית שום דבר לא ישתנה" אומרת לרנר. "ארגון בזכות וארגונים נוספים כתבו ערכה לבקשת המשטרה להכשרת שוטרים לטיפול באנשים עם מוגבלויות. כתבנו סדרה של מערכי שיעור עם מצגות וסרטונים שמדגימים איך לטפל באנשים עם מוגבלות. משטרת ישראל צריכה להרים את הכפפה ולהחליט שזה הדבר הכי חשוב מבחינתה. כל עוד המשטרה תשים פלסטר בצורת יום עיון לחמישים שוטרים או סדנה של חצי שעה – שום דבר לא יקרה".
"בעקבות דוח המבקר הנהלת בתי המשפט לקחה ברצינות את ההערות ותוך ארבעה חודשים היא עומדת להכשיר אלף שופטים בימי עיון מסודרים. אם הנהלת בתי המשפט עשתה עבודה רצינית – אפשר לעשות את זה. אמנם למשטרה יותר קשה כי מדובר בגוף גדול ומורכב יותר, אבל כל מה שהיא צריכה לעשות זה לקום ולהגיד: 'רוצה אני'".
"עד שמשטרת ישראל לא תכשיר כמעט את כל 30 אלף השוטרים שלה בצורה רצינית, אמיתית ושיטתית שום דבר לא ישתנה"
ממשטרת ישראל נמסר: "החשוד נעצר בעקבות דיווח שהתקבל על תקיפה שביצע כלפי פקחים ברכבת הקלה תוך גידופים ואיומים שונים. במהלך חקירתו נשמרו זכויותיו במלואן, ובשלב זה לא הוצג לחוקר כל עדות או מסמך המעיד על מוגבלות שכלית כשלהי. בית המשפט שלח את החשוד למעצר בית בתנאים מגבילים והחקירה בעניינו נמשכת בימים אלו. המשטרה תמשיך בביצוע כל פעולות החקירה הנדרשות במטרה להגיע לחקר האמת, הכל תוך הקפדה מלאה על זכויותיו של החשוד.
"באשר לחבלות על גופו של החשוד שנבעו ככל הנראה כתוצאה מתקיפת הפקחים והגנה עצמית שלהם – הרי שיש לפנות בנושא לרכבת הקלה/חברת סיטיפס".
מסיטיפס נמסר בתגובה: "המקרה החל כשצעיר אשר נסע ברכבת החל להכות, להשתולל ולקלל ללא הפסקה בקר ברכבת, כל זאת רק בכדי להתחמק מקבלת דו"ח על אי תיקוף כרטיס כפי שדורש החוק. שוטרת אשר הייתה נוכחת בקרון התערבה באירוע והשתלטה עליו, הוציאה אותו מהרכבת והאירוע כולו נוהל ע"י משטרת ישראל. במהלך כל השהייה בתוך הרכבת הצעיר לא ציין כלל שהינו עם נכות כלשהי ואף לא ביקש מהבקר ליצור קשר עם אביו.
בקרי הרכבת הקלה הם בקרים מנוסים העוברים סדנאות שרות והדרכות ומונחים להתייחס לנוסעים בכבוד, בסובלנות ובמקצועיות. הבקרים נאלצים להתמודד עם לא מעט מקרים של אלימות פיזית ומילולית המופנית כלפיהם ויש להוקיע התנהגות שכזו באופן נחרץ".
שיחה על זה post