"ראש הממשלה אני רוצה להודות לך בשם תושבי חריש..אני רוצה להודות לך בשם כל שבט הליכוד", אמר ראש עיריית חריש, יצחק קשת, לראש הממשלה נתניהו בסרטון חגיגי שעלה לפני כשבועיים בעמוד הפייסבוק הציבורי של ראש העיר. בתגובה עונה לו נתניהו בסרטון: "תודה לך….אנחנו באמת מייצרים סיפור הצלחה אדיר. אני צריך להביא לך מחלף. לא שוכח".
ראש עיריית חריש הוא לא היחיד. בזה אחר זה העלו ב-22-23 למרץ, ראשי ערים של הליכוד מרחבי הארץ סרטוני תמיכה חמים ומפרגנים לנתניהו, הקוראים לתושבי עירם "להחזיר אהבה" לנתניהו בקלפי. עם אהבה כזאת, מי צריך בוטים.
המסר העיקרי והמשותף בפוסטים של כל ראשי הערים, מדימונה ועד עכו, היה "להחזיר לנתניהו אהבה בקלפי". להחזיר, כי רובם קיבלו תמיכה מנתניהו במהלך הקמפיין המוניציפלי שלהם. לכאורה אין פסול בפרגון הדדי פוליטי. עם זאת, הבעיות מתחילות כשאותם פוסטים וסרטוני תמיכה מפורסמים בעמודים הציבוריים של ראשי הערים לצד מידע ועדכונים על הנעשה בעיר, עמודים שנחשבים חלקם למשאב ציבורי. מספיק לקרוא את תגובות התושבים המתרעמים על השימוש הפסול והפוליטי כדי להבין את חומרת הבעיה.
לפי חוקי התעמולה, אסור להשתמש במשאב ציבורי לצורכי קידום מועמד או מפלגה פוליטית. מבדיקת המקום הכי חם עולה כי גם כשהעירייה לא קידמה את הפוסט הספציפי הקורא לתושבי העיר לבחור בנתניהו או מכחישה שעשתה זאת – היא כן קידמה פוסטים אחרים באותו עמוד הפייסבוק, מה שהופך אותו לכלי ציבורי לקשר עם התושבים.
פלייליסט: מסדר ראשי הערים של נתניהו
ההוראה לעשות כן ולקדם את נתניהו ככל הנראה הגיעה מלמעלה, בהורדת פקודה ממטה הבחירות המרכזי של הליכוד. או שמדובר בצירוף מקרים פלאי שבין התאריכים 22-23 במרץ, לאחר שנפגשו ראשי הרשויות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, עלו בזה אחר זה סרטוני תמיכה ופגישה עם נתניהו על רקע דומה אצל כמה ראשי רשויות מרכזיים של הליכוד. תושבי הרשות המקומית התבקשו לתמוך ולהחזיר אהבה כמובן.
ראש העיר: "עשית דבר כביר". נתניהו: "אביא לך מחלף"
נתחיל עם ראש עיריית חריש, יצחק קשת. ב-22 למרץ הוא מפרסם בעמוד הפייסבוק שלו "יצחק קשת – ראש מועצת חריש", את הפוסט הבא: "רגע לפני הבחירות הכלליות, נפגשתי השבוע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על מנת להודות לו על התמיכה, הסיוע, והאמון שנתן לחריש. הירתמות הממשלה כולה להקמת העיר חריש בהובלת ראש הממשלה הביאו את חריש להישגים בזמן קצר ביותר. מסירותו של ראש הממשלה לחריש מחייבת אותנו להחזיר לו אהבה ב – 9.4.19 בקלפי". אל הפוסט צורף סרטון שהציג דברי שבח של ראש העיר כלפי ראש הממשלה, ביושבו מולו: "ראש הממשלה אני רוצה להודות לך בשם תושבי חריש ובשם כל תושבי מדינת ישראל. שאחד הדברים המשמעותיים שעשית למען פתרון מצוקת הדיור, זאת חריש – שיש לכל תושבי מדינת ישראל הזדמנות לרכוש דירה במחיר שווה לכל נפש…הובלת החלטת ממשלה של מיליארדים לעיר. מיליארדים – לתשתיות, למבני ציבורי, לחינוך, לכל השקעה אפשרית. כל זה בהובלתך. כל הדבר הכביר הזה לא יכול היה לקרות בלי ההובלה שלך. ואין לנו ספק שהמשך ההובלה שלך תצמיח ותגדיל את העיר הזאת לממדים עצומים ולהצלחה כבירה. אני רוצה להודות לך ולכל שבט הליכוד".
ראש הממשלה ענה לו – "תודה לך, ובמסגרת ישיבת הממשלה המיוחדת שכל השרים התגייסו לפעולה, אתה מוביל שם דבר מדהים, ויחד אנחנו באמת מייצרים סיפור הצלחה אדיר. אני צריך להביא לך מחלף. זה בקדנציה הבאה, אני יודע. לא שוכח".
תושבי חריש לא קיבלו את ההמלצה להצבעה בשוויון נפש. המחאה אותה הביעו בתגובותיהם לפוסט האמור, מעידה כי על פי הבנתם, מדובר בפרופיל ציבורי המשמש, לפחות במקרה זה, כתעמולת בחירות. אחד מהתושבים כתב: "מהפרופיל האישי שלך, נניח. מהעמוד הציבורי ?! ואם הוא לא ייבחר, אתה רוצה לסכן את העיר ? להזכירך מערכת בחירות מוניציפלית לא זהה לארצית ואל תיקח על גבך לסכן עיר שלמה". תושב אחר תהה: "לא ברור איזו תמיכה אנחנו מקבלים מהליכוד". תושבת אחרת כתבה: "מבאס. תעמולת בחירות לא מכבדת את מי שחושב אחרת ממך. אנחנו מחזיקים אצבעות חזק חזק לשינוי אמיתי במדינה שלנו".
והיה גם מי שסיכם: "איזה בושות".
דוברת עיריית חריש, נועה ספיר, אישרה בשיחה עמה כי מדובר בעמוד פייסבוק שבו היא גם מקדמת, במסגרת תפקידה, פוסטים ממומנים הנוגעים לעיריית חריש. עם זאת, ביקשה ספיר להפריד בין בין פוסטים ציבוריים ל"פרטיים" בעמוד הפייסבוק של ראש העיר, והדגישה כי פוסט ספציפי זה, הקורא לתושבים להצביע בבחירות הקרובות לראש הממשלה בנימין נתניהו, לא קודם במימון עיריית חריש:
"מי שמעלה את התכנים בדף הוא ראש העיר, ואני. שנינו מעלים את התכנים. בדף הציבורי אני מעלה תכנים כי אני מעלה דברים שקשורים בעירייה מטעמו. תפרידי בין הפוסטים השוטפים שאני מעלה במהלך היום יום אצלו בדף, לבין הדבר הזה, שבאופן ספציפי ראש העיר העלה. יש תקציב מיוחד בעירייה לקידום הפוסטים, כמו אצל כל ראש עיר. אנחנו עושים קידום בפייסבוק, וזה חלק מזה. חלק מהפרסומים שראש העיר מעלה שם, זה דברים שחשוב שהציבור ידע, ויהיה מודע אליהם, כמו שרון חולדאי מקדם, או כל ראש עיר אחר. זה דף ציבורי. זה כמו שאם אני לוקחת את ראש העיר לצילומים, יש לנו תקציב מיוחד גם לזה. כי הוא עומד בראש המערכת. אני מקדמת פוסטים שחשוב לקדם, שקשורים לכלל התושבים ויכולים לעניין. אני לא מקדמת כל פוסט. הפוסט הספציפי הזה לא קודם בגלל שפוסט כזה – זה לא נכון שיצא ממשאב ציבורי. לכן הוא לא קודם. הוא (הפוסט, ג"פ) פרטי לחלוטין".
הערבוב בין פוסטים ציבוריים לפוסטים פרטיים בעמוד פייסבוק שהוא חצי פרטי חצי ציבורי, הוא היבריד תמוה שאינו רווח בעיריות אחרות וגדולות, כמו עיריית תל אביב או חיפה למשל. מעבר לעמוד הפייסבוק שבו פורסם פוסט התמיכה, מחזיק קשת בשני פרופילי פייסבוק אישיים על שמו, מבלי לפרט את תפקידו הציבורי במסגרת שם הפרופיל. פוסט זה מופיע גם באחד מהם. לא ברור אם כך מדוע נדרש קשת לפרסם פוסט פרטי בעמוד נוסף החולק גם מידע כללי לציבור, המקודם מכספי העירייה.
מדוברות עיריית חריש נמסר בתגובה: "ראש העיר יצחק קשת הוא דמות פוליטית ולכן תמיכה במועמד פוליטי הוא דבר שכיח. עם זאת, בפוסט המדובר לא נעשה שימוש ב״משאבים ציבוריים״ והשיח התרכז בפרופיל האישי שלו. נוסיף על כך, שראש העיר רשאי לעשות שימוש בדף שלו בהתאם לזכות הביטוי".
"נלחמת במבצע סבנה בלוד, ועכשיו נילחם עליך"
קשת אינו ראש העיר היחיד הקורא בפייסבוק לתושביו להחזיר אהבה לנתניהו. באותו תאריך בדיוק, ובפריים זהה, שיבח גם ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, את פעילותו של ראש הממשלה, וקרא לתושביו להפגין כלפיו אהבה בקלפי. כך כתב רביבו בפרופיל הפייסבוק הציבורי שלו, המקושר לאתר העירייה: "הכרת הטוב! מסרתי לראש הממשלה בנימין נתניהו את הוקרת תושבי העיר לוד למאמצי הממשלה בראשותו לפיתוח מואץ ברחבי העיר. ביבי אוהב אותנו (עם ד"ש מיוחד לאימא היקרה שלי) ואנו נחזיר לו בע"ה אהבה בקלפי! "
אל הפוסט צורף סרטון שבו משבח רביבו את נתניהו כשהוא יושב מולו: "ראש הממשלה, למדתי שמנהיגות זו לקיחת אחריות ..והתמודדות עם אתגרים מורכבים. ואת זה עשתה ממשלת הליכוד בראשותך מצוין בעשור האחרון. בשם תושבי לוד ובשמי, אני רוצה להודות לך על המהפכה שאתה עוזר לי להוביל בלוד בהסכם הגג הגדול במדינה – במהפכה אדירה בתשתיות, ובחינוך. אני רוצה להגיד לך שאתה נלחמת במבצע סבנה בלוד, והיום אתה ממשיך להילחם למען לוד. ועכשיו אנחנו נילחם עליך למען הצלחתך, ושיהיה הרבה הרבה קולות .. בקלפי בעזרת השם".
נתניהו השיב לרביבו: "תודה רבה, קודם כל תמסור ד"ש לאמא .. היא לוחמת אמיתית אבל גם אתה. עשינו יחד דברים ענקיים בלוד. אי אפשר להכיר את העיר, אי אפשר. אבל זו רק ההתחלה. אנחנו נמשיך לעשות דברים מופלאים לתושבי לוד. תודה לכולם על התמיכה, בייחוד לאמא".
אחד התושבים הגיב: "דבר בשם עצמך. אל תדבר בשם תושבי לוד. זה שעשו אתך קואליציה, לא אומר שקנית אותנו". אחרת תהתה: "לא ברור לי יאיר למה אתה מדבר בשם כל העיר".
ראש העיר לוד, עו"ד יאיר רביבו, מסר בתגובה כי הוא נבחר ציבור פוליטי מטעם הליכוד, וככזה הוא רשאי לבצע תעמולה פוליטית בדף הפייסבוק האישי שלו.
"העשור הנפלא של ממשלת הליכוד"
ב-21 למרץ, דיווח ראש עיריית דימונה, בני ביטון, לעוקביו, בעמוד הפייסבוק הציבורי שלו, על פגישה שקיים עם ראש הממשלה: "עם ראש הממשלה עד הסוף! השבוע נפגשתי עם ראש הממשלה שהזמין אותי ליטול חלק בקמפיין הליכוד ולספר על העשור הנפלא של ממשלת הליכוד. בתקופתו כראש ממשלה ראינו השקעה חסרת תקדים בדימונה בפרט ובישראל בכלל. פורים שמח ובע"ה נעשה ונצליח!"
פוסט זה עלה בעמוד פייסבוק שבו ביטון מוצג כראש עיריית דימונה וכדמות ציבורית, אחריו תושבי העיר מוזמנים לעקוב. בעמוד זה אף מקודמים פוסטים ממומנים העוסקים בדימונה.
בפוסט שהעלה ביטון ב-23 למרץ, בדומה לעמיתיו מעיריית חריש ולוד, כתב: " שבוע טוב! חמש השנים האחרונות היו היפות ביותר של דימונה בפרט ושל הנגב בכלל, הרבה בזכות ראש הממשלה בנימין נתניהו. ב – 09.04 חשוב שנשים מחל בקלפי כדי להמשיך את תנופת הנגב ודימונה!"
אל הפוסט צורף וידאו שדומה לשניים האחרים. כך אמר ביטון לראש הממשלה: "אדוני ראש הממשלה, אני רוצה להודות לך את מה שפתחת, את בירת הנגב המזרחית, את מכללת הסייבר בדימונה. (ביבי: "עוד פעם מכללת סייבר ? כמה נאבקנו על זה !") ניצחנו (ביבי: "ובענק"). זה חשוב לנו להמשיך. והמגדלים, והבנייה, והסכמי הגג. פיתוח אדיר בדימונה. אני רוצה, בשם כל תושבי דימונה, להגיד לך "עלה והצלח". אני בטוח שתמשיך להיות ראש ממשלה". ראש הממשלה השיב לו: "עשינו דברים נהדרים ביחד, נמשיך לעשות דברים נהדרים. תודה לכל תושבי דימונה על התמיכה האדירה. תעביר את זה".
דובר עיריית דימונה, עמוס שריג, מסר בתגובה: "מדובר בחשבון פייסבוק פרטי של מר בני ביטון. החשבון מנוהל לרוב על ידי מי מילדיו. עבור קידום הפוסטים (הנוגעים לדימונה; ג"פ), מר ביטון משלם בכרטיס האשראי הפרטי שלו או של רעייתו. לי, כדובר, אין קשר ישיר לחשבונו הפרטי שאותו הוא מפעיל עוד בטרם נבחר לתפקידו הנוכחי בשנת 2013".
כשמערכת המקום הכי חם, ביקשה מדובר העירייה לראות חשבוניות/קבלות על התשלום של ראש העיר, או מי מטעמו, עבור הפוסטים המקודמים, הועברו אל "המקום הכי חם" דוגמאות לקבלות תשלום עם מספר האשראי של ראש העיר. דובר העירייה מסר כי ראש העיר או בני משפחתו הם שכותבים את הפוסטים בעמוד, וכאשר ראש העיר מבקש לקדם את הפוסטים, הוא עושה זאת באמצעות צוער של משרד הפנים, המשמש כמנהל המדיה של דובר העירייה.
בבירור נוסף, מסר דובר העירייה כי: "אצל ראש העיר, החיוב התבצע על ידי "טל שחר תקשורת", ספק אשר שולם לו על ידי הליכוד בבחירות המוניצפליות. איני יכול לצרף את הקבלות שלו כי זה לא מהחשבון שלי. לפני כשבוע הפסיקה ההתקשרות של ראש העיר אתו והוא עדיין לא חויב, אך בכל מקרה ניתן לראות שהאמצעי תשלום הראשי הינו אשראי אחר (אחד מהכרטיסים של ראש העיר)".
"תושבי עכו ימשיכו לתמוך בך בגדול"
גם ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, בחבורת ראשי הערים המקדמים והתומכים. ב-21 למרץ, פירסם לנקרי בעמוד הפייסבוק הציבורי שלו: "מנצחים ובגדול! אמש נפגשתי עם ראש הממשלה מר בנימין נתניהו בבית ראש הממשלה והודיתי לו על תמיכתו בעיר ועל כך שבע״ה נעשה הכל כדי לנצח בבחירות הקרובות. פורים שמח לכולם!". מדובר בעמוד של לנקרי המוגדר, כמו במקרים קודמים כעמוד של דמות ציבורית ((Public figure. במקרה של לנקרי, לא נראה שפורסמו מודעות ממומנות בעמוד, עם זאת פוסטים רבים נוגעים לעדכונים על הנעשה בעיר עבור התושבים והשיח שם הוא ציבורי ופתוח לתושבי העיר.
יום לאחר מכן פירסם לנקרי את הפוסט הבא:
זה מה שאמר לנקרי לראש הממשלה בסרטון שצורף לפוסט: "אדוני ראש הממשלה, תושבי עכו ואני רוצים להודות לך על עשור אחרון מדהים בניהולך ובפיקודך, על פיתוח תיירות, על פיתוח תשתיות, על פיתוח בתחום החינוך, התרבות, הרווחה, תודה רבה לך. תושבי עכו ימשיכו לתמוך בך בגדול".
ראש הממשלה השיב לו: "שמעון, אני מאוד אוהב את עכו. אני יודע שעשית שם עבודה נפלאה. עשינו יחד. עד שאתה לא אוכל דג מהגג בעכו, מסתכל אל הים, לא אכלת דג. עיר נפלאה, ותודה על התמיכה".
דובר עיריית עכו, שרון דהאן, מסר בתגובה: "מדובר בדף פרטי של ראש העיר שהוא נבחר ציבור ודמות ציבורית, ומשכך מותר לו להעלות לדף גם עניינים פוליטיים".
בין הציבורי לפרטי – מה החוק אומר?
אז מה מותר לראשי ערים לפרסם בעמודי הפייסבוק הציבוריים שלהם ?ממשרד מבקר המדינה נמסר בהקשר זה כי התשובה לכך טמונה במיקום הפרסום: "אם ראש הרשות המקומית נבחר מטעמה של מפלגה מסוימת – לגיטימי שהוא ממליץ לבחור במפלגה שלו בבחירות לכנסת כל עוד שזה נעשה תוך שימוש באמצעים פרטיים שלו. אך אם הוא עושה שימוש במשאבי ציבור – כמו דף פייסבוק שממומן על ידי הרשות המקומית. כנסים ואירועים רישמיים של העירייה וכו', זה כבר שימוש אסור במשאבי ציבור (לפי הוראות סעיף 2א לחוק דרכי תעמולה), ויכול גם להיחשב לתרומה אסורה מתאגיד למפלגה לטובתה נעשית התעמולה".
גם היועץ המשפטי לממשלה התייחס לנושא בהנחיותיו. היועמ"ש מפנה לסעיף 2 א' לחוק הבחירות (דרכי התעמולה) וכותב כך: "בהקשר זה נבקש להבהיר למען הסר ספק כי אתרי אינטרנט, דפים ברשתות חברתיות ואפליקציות שהם ממשלתיים או עירוניים לרבות אלה המשמשים את תושבי המדינה לקבלת מידע על הנעשה בגופים המנויים בסעיף הם 'משאב ציבורי' ושימוש בהם לצרכי תעמולת בחירות מנוגד להוראות החוק."
בדוח נציב תלונות הציבור שפירסם מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור יוסף שפירא, ב-2017, נקבעו קריטריונים לפיהם ניתן לקבוע אם מדובר בדף פייסבוק בעל "סממנים ציבוריים". הקריטריונים נקבעו לצורך בדיקת תלונות שקיבלה הנציבות על כך שאישי ציבור מחקו תגובות של מתלוננים מדף הפייסבוק שלהם, או חסמו את גישתם של המתלוננים אליו.
אלה הקריטריונים שנקבעו:
"סוג הדף – האם מדובר בדף ציבורי של איש ציבור או גוף ציבורי שכל אדם בעל חשבון פייסבוק יכול להיחשף אליו או שמא מדובר בדף פייסבוק פרטי שאליו חשופים רק מי שמוגדרים "חברים" של בעל הדף; מימון הדף – האם החזקת הדף והפעלתו ממומנות על ידי הגוף הציבורי; הפעלת הדף – האם הדף מופעל על ידי עובדי ציבור מטעמו של איש הציבור או על ידי איש הציבור בעצמו באופן פרטי; תכני הדף – האם הדף משמש את איש הציבור ועיקר תכניו קשורים למילוי תפקידו הציבורי, או שעיקר תכניו פרטיים ואישיים; אם הסממנים הציבוריים רבים, אז הנציבות תכיר בכך שמדובר בדף פייסבוק ציבורי, וככלל על ניהול הדף בידי איש ציבור או מי מטעמו חלים כללי היסוד של המשפט הציבורי".
כך או כך, נראה כי הגבול בין הפרטי לציבורי בעמודי ראשי הערים שהוזכרו הוא גבול מטושטש וקשה לאיתור. כולם מוגדרים כעמודים של דמויות ציבוריות מבחינת פייסבוק, מתפקדים כערוץ מידע ציבורי לתושבי העיר על המתרחש בעירם, כמו גם לערוץ תקשורת ישיר עם ראש העיר. חלקם גם מכילים פוסטים המקודמים בתשלום על ידי העירייה או מתופעלים על ידי משרתי ציבור בעירייה. האם ראוי שראשי ערים, שאמנם דמויות פוליטיות, יקדמו את ראש מפלגתם בעמודים מסוג זה? לא בטוח, ובכל מקרה מדובר בתחום אפור מאוד. כך או כך, ראוי לציין כי הדבר אינו רווח במפלגות אחרות או בערים גדולות המזוהות עם מפלגות שונות.
מהליכוד לא נמסרה תגובה עד סגירת הכתבה, למרות בקשות חוזרות ונשנות.