"אנחנו בתקופה של אובדן אנושיות, אנשים פחדנים שיושבים מאחורי מקלדת ומקבלים אומץ לתת לך כינוי שיכול להרוס לך את החיים והקריירה וליצור עליך סטיגמה. הם בריונים מאחורי הקלעים כי הרי אם הם היו נפגשים איתי פנים מול פנים, בחיים הוא לא היה קורא לי 'זונה'." ניקול רזניקוב, מלכת היופי של 2018, 'זונה' 'מכוערת' ' לא מושגת'.
ברוכים הבאים לעידן ה"חוסר עכבות מכוון" בו אנשי הקשר והחברים שלנו מעזים לומר את כל האמת באון ליין של הנייד בלי טיפת ריסון עצמי, סינון או איפוק, אבל במפגש פנים מול פנים (כן, זה עדיין קיים) ממתיקים סוד ומחייכים. האם האמפטיה והאנושיות יצאו מהאופנה ונותרנו עם כנות מצמררת ושלל כינויים שמדייקים אותנו ואת הסובבים אותנו? קבלו את "שרלילה", "שקרן מניאק", "מזדיינת", "ננס", "קרח עם פופרס", "ש' רק אשת שיווק" שמודים בפה מלא שהפכנו לקרים, חדים, פוגעניים ובעיקר מעורערים ושהכנות לא תמיד משתלמת.
אחד הדברים הכי מסקרנים בעולם זה מה חושבים עלינו. לא משנה כמה ביטחון עצמי ויומרות של "אני לא דופקת חשבון לאפאחד" בסופו של יום אנחנו דווקא כן, וכמה מאיתנו לא חולמים להיות "זבוב על הקיר" ולשמוע מה באמת הבריות שסביבנו חושבות עלינו.
וככה, עם פרוץ הגרושים המענגים החלה תקופת הדייטינג שלי והחלטתי להוריד לנייד את אפליקצית me כדי לראות מה באמת חושבים עלי אנשי הקשר והגברברים שבנייד. וככה גיליתי שאני "שרלילה" "מועמדת.." "orly gun bad" "שרוטה" "כתבת בעיטון" (כנראה התכוון לסיקור בעיטות) ועל הדרך אני כמובן גם "יפה", "מקסימה"; בתור טיפוס סקרן התקשרתי לנותני הכינויים, אליעזר בן יהודה שכמותם, כדי לאמת איתם את פרוש ומהות הכינוים, ולהפתעתי גיליתי שהם דווקא די וורבלים ומנומקים. ר' קרא לי “orly gun bad” עם שגיאות כתיב נוראיות כי בתכלס זה אמור היה להיות orly has gone bad”" אבל מי סופר, רק בגלל שסירבתי לצאת אתו, רוע לב שכמותי. נ' קרא לי "מועמדת" כי ככה זה בעידן האפליקציה יש עשרות מועמדים לכל תפקיד אז הצעתי לו למספר את המועמדות למען ייקל העסק, והכינוי המוחץ "שרלילה" הוחלף ל"שרוטה" אחרי שביקשתי מפלוני למתן את אכזבתו מחוסר ענייני בבלוריתו הנבוכה.
גיליתי עולם ומלואו של תכונות והגדרות שלכאורה מאפיינות אותי שנחשף בפני אנשי הקשר שלי ואנשי הקשר של אנשי הקשר…מחמיא? כן, אך לעיתים רחוקות, מעליב? לפרקים ודורש גלידה סימפטית, מטריד? תמיד! כי באיבחה אחת, אני ואנשי הקשר שלי ושלהם גילינו מה אנחנו באמת חושבים אחד על השני ואיזה כינויים הענקו זה לזה. כן, הבנתם נכון, הכינויים שנותנים לכם עשויים להגיע לאלפי אנשים, כי כבר למעלה משני מיליון ישראלים הורידו את האפליקציה.
כינוי אחד מוחק בן אדם שלם
האפליקציה הושקה בשנת 2014 על ידי שני אחים מאשדוד איתי וגיל נפתלי וזכתה עד היום בחמישה מיליון הורדות. שני מיליון כאמור רק בישראל. מה שאומר שהיא קיימת כמעט בכל מכשיר סלולאר שלישי במדינה.
"אנחנו אפליקציה ישראלית שמותאמת לקהל הישראלי שהוא די סקרן וחטטן מטבעו ויש לזה מחיר כי היא מדייקת את מה שאנשים חושבים זה על זה. היא מסגירה ומתמצתת מה חושבים עליך וחושפת את הכינוי שלך לכל אנשי הקשר שמחוברים אליה ולאנשי הקשר שלהם", אומר גיל נפתלי. אחיו איתי מספר: "לילה אחד הייתה לי הארה והתחלתי לחשוב שמעניין לדעת איך אנשים וחברי הקשר שלי מכנים אותי. ולמחרת החלטתי שזה ממש מסקרן ונחוץ וישבתי שבוע שלם לכתוב אפליקציה כזו. זה ממש בסיסי הרי להבין איך מישהו שומר אותך בטלפון שלו וככה גם ניתן לאתר קשרים ויחסים בין אנשים כי אנחנו הישראלים נוטים לא למחוק אנשי קשר אז פתאום מגלים אנשים מכל מיני מסגרות שונות".
"ניהלנו רומן של 8 שנים ואפשר לומר שניהלנו זוגיות של ממש. הוא איש עסקים מוצלח ומאוד ידוע ואני עזרתי לו להרים כל מיני פרויקטים. השנה הורדתי את האפליקציה וגיליתי שהכינוי שלי אצלו זה 'רק אשת שיווק'" מספרת ש' גרושה עם שני ילדים שחיפשה אהבה לפרק ב' ומצאה איש עסקים רומנטי, לכאורה. "כשגיליתי שככה הוא מכנה אותי הלב שלי נשבר כי איך בכלל אתה מעז לתמצת בכזה קור רוח את היחסים שלנו לכדי כותרת כזו? אני לא אשת השיווק שלו ובטח לא 'רק'. ובאמת כשהתעמתתי איתו על זה ושאלתי למה הוא מכנה אותי ככה אז הוא התנצל וסיפר שהוא בכלל בזוגיות", מספרת ש' ומוסיפה "ניתקתי איתו את הקשר וכן, אני שמחה שראיתי את זה למרות שזה כאב מאוד, לפעמים בכינוי אחד אתה יכול למעוך בן אדם שלם, אין מה לעשות יש חסרונות ויתרונות לסקרנות".
ע', מהנדס כימיה, גילה לתדהמתו שהגברים שבחייו העניקו לו ארסנל שלם של כינויים מעליבים שערערו ופגעו בביטחון העצמי שלו. "אנשי הקשר שלי נותנים לי כל מיני כינויים, חלקם משקפים את המציאות שלי, למשל אני שוכב גם עם גברים נשואים שחיים בארון ולא רוצים שהאישה תגלה שהם גם גייז אז הם מכנים אותי 'יוסי הגבר', 'ברוך האינסטלטור' וכל מיני שמות גנאריים כאלה. קראו לי '19' שזה די מחמיא כי מדובר על האבר שלי, אבל יש כאלה שממש פוגעים. על הגובה שלי כתבו שאני 'ננס', 'קרח עם פופרס' שזה מעליב. מצד אחד שמחתי לגלות את האמת כי אני סקרן מטבעי מצד שני זה מערער אותך לראות כמה אנשים הפכו לאטומים, הכינויים שהם נותנים לך זה כאילו עושים לך שיימינג בין אנשי הקשר שלך ושלהם מאחורי גבך, סוגרים לך טייטל ולך תתמודד עם זה".
ניקול רזניקוב, 19, מלכת היופי של ישראל 2018 זוכה מדי יום לשלל כינויים שלמרות יופייה מצליחים לערער גם אותה. "יש לי לפחות שבעה אנשי קשר שכינו אותי 'ניקול המכוערת' שזה בעיקר בנות ממורמרות או גברים שקיבלו ממני דחיות. מישהו כתב 'ניקול קשה להשגה' זה איזה בחור שחיזר אחרי המון זמן וסרבתי,ושתי בנות שרבתי איתן בגלל שהגנתי על חברה טובה רשמו 'ניקול הזונה'. אלו דברים שמערערים את הביטחון העצמי. כי לא משנה כמה אני בטוחה בעצמי ובמראה שלי, אמירות כאלה פוגעות. זה שיימינג, אנשי הקשר שלך קובעים מי אתה" אומרת ניקול.
אמיצים מאחורי המקלדת
לכל אחד יש את הרשימה השחורה שלו בלב, בראש ובנייד, השילוש הקדוש של 2019, שכוללת ספאמרים וארגונים למיניהם וגם כאלה שפגעו בנו או ביקר לנו. הבעיה היא שאפליקציות כמו me וחברתה truecaller המזהות את שמו וכינויו של המתקשר, מסגירות כבל עם ועולם את הדארק סייד שלנו ועשויות לסכן אותנו, מכינויי גנאי ועד לאיומים של ממש.
קבלו את "רון חרמנון" שממש נעלב כשקראתי לו ככה. יצאנו יחד פעמיים ואני רק חיכיתי ש 669 יבואו לחלץ אותי. מעבר לחוסר כימיה מוחלט, רון כל הזמן ניסה להתקרב, לגעת, לשים יד ופספס את מהות המילה "לא". בסיום דייט האימה שמרתי אותו בשמו הראוי והוא הוכנס אחר כבוד לבלאק ליסט שלי. יומיים אחר כך קיבלתי טלפון מאיים ודרישה שאם לא אסיר את הכינוי הוא ישים לי כינוי פוגעני. עין תחת עין, כינוי תחת כינוי. נלחצתי, החלפתי, התחשבתי וקבלו את "רון דיונון" למתוחכמים שב'ליסט' ומודה שמאז אני נזהרת בכינויים.
"קראתי לו "יוד האדיוט" בגלל שהוא היה מטריד מינית מלצריות", מספרת אורנית קס, פעילה בעמותת "הכלבים שבצל" להצלת בעלי חיים. "הוא היה חבר של הגרוש שלי וכל הזמן הציק למלצריות שהיו לפעמים תיכוניסטיות וזה לא מקובל. אז הוא היה מתקשר בלי סוף והתעקש שהוריד את הכינוי הזה כי זה פוגע בו ובשמו. ולמרות שיש חשש מסוים ממנו לא הסכמתי והוא ברשימה השחורה שלי".
קס מציגה גם את הפן החיובי של כינוי פוגעני, בעיקר בכל הנוגע לעולמם של בעלי חיים. "יש פעילים שמנהלים לעיתים קרובות רשימות שחורות שכוללות כינויים של אנשים כי אין בררה אחרת. ברשימה מופיעים מתעללים, כאלה שנטשו בעלי חיים וכאלה שלא ראויים לאימוץ מסיבה כזו או אחרת. כינוי של ל"ר – 'לא ראוי' או 'אדיוט' מקבל כל מי שלא ראוי לגדל בעלי חיים ויקבל כינוי כזה על גופתי המתה. כמובן שיש לכינויים האלה מחיר כבד כי אני מקבלת כינויים נוראיים כמו אישה שקראה לי "מזדיינת" בגלל שקיבלה קנס של 2000 ש"ח על הכלבה שלה ששוטטה ברחוב בלי חיסון נגד כלבת. לאחרונה היא שינתה את הכינוי ל'מיז'. תמצאו אותי באפליקציה גם בתור 'בהמה גסה' כי סרבתי לתת למישהי גורים לאימוץ. בתור 'שרמוטה זבל' כינו אותי כי סירבתי לתת פיטבול לבחור צעיר וערס, אני מניחה שהרבה יותר קל לאנשים להיות אמיצים דווקא מאחורי המקלדת".
בעבר היינו מוטרדים מהעובדה שכל הורדת אפליקציה גוררת אחריה איבוד פרטיות, אנשי הקשר נחשפים, הסודות גלויים והרשת צוברת עלינו בוחטה של מידע. מדי יום אנחנו לוחצים על ה I accept מבלי לדעת מה לחצנו אבל זה כבר אאוט וברור מאליו ולא באמת מטריד, ממש כמו מעריב לנוער והזמר אדם חשוף חזה.
"הזכות לפרטיות משמעה הזכות שלי שיהיה לי מרחב אישי של מידע אודותי שאיש לא יודע, שתהיה לי בועה משלי ברשת" מסבירה ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר עמיתה בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה . "המידע על עצמי הוא שלי ואני יכול להחליט מתי ולמי אני נותן אותו. ובאפליקציות כמו me הפרטיות אינה האישו כי מדובר באנשים שהחליטו לוותר על פרטיותם נטו בשל מציצנות כי הם נורא רצו לדעת מה חושבים עליהם ויש כאן עסקה שקופה ברורה ומובנת", היא אומרת. "אנשים לוחצים על הi agree " וה- I accept”" מבלי להבין על מה הם חותמים, כי כשאני מסכימה לתנאים שלהם אני חושפת לא רק את עצמי אלא גם את אנשי הקשר שלי ופרטיהם לבעלי האפליקציה. ועדיין ולמרות הכל מה שמטריד באמת הוא האפקט שנקרא 'חוסר עכבות מכוון' Online disinhibition effect שזה חוסר היכולת שלנו לשלוט, לעצור, לסנן את הרגשות שלנו כשאנחנו מול מכשיר, מול הנייד, מול המחשב. כשאנחנו און ליין אנחנו מעזים לעשות דברים שלא הינו מעזים בשום אופן לעשות או לומר פנים מול פנים. תופעת החוסר עכבות מכוון גורמת לתופעות שליליות במציאות שלנו משיימינג על מישהו ברשת, הטרדה באתרי אפליקציה ועד למתן כינויים ישירים לאנשי הקשר שלנו. כינויים שאיש לא היה מעז לומר פנים מול פנים לאיש הקשר שלו ואנחנו עומדים בפני הזרה אנושית מטרידה".
"אנשים איבדו את זה, אין כבר משהו אנושי בכל הרשתות החברתיות האלה, כולם חכמים וגברים כל עוד הם מאחורי הקלעים, ברגע שתשבי איתם לכוס קפה פתאום האומץ נעלם", אומרת רזינקוב.
ע' מוסיף: "כשאני בעולם הזה של הנייד, אנונימי כביכול אני מרגיש שיש לי יותר שליטה וביטחון עצמי לכתוב כל מה שבא לי. ברור לי שפנים מול פנים לא היתי מעז לומר דברים בחדות ובאטימות שכזו, אתה שוכח את האדם בשר ודם שמולך". כשהאצבעות מחליקות על אותיות הנייד אנחנו שוכחים לפעמים שמאחורי כל שם יש בנאדם ושבהינף יד אפשר לחרוץ גורלות. אחרי הכל, זו רק אפליקציה.
[hamakom_banner_with_form]