סגן ניצב צחי חבקין שירת במשטרה במשך 26 שנה. הוא חקר את איווט ליברמן, את פואד בן-אליעזר, את אהוד אולמרט וגם את בנימין נתניהו. הוא גם החוקר היחיד שהשתתף בכל אחד מארבעת תיקי האלפים. בתיק 1000 הוא היה החוקר שגילה כי דירת השרד של ג'יימס פאקר במלון רויאל ביץ׳ בתל אביב הפכה לביתו השני של יאיר נתניהו ושל ראש המוסד לשעבר יוסי כהן. בתיק 4000 הוא אימת את דוד שימרון עם שקריו, ובתיק 3000 חקר אותו באזהרה וגבה מנתניהו עדות פתוחה. "דמות מפתח בתיקים הכי מורכבים שהיו בעשור האחרון", כינה אותו אלי אסייג, מפקד היחידה הארצית לחקירות כלכליות. הוא היה אז בסך הכל רב פקד.
בספטמבר 2017, בעיצומה של חקירת פרשת הצוללות, חבקין סומן כמועמד לקידום ונשלח לקורס פיקוד ומטה (פו"מ). אחרי 12 שנה בדרגת רפ"ק, היה ברור שקידום הוא עניין של זמן. בינואר 2019 זה סוף סוף קרה וחבקין מונה לעמוד בראש מפלג חקירות חדש – ״מפלג שחיתות ציבורית״ ויכלול 30 קצינים ושוטרים. היה זה חודש לפני שהיועץ המשפטי לממשלה דאז, אביחי מנדלבליט, זימן את נתניהו לשימוע – אירוע שסחף את המדינה כולה למערבולת שטרם חולצנו ממנה.
עם המינוי חבקין גם היה אמור לקבל דרגת סגן ניצב, וחיכה לחתימת השר לביטחון פנים דאז, גלעד ארדן. נאמר רק לו רק שייאלץ להמתין עד לאחר הבחירות, שהוכרזו זמן קצר לפני כן, בדצמבר 2018. אחרי הבחירות ארדן לא חתם על המינוי. אמיר אוחנה, שהחליף את ארדן בתפקיד ב-2020 המשיך בהקפאת הקידום של חבקין. התירוצים היו שונים ומשונים ונמשכו כמעט 21 חודשים. הסאגה באה על סיומה רק כשעמר בר-לב, שנכנס בספטמבר 2021 ללשכת השר לביטחון פנים, חתם על הקידום בשבוע הראשון שלו בתפקיד.
בתביעה שהגיש לבית הדין האזורי לעבודה בדרישה לפיצוי כספי עבור תקופת הקיפאון כתב חבקין באיפוק כי "הקפאת הקידום נובעת משיקולים לא עניינים וללא הסבר מניח את הדעת"
צמרת המשטרה התחלפה גם היא ואימת שלטונו של נתניהו עשתה את שלה. רוח המפקד היתה ברורה והמפקדים החדשים יישרו קו. מפלג השחיתות הציבורית החדש התמקד בתיקים נמוכים ומטה, כמו זה של ראש מועצת ראמה. חבקין הבין שאין לו מקום יותר במשטרה בגרסתה המסורסת ובינואר 2024 פרש. בתביעה שהגיש לבית הדין האזורי לעבודה בדרישה לפיצוי כספי עבור תקופת הקיפאון הוא נזהר בלשונו. "הקפאת הקידום נובעת משיקולים לא עניינים וללא הסבר מניח את הדעת", כתב באיפוק. בשנה האחרונה פתח בקריירה חדשה כעורך דין.
אין חוקרים, אין חקירות
מבדיקת "המקום הכי חם" עולה כי חבקין לא לבד: מבין לפחות 15 קציני משטרה בכירים, ותיקים ומנוסים שטיפלו באדיקות בתיקי נתניהו, רק ארבעה נותרו במשטרה. רובם מסבירים את פרישתם בתחושת מיצוי. כולם מבינים שהמשטרה שינתה את פניה. הם לא מצאו את עצמם משתלבים עוד בארגון שהפכה אליו.
שלושה קצינים בכירים הכריזו על פרישה כשהבינו שלא יתקדמו. הראשון הוא ראש היאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית) תת ניצב אלי אסייג, מפקד היחידה שחקרה את תיק 4000 ותיק 3000. השני הוא ראש יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה), כורש ברנור, מפקד היחידה שחקרה את התיקים 1000 ו-2000. בסוף 2018, לאחר שנתיים וחצי כראש יאח״ה, הוגלה לתפקיד ראש המכללה הלאומית לשוטרים, אותו הוא ממלא עד היום ובקרוב יסיים. בהיעדר אופק לקידום הכריז לאחרונה על פרישתו מהמשטרה.
יואב תלם החליף את ברנר בתפקיד ראש יאח״ה, וקודם לדרגת תת ניצב. בזמן החקירות תלם שימש כראש זרוע חקירות ביאל"כ ופיקד על תיקי 3000 ו- 4000. על המינוי החליטו ארדן והמפכ"ל דאז רוני אלשיך. בפברואר 2021 אוחנה קידם את תלם לתפקיד סגן ראש אגף חקירות, תפקיד שהוא ממלא עד היום. לאחרונה גם הוא הודיע על פרישה, רגע אחרי שבן גביר הודיע על מינוי לתפקיד הממונה למאבק בפשיעה בחברה הערבית. כולם חקרו את נתניהו, הטיחו בו שהוא שקרן וגרמו לו להתפתל. כל אחד מהם היה מועמד טבעי לתפקיד מפקד להב 433 או ראש אגף חקירות. במקומם מונו קצינים שמעדיפים לא להתעמת עם השלטון. במקומו תלם נכנס לתפקיד ראש יאח״ה אלי מקמל. במקום אסייג מונה בועז בלט לתפקיד ראש היאל"כ. שניהם מתבלטים באי-עשייה.
בשנים האחרונות כמעט ולא נפתחו חקירות שחיתות. חקירת השרה מירי רגב, בעקבות ממצאי תחקיר ״המקור״, הוטלה על יאח"ה ומדשדשת כבר חצי שנה. כך גם החקירה נגד שר החוץ לשעבר, אלי כהן, שלפי תחקיר ״הארץ״ הורה להנפיק דרכונים דיפלומטיים לחברי ליכוד בעלי השפעה וכן גם ליאיר נתניהו. כך גם לגבי החקירה של השר בן גביר ואנשיו בגין הנפקת רישיונות כלי נשק בניגוד לחוק.
החקירה בעניין זיוף פרוטוקולים ותמלילי שיחות בתחילת המלחמה שכבה חודשים ארוכים מבלי שזז בה דבר. היא הופקדה בידיים של תת ניצב מומי משולם, היחיד מבין חוקרי ראש הממשלה שעדיין במשטרה. משולם רצה לחקור, אבל אלה שמעליו פחות. בהארץ פורסם שהמשטרה מנסה לגמד את החשדות להדלפת מידע מודיעיני רגיש מצה"ל ללשכת רה"מ, ואף להרחיק את החקירה מסביבתו של בנימין נתניהו.
רגע לפני שהממשלה הקודמת התפרקה קודם משולם לדרגת ניצב משנה ועבר ליאחב"ל (היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות). הוא תקוע ללשכת ראש הממשלה כמו עצם בגרון. לאחרונה החל לשמש כממלא מקום מפקד היחידה, לאחר שקודמו, מני בנימין, מונה לראש להב 433. ראש להב הקודם בועז בלט קיבל תמורה על אי-עשייתו ולפני חודשיים קודם לתפקיד ראש אגף החקירות והמודיעין.
רק חוקר אחד נשאר בתפקיד
בדומה לחבקין עוד ארבעה חוקרים בתיקי נתניהו פרשו ופתחו משרד עורכי דין: אסף וולפיש, ניר שוורץ (החוקר הראשי של ניר חפץ), דני יופה (מי שחקר את נתניהו ורעייתו ואת נוני מוזס) ועודד בן משה (שחקר את עיתונאי ידיעות אחרונות ומוזס). וולפיש הוא החוקר הוותיק מכולם. הוא היה ראש צוות החקירה בתיק ליברמן, חבר בצוות הרגיש שחקר את יחסי הרב פינטו ואפי ברכה, בתיק אפי נוה, והשתתף בצוות שחקר את פרשת ״ביביטורס״.
מתוך 15 החוקרים הבכירים ביותר רק ארבעה נשארו במשטרה. רק אחד עדיין נמצא בחדרי החקירות, היתר הועברו לתפקידים צדדיים
בתיקי נתניהו וולפיש חקר את פרשיית השחיתות של ארי הרו, שלימים הפכה אותו לעד מדינה. בתור קצין נתפס כאיש המערכת, כשהודיע על פרישה ב-2023 הייתה זו הפתעה. למקורביו אמר שחשב שיהיה לו יותר טוב בחוץ. גם סגן ניצב יורם נעמן, מי שבין היתר חקר את ליברמן וגבי אשכנזי בפרשת הרפז, ואת שרה נתניהו בתיק המעונות, פרש לאחרונה. רפ"ק שלומי חכמון, שחקר את שלמה פילבר ושימש כראש צוות חקירות ביחידה הכלכלית, שם גם הוא את המפתחות ב-2019, לאחר קריירה של 27 שנה במשטרה, והפך להיות מורה לאזרחות ומחנך בתיכון.
רשימת החוקרים המעורבים בתיקי האלפים ארוכה. לצורך בדיקת "המקום הכי חם" נבדקו הבכירים ביותר, ראשי מחלקים וחוקרים ותיקים שמונו לחקור תיקי שחיתות בדרגים בכירים. לפי הבדיקה רק ארבעה נשארו במשטרה. פרט למשולם, כולם עברו לשמש בתפקידים צדדיים ויצאו מחדר החקירות. כך למשל, עודד ראם שחקר את יריב לוין בתיק 2000, עבר לשמש כעוזר ראש יאח״ה. אורי קנר, ממקימי היחידה הכלכלית ומי שהעלה את האפשרות שסיקור חיובי יכול להיחשב שוחד, עבר לעשות התמחות. קנר, שהופקד על חקירת שאול אלוביץ׳, ונודע לשמצה כשאיים עליו שיסיים את חייו כמאבטח בסופר, מונה לאחרונה לתפקיד חדש ומומצא ביחידה: ״קצין רגולציה״. גיל ראכלין שחקר גם את פילבר וגם את יאיר נתניהו, עבר לשמש כיועמ"ש היאחב"ל.
״בן גביר הבין איך שולטים במשטרה״
קשה להוכיח קשר ישיר בין המעורבות בתיקי נתניהו לבין פרישת החוקרים אולם הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה. "זה ברור שמי שהתלכלך בתיקים האלה שילם על כך מחיר כבד", מודה אחד השוטרים שמצא את עצמו בחוץ. "הם ידאגו לכך שכל מי שהיה מעורב ילך הביתה". חבקין היחיד ששילם מחיר מוכח על החקירות. אף שרוב טביעות האצבע שלו בתיקים האלה לא גלויות לעין, החקירה המפרכת שהעביר את דוד שימרון ככל הנראה הגיעה למקבלי ההחלטות.
״לקציני משטרה בכירים לא משנה איזה תחת ללקק. השר קובע ולפי זה מתיישרים. אם אחמד טיבי יתמנה לשר הם ילכו עם כאפיות בשביל קידום״
"בן גביר הבין יחסית מהר איך שולטים במשטרה", מסביר שוטר לשעבר ביאח"ה. "צריך לשלוט במינויים ואין דבר שקצין משטרה לא יעשה בשביל להתקדם. לקציני משטרה בכירים לא משנה איזה תחת ללקק. השר קובע ולפי זה מתיישרים. אם אחמד טיבי יתמנה לשר הם ילכו עם כאפיות בשביל קידום. אין להם אג'נדה באמת, אין עמוד שדרה ואין ערכים. אין ערן קמינים כאלה".
תת ניצב ערן קמין ליווה את תיק מעונות ראש הממשלה בתפקיד ממלא מקום ראש יאח"ה ומהר מאד הוזז מתפקידו. "ידעו שאם אקבל את התפקיד הזה, אעשה אותו באופן עוצמתי שלא סופר אף אחד, וזו כנראה הסיבה שלא רצו אותי בו", אמר לאחרונה בראיון לכלכליסט. לפני שנתיים הוא פרש.