ארזים ונווה הדר, שתי פנימיות לילדים ולנוער בסיכון שמופעלות על ידי חברת אלאור, עמדו לאחרונה בבדיקה מדוקדקת של משרד הרווחה, כך הובא לידיעת "המקום הכי חם", מאחר שבשתיהן נמצאו ליקויים שדורשים את התערבות המשרד.
בפנימיית ארזים בשדה יצחק מתגוררים כמאה ילדים ובני נוער בסיכון בני 8-18, המתמודדים עם קשיים לימודיים, התנהגותיים ורגשיים. כבר ב-2015 פורסמה בוואלה כתבה המתארת הזנחה קשה וליקויים פיזיים שנמצאו בפנימייה ו"מהווים סכנה בריאותית של ממש".
בדצמבר 2022 פרסמה הכתבת הדר גיל-עד עדויות על אלימות, סמים, הזנחה ומחסור בכוח אדם בפנימייה. "יש ימים שהולכים לישון רעבים, או שפשוט אוכלים קורנפלקס עם חלב כי זה מה שיש. היו פעמים שקיבלנו פירות וירקות רקובים", צוטט אחד החניכים.
"כל ילד קטן שפתאום איזה מישהו צועק עליו, יכול לרוץ ולשלוף סכין והעניינים יכולים להיגמר לא טוב", היתה עדות אחרת בכתבתה של גיל-עד. "ראיתי את זה בעיניים שלי. ילדים קיבלו בעיטות לפעמים בראש, כל מיני עניינים של דקירות".
בתגובה לדברים אלו, ענתה אז הפנימייה: "הכתבה מתייחסת לאירועים שקדמו לכניסת ההנהלה החדשה אשר מטמיעה בימים אלו מדיניות חדשה, בשילוב ידיים עם משרד הרווחה".
אלא שכיום אנחנו מפרסמים כי משרד הרווחה הודיע לאחרונה לחברת "ד.י.ש בע"מ", המפעילה את הפנימייה תחת שם המותג "אלאור", כי היא מפסיקה את ההתקשרות עמה. החברה ערערה, ומשרד הרווחה החליט לתת לחברה הזדמנות נוספת לתיקון הליקויים. בסוף תקופת הבחינה תינתן החלטה האם לסגור סופית את המסגרת.
חוסים ללא מסגרת
במקביל, הודיע משרד הרווחה לחברת ד.י.ש כי הוא מפסיק לשלוח לפנימיית נווה הדר חוסים חדשים. במסגרת תקופת הבדיקה, תהיה הפנימייה תחת פיקוח ובחינה של המחוז.
נווה הדר היא פנימייה פוסט אשפוזית בחבצלת השרון, שבה מתגוררים עשרות ילדים ובני נוער בגילאי 8-18, שהגיעו אליה לאחר אשפוז פסיכיאטרי או בהוראה של בית המשפט. כל הנערים והנערות החוסים בה, כמו בפנימיות דומות אחרות, הם בעלי אבחון פסיכיאטרי.
אמנם יש לעודד סגירה של מסגרות שבהן מתגלים מקרי קצה של סיכון החוסים, כפי שדיווחנו בעבר במקרה של סגירת מבטח עוז ופניימית עציון, שסבלו במשך שנים מליקויים חמורים, היעדר פיקוח והזנחה טיפולית – אבל חשוב לזכור כי סגירה של מסגרת פוסט אשפוזית אינה פשוטה, משום שיש באחריות משרד הרווחה למצוא עבור עשרות הילדים מסגרות חלופיות מתאימות תוך זמן קצר.
סגירה מיידית של מסגרות שמטפלות בעשרות ילדים, מעלה שאלה קשה במיוחד: כיצד יקבלו חוסים טיפול מיטבי, כשכל המסגרות ב"מנהל שירותים אישיים וחברתיים" נמצאות בקצה גבול היכולת הטיפולית שלהן, אחרי שנים של בעיות ניהוליות ותקציביות ומכרזים בעייתיים.
עוד ב-2015 פרסם משרד הרווחה מכרז להפעלת פנימיות ברחבי הארץ עבור ילדים ובני נוער מכל המגזרים, שאמור היה לשפר את איכות הטיפול, אך הוא לא יצא לפועל בגלל שורה של ביטולים, דחיות וערעורים של החברות המפעילות שהובילו לעצירתו.
המכרז נועד לשנות מהותית את מודל הפעלת הפנימיות לילדים ובני נוער, והמפעילים נדרשו להיערך לקראת שינוי גדול: לא יהיו יותר מ-250 ילדים בכל המסגרות שברשותם, במקום 400 כיום; במסגרת בודדת יהיו מקסימום עשרה ילדים, ולא עד 20 כמו היום; יצירת הפרדה מוחלטת בין בנים לבנות בפנימיות; והפסקה של שימוש בש"שנים – צעירים מתנדבים לפני שירות צבאי, ללא ניסיון, שנכנסים באופן שיטתי לתפקיד מדריכים כדי לחסוך בהוצאות ההפעלה.
ב-2018 יצא מתווה אחר למכרז, במסגרתו, כדי לפתור את עניין צמצום מספר הילדים בכל פנימייה, קיבלו המפעילים עצה מהנהלת משרד הרווחה – להציב גדרות בכפרים הגדולים כדי לחצות אותם. לכן, חלק מהמפעילים מכנים אותו בבדיחות "מכרז המכלאות", ואולם מדובר במהלך שנוגד את רצונו של שר הרווחה החדש יעקב מרגי, שמעודד יציאה לקהילה.
נוער בסיכון לאלימות
מלבד נווה הדר וארזים, תחת אחריותה של ד.י.ש בע"מ נמצאים בית הספר ופנימיית רננים בזכרון יעקב, והפנימיות בית הבוגר בקיבוץ בית יצחק, פנימיית הפרדס ופנימיית בית הטף בפרדס חנה.
ב-2008 פורסם כי בפנימיית בית הטף התעללו מדריכים בילדים באמצעות אחיזות שנקראות הולדינג. וב-2015 פרסמה נעמה לנסקי בישראל היום תחקיר על הנעשה בפנימייה הפוסט אשפוזית רננים. מדריכים שעבדו במקום תיארו אווירה של אלימות יומיומית כלפי הילדים, מילולית ופיזית. לפי הכתבה, מדריכים והורים הגישו תלונות במשטרה על האלימות. עדות נוספת על מקרה אלימות כלפי חוסה פנימיית רננים, הביאה הכתבת מיכל פעילן במרץ 2022.
ד.י.ש היא חברה בת של חברת ק.ב.ע, שנמצאת בבעלותו של אלון אלרואי. חברת ק.ב.ע הפעילה את מעון בני ציון, שם נחשפה פרשת התעללות חמורה בחוסים. כתבי האישום שהוגשו נגד חמישה מטפלים מהמעון העלו מסכת של מאות מקרי התעללות בחוסים, רובם עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים. כתב האישום כלל מקרים של תקיפה, מעשים מגונים ואלימות נפשית. "התעללו בחוסים כדבר שבשגרה, באופן בלתי אנושי ובלתי נתפס", אמרה הפרקליטות עם הגשת כתב האישום.
לאחר חשיפת המקרה, משרד הרווחה הפסיק את ההתקשרות עם החברה. כפי שפרסמנו, במקביל, המשרד פנה ל-30 מציעים פוטנציאליים, הנמצאים בהתקשרות עם הרווחה להפעלת מסגרות גדולות עבור אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. רק שלושה מהם ניגשו למכרז, אבל אף אחד מהם לא עבר את תנאי הסף הדרושים במכרזים מסוג זה. לבסוף בחר המשרד בעמותת "פרח לצמוח", שמקבלת 40 מיליון שקל לשנה להפעלתו.
מפנימיית ארזים ופנימיית נוה הדר נמסר: "בתחילת השנה יושמה תכנית רב שנתית לפנימיית ארזים ולפנימיית נווה הדר, אשר הובילה למצב מיטבי, המשתקף בדוחות הפיקוח של משרד הרווחה בחודשים האחרונים. ניכר, כי על אף הליקויים, התערבות מיידית ומקצועית, הובילה לשיפור משמעותי בפרק זמן קצר.
כ-50 עובדים חדשים נקלטו בשתי הפנימיות, אשר עברו הכשרה מקצועית ומעמיקה, בליווי צמוד של עובדים סוציאליים. לצד תגבור כוח האדם, התווספו עשרות מצלמות אבטחה חדשות ותקנים של 'שומרי לילה' לכל קבוצה וקבוצה בפנימייה. בהתאם לכך פחתו האירועים החריגים במוסדות הללו כמעט לאפס.
לצד זה, שודרג מערך החוגים והפנאי, הכוללת תכנית אישית ומותאמת לכל חניך וחניך ושודרגו כלל המתקנים בפנימיות שעומדים בתקני הבטיחות המחמירים ביותר. יתר על כן, החניכים לקחו גם חלק פעיל בבניית התפריט החדש בחדרי האוכל יחד עם אנשי המטבח והצוות המקצועי.
בחודש מרץ האחרון התקיימו בדיקות פתע של משרד הרווחה בשתי הפנימיות, אשר מצביעות על שיפור מרחיק לכת בתפקוד הצוות המקצועי ובשביעות רצונם של החניכים. לקחנו אחריות מלאה על המקרים הבודדים שהתרחשו בפנימיות שלנו, הפקנו את הלקחים ויישמנו אותם בשטח למען רווחתם של החניכים".
ממשרד הרווחה לא התקבלה תגובה.