- לעודד שיח עם הילדים על הרשת החברתית, לא רק להזהיר, אלא לגלות עניין במה שהם אוהבים לעשות ברשת.
- להסביר לילדים מה חסרונות הרשת. כדי להזמין אותם למנות חסרונות ולהוסיף משלכם (יותר קל להעליב חברים, לכעוס עליהם כי לא רואים אותם). לדבר על הסכנות של אלימות מינית ברשת. לשאול אם נתקלו בזה או שמעו על זה.
- להסביר לילדים שאתם דואגים להם וחשוב לכם להדריך אותם בנושא הרשת כמו בשאר נושאי החיים.
- לבדוק את הקבוצות והרשתות החברתיות שבהם הם פעילים, אבל לא מאחורי גבם. הסבירו להם שהמטרה היא לשמור עליהם.
- להבהיר להם שלא לדבר עם זרים ברשת.
- להתקין תוכנות שיחסמו תכנים לא מותאמים, ולהסביר לילדים שמדי פעם תבדקו את ההיסטוריה של המחשב. מסר השקיפות הוא חשוב כי הוא נותן מסגרת וביטחון ומעביר מסר של דאגה ואכפתיות.
- לנסח יחד אמנת רשת, על אילו כללים לשמור כדי שלא להיפגע, מה עושים כשמישהו מבקש מאתנו לשלוח תמונה שלנו בעירום – גם אם זה חבר.
- לבקש מהילדים לשתף אתכם אם משהו קרה, כדי שתוכלו לעזור.
- לא להשאיר אותם לבד בזירה, להעביר מסר שאימא ואבא לא חוששים לדבר על הנושא.
- אם מצאתם תמונה פרובוקטיבית של הילד/ה: לספר לילדכם שראיתם תמונה שלו ושלדעתכם היא לא מתאימה ועלולה לגרום לנזק. להבהיר לו או לה שלחבר אולי זה יכול להתאים לשלוח תמונה כזו, אבל תמונה מסוג זה יכולה להגיע לעוד הרבה אנשים ואז אנו מאבדים את השליטה. יש לדבר אתם על הסכנות הקיימות. כהורים חשוב לנו להעביד גבול ולשקף מה הקו האדום שלנו.
- אם גיליתם תמונה של הילד שלכם שהפיצו: חשוב לגשת למשטרה ולהגיש תלונה, כי מדובר בעבירה פלילית. המשטרה פועלת בשני מישורים, העמדה לדין של המפיץ של התמונה ופנייה לבית משפט להוצאת צו להסרה של התמונה מהאתרים שבהם הופצה. כמו כן ניתן לפנות לגופים אזרחיים (כמו המרכז לאינטרנט בטוח ועמותת הכפתור האדום) אשר מתמחים בנושא ויכולים לסייע ברמה הטכנולוגית לצמצם את הנזק, כאשר הם יכולים לבקש מרשתות חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם להוריד את התמונות.
- קווי החירום לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית 1202: נשים | 1203: גברים | 04-6566813: נשים ערביות | 02-6730002: נשים דתיות | 02-5328000: גברים דתיים פעילים 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע
טניה גלבוע היא מנהלת מרכז הסיוע תאיר ברחובות
ניצן בן דב היא רכזת הסברה ופרויקטים במרכז תאיר
קרדיט איור: freepik