כבר 11 שנים שמיכל כהן מנהלת את משתלה עליזה בצומת מבקיעים הממוקמת בין אשקלון לעזה. את המשמעויות השונות של ניהול עסק באזור, במקרה הזה במרחק של 7 ק"מ בלבד מעזה, נדמה שלא צריך לפרט. אבל מתברר שמשרד הכלכלה עושה הכל כדי שיהיה צורך להזכיר שוב את מלחמת ההישרדות של העסקים בעוטף עזה.
משתלה עליזה הוקמה בשנות ה-80 על קרקע של המושב ונקלעה לקשיים כלכליים לאחר מות מנהל המתחם ובעקבות ההתנתקות. מיכל כהן, ששכרה את המקום והחלה לנהל את המשתלה שפשטה רגל, הפכה אותה למקום שוקק חיים. העובדים והלקוחות, כך על פי עדויות, רואים במשתלה בית חם.
לפני שבוע נאלצה כהן, בייסורים של ממש, לפטר 4 עובדים. הפיטורים הגיעו בעקבות התראה מנהלית ממשרד הכלכלה, שבישרה לה כי הקנס על העסקת עובד בשבת עומד על 35 אלף שקלים. כהן התבשרה כי תצטרך לשלם את הסכום הזה עבור כל עובד שיעבוד בשבת. המשמעות הייתה ברורה: לא ניתן להפעיל את המשתלה בשבת.
מיכל, המשתלה פעלה תמיד בשבת?
"איזו שאלה. בקיץ המשתלה פועלת מהבוקר עד הערב, זה כך מאז שהיא הוקמה. אי אפשר לתפעל משתלה בלי שבתות".
מה רמת ההכנסות בשבת?
"40% מההכנסות של המשתלה הן פועל יוצא של הפעילות שלנו בשבת. מהרגע שנאלצתי להפסיק, חשבון הבנק שלנו זעק".
כמה עובדים ועובדות היו לך?
"שמונה. לא הייתה לי ברירה. די מהר נחנקתי והייתי חייבת לפטר. עד עכשיו קשה לי להאמין שנאלצתי לעשות את זה".
עובדי המשתלה, אפריל 2015. צילום: עמוד הפייסבוק של מיכל כהן
לא רואה דרך לשרוד בלי לעבוד בשבת
אם הסיפור על משתלה שפעלה בשבתות במשך עשרות שנים ולפתע התבקשה לשלם קנסות אדירים נשמע לכם מוכר – אתם לא טועים. לפני כחודש סערה הרשת בעקבות סיפורה של משתלת סלונר ממושב סתריה ליד רחובות. גם שם, כמו במשתלות נוספות ברחבי הארץ, התקבלו לפתע התראות על קנסות עתק שמשמעותם המיידית היא סגירת העסק בשבתות.
מיכל, איך קיבלת פתאום התראה על העסקת עובדים בשבת?
"פנו אלי ממשרד הכלכלה שרוצים לבדוק את רווחת העובדים. אמרתי בבקשה. סיכמנו שהנציגות של המשרד יישבו עם אחת העובדות. כששאלתי את הנציגות האם הן יכולות לעשות את הפגישה במשתלה, הן ענו שאני לא יכולה להיות נוכחת. העובדת נפגשה איתן ולאחר הפגישה איתה הן ביקשו להיפגש שוב בגלל 'משהו קטן' שהן מצאו. קבעתי איתן. הגיעו שלושתן עם תג שעליו חתימתו של שר הכלכלה. אחת שוחחה איתי, השנייה רשמה, והשלישית רק נכחה שם ולא עשתה כלום.
"הן ציינו שיש בעיה בפנסיה של העובדת, שקיימת איזושהי הפרשה שאינה ברורה. הסברתי שהייתה העלאה של משכורת ושהיו לעובדת שעות נוספות ושהיא גם תוגמלה לאחר שאחיה נפטר, כיוון שרצינו לשלם עבור ימי השבעה. לכן הייתה תוספת ידנית.
"ואז הן שאלו: 'יש לכם אישור לעבוד בשבת?' עניתי להן: המשתלה עובדת 40 שנה, תמיד הופעלה בשבת, ואתן מוזמנות לבדוק עם המושב אם יש אישור כתוב. ואז אחת מהן אמרה לי: 'אין לכם אישור כזה'. עניתי לה שאחרי צוק איתן והמשבר הכלכלי אני לא רואה דרך שבה אפשר לשרוד בלי לפעול בשבת. זהו, ואז הגיעה ההתראה המנהלית, בשבועות האחרונים המשתלה סגורה".
לא הבנתי. משרד הכלכלה בא לבדוק את הפנסיה של העובדת ואז פתאום צץ עניין השבת?
"זו השיטה שלהם. אני יודעת את זה כי אני בקבוצת ווטסאפ שחברות בה 22 משתלות. יש עוד מקרים רבים של בעלי משתלות שמספרים שהגיעו אליהם ממשרד הכלכלה בתואנה של רווחת העובד ואז פתאום התחילו לדבר אתם על השבת".
הפעילות בשבת לא מפריעה לאף אחד
אדם מתן, מלקוחותיה הנאמנים של המשתלה, פרסם הבוקר פוסט.
"לא הייטק ולא סייבר, סתם עסק ישראלי קטן בפריפריה שמפרנס כמה משפחות. יחס אישי, סחורה על-הכיפאק, אני קונה שם צמחים לגינה כבר כמה שנים. מחזיקים מעמד שם, גם באזור שהאטרקציה המרכזית שלו היא מבצע פעם בשנה-שנתיים שמחסל לעסק עונה שלמה של הכנסות.
"השבוע הגיעו למשתלה אוכלי החינם מהממשלה שלנו, ודרשו ממנה לסגור בשבת – היום הרווחי ביותר של המשתלה – אחרת תיאלץ לספוג קנסות שהיא לא יכולה לעמוד בהם. ארבעה עובדים הלכו הביתה השבוע. עוד ארבע משפחות מתמודדות עם אבטלה, וזה באזור שהיצע המשרות בו לא איי-איי-איי. לא ברור אם המשתלה תחזיק מעמד, ואז עוד כמה משפחות תצטרפנה למעגל האבטלה.
"צומת מבקיעים יושבת על צומת באוטוסטרדה, בין תחנת דלק למסעדה נטושה. אין באזור שלה דתיים, והפעילות בשבת לא מפריעה לאף אחד. לאף אחד, חוץ מכמה אוכלי-חינם-לובשי-חליפות בירושלים, שמעדיפים את הישראלים שלהם מקבלי קצבאות ומובטלים. הגיבורים הגדולים, אגב, לא סגרו את שפיים או את געש, וגם לא את 'אם הדרך'. כי במדינה שלנו יש חוק אחד למי שמתפרנס בעשר אצבעות וחוק אחר למי שיש לו מספיק כסף ואת עורכי הדין הנכונים".
"זה מרגש", מגיבה מיכל כהן לפוסט, "אבל זה לא מפתיע. יש לנו לקוחות קבועים, גם מהאזור, מהמושבים והקיבוצים הסמוכים וגם מאזור אשקלון, ואני מקבלת הרבה הודעות תמיכה וביטויים של כעס על העוול שעושים לנו. אני לא יודעת איך להסביר את זה, אבל יש כאן אווירה אחרת, חמה וביתית ואנשים לקחו את זה ללב באופן אישי".
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "למשרד הכלכלה אין סמכות לסגור מקומות בשבת והוא אינו עושה זאת. המשרד אוכף, לצד 23 חוקי עבודה שונים, גם את חוק שעות עבודה ומנוחה, האוסר העסקת עובד ביום המנוחה השבועי ללא היתר. עבור עובד/ת יהודי מדובר ביום השבת. מפקחי המשרד, בבואם לבצע ביקורת בכל עסק, בודקים את העמידה בכל חוקי העבודה.
"במקרה של משתלת 'עליזה' בוצעה בדיקה בשנת 2014 ונמצאה הפרת הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה. ניתנה לעסק התראה מנהלית ולא הוטל עליה עיצום כספי. אין מדובר במדיניות חדשה כלל. חוקי העבודה נאכפים מזה שנים רבות. גם התראות ניתנות, ורק בשלב השני ניתנים עיצומים. לא ברור מדוע עסק שקיבל התראה לפני כשנתיים טוען שעתה עליו לפעול בהתאם להתראה. נדגיש שוב כי ההתראה אינה קשורה לסגירת עסק, שאינה בסמכות המשרד".